hengelspullen.nl

(Her)introductie Zara Spook door Willem Lampe

Retro is hot en staat voor het teruggrijpen op spulletjes en ontwerpen uit het verleden. In behangwinkels word je doodgegooid met dessins uit de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Tijdens het laatste decennium is retro in toenemende mate populair geworden. Voor ooit stoere, maar op de achtergrond geraakte scheurijzers als Kreidler en Zündapp worden tegenwoordig fors geld neergeteld, net als voor de Puch en Tomos, ja, zelfs de destijds als sullig beschouwde Solex mag zich verheugen in hernieuwde belangstelling.

Retro duikt ook op in de muziek. De Australische band Wolfmother is schatplichtig aan legendarische rockiconen als Deep Purple, Led Zeppelin en Black Sabbath, dus verwonderlijk is het niet dat retro ook toeslaat in de hengelsport. Voor de herintroductie van de befaamde Ondex-spinners werd in de vakbladen stevig reclame gemaakt. De opmars van de Suick is opmerkelijk en zelf wil ik een lans breken voor de Zara Spook van Heddon. De vangkracht van dit seizoensgebonden topwateraasje heeft nooit ter discussie gestaan, maar de Spook is door de jaren heen ietwat in de vergetelheid geraakt. In 1939 werd de onvolprezen Spook voor het eerst gelanceerd en decennia lang heeft het gepronkt in de nog bescheiden uitgeruste schappen van de hengelsportboeren. In deze jachtige wereld werd het hengelen alsmaar populairder, als vlucht uit het hectische bestaan. De sector was en is nog steeds ‘booming’. De Spook raakte door de hausse aan kunstaas van ‘poll position’ en werd overvleugeld door de ene na de andere nieuwerwetse creatie. Ooit een onvermijdelijk attribuut, maar het aasje is door de jaren heen ingehaald door een keur aan andere merken. Agressieve reclamecampagnes kondigden het ene na het andere wonderaasje aan, nieuwe trends en hypes werden gezet en vonden massaal navolging. De interesse voor de Spook verflauwde en kwam op een laag pitje te staan, onterecht wat mij betreft, want vangen doet ie. En hoe! Daarom een herintroductie van de 11,4 centimeter lange en 21 gram wegende Zara Spook van de firma Heddon.

‘Heb je hem weer met zijn oppervlakteaasjes’, hoor ik kraken in de hersenpan van de vaste bezoeker van deze site. Maar parkeer even uw weerstand, het staat deze keer niet primair en bovendien: heeft niet elk mens recht op een afwijking, mits onschuldig voor zijn medemens? Ik beken: ik ben een junk op gebied van topwateraasjes. Zo, dat is er uit! Natuurlijk vanwege het visuele aspect, niets mooier dan een nijdige snoek die de waterlijn kraakt en je nepvisje geselt, echter, zoveel is zeker, geloof me, als het niet ving, dan was het snel over en sluiten met dat spul! Maar bij gebruik op het juiste water, een goede presentatie en in het geschikte jaargetijde, is de imitatie van een vluchtend visje, of een kikker op doorreis nauwelijks te verslaan. Op moment dat ik de kans kreeg om voor nog geen tien euro een Zara Spook in de kleur Green Crawdad te verkrijgen, trok ik gelijk de portemonnee, in de wetenschap dat ik een klassieker aan mijn collectie kon toevoegen. Maar ik schaf kunstaas niet aan voor de heb, maar voor het gebruik.

Ik wist direct wat ik ermee aan moest. De Spook mocht zijn verleidelijke 'walking the dog' show ten beste geven in een slotenstelsel en een paar afwateringskanalen in mijn woonplaats, water van een halve tot anderhalve meter diep. Om een geloofwaardige actie aan deze ‘sigaar in kikkerkleuren’ te geven heb ik ‘m gevist aan een baitcaster (20-40 gram) en een spinstok (7-25 gram), wat in beide gevallen prima lukte. Dat de ‘groene keutel’ zou worden gegrepen was niet zozeer de vraag, hooguit wanneer ie gepakt zou worden, en erg lang hoefde ik niet te wachten. Ik had de weersomstandigheden mee in deze Hollandse zomer, waarin Pluvius zich geregeld doet gelden. Want de Spook mag dan bij uitstek een aasje zijn het late voorjaar, de zomer en de vroege herfst, wanneer de omstandigheden tropisch worden, stop ik met snoeken. Die gespikkelde rovers hebben als koudbloedige wezens al hun energie nodig om te overleven, vooral in ondiepe sloten, gevuld met ‘lauwe thee’, iets ter overweging, vakbroeders! Maar goed, sporen van tanden wilde ik zien in dat nog gave huidje van de Spook, het aasje smeekte welhaast ontmaagd te worden, welnu, zwemles dan maar…, op naar het water, voor een exercitie langs lelievelden, bedden fonteinkruid en ruisende rietkragen!

Conclusie en... meer informatie

Wie beweert dat de Zara Spook een achterhaald en beperkt aasje is, maakt zichzelf ongeloofwaardig. De Spook vangt en zorgt al bijna zeventig jaar voor pure sensatie, mits, en ik herhaal nog maar een keer, juist toegepast, dus in niet al te diep water, zo vanaf de opening van het seizoen tot half oktober, afhankelijk van het weer en uitgaande van een mooie indian summer, zoals we de laatste jaren gewend zijn. Met het commentaar van ene R@y op de site kunstaasdatabank.nl ben ik het roerend eens: ‘Zeker in het voorjaar en zomer niet te verslaan. Van groot tot klein, geen enkele snoek laat 'm zomaar passeren. Mijn topwaterfavoriet!’ Ik neem de vrijheid deze R@y aan te vullen: ook de wat meer uit de kluiten gewassen leden van het gestreepte roversgilde vallen woest aan. Aan de dreggen van mijn Green Crawdad hebben meer baarzen dan snoeken gekleefd. Waar ik in brede kanalen en rivieren eerder zou kiezen voor bijvoorbeeld de wild spartelende en ratelende Sammy van Lucky Craft (zie enkele reviews terug), ga ik in weteringen en poldersloten subtieler te werk, om onze prooi geen schrik aan te jagen, met een aasbombardement en onevenredig veel kabaal. De Spook is een klassieker, uitermate geschikt om een paar uurtjes te polderen op een vroege lentedag of een zwoele zomeravond. Succes zal niet uitblijven en de ‘blitz’ aanvallen, schijnbaar vanuit het niets, zijn werkelijk adembenemend. Nadelen kan ik niet bedenken, want het al dan niet succes hebben draait, zoals eerder vermeldt, voor een groot gedeelte om de juiste inzet. De twee dreggen, maat 1 passen perfect bij het formaat aas, de actie is een geraffineerde zigzagbeweging en een luide ratel acht ik niet nodig op ondiep water, kortom: wie kans ziet een Spook aan te schaffen moet dit zeker niet nalaten. Maar goed, laat ik maar stoppen, elke aanbeveling is in feite een diskwalificatie, want een Spook, geloof me, die bewijst zichzelf, als ie de kans maar krijgt!

Uw product reviewer
Willem Lampe.

De Heddon Zara Spook is te koop bij fishing4u:

Lees ook deze reviews:

Intro en actiefilmpje Musky Mania Lamprey (soft Bunt)

(23-11-2011)

review angling

(UPDATED)Gezocht tester voor Swamp Donkee!

(16-11-2011)

review angling

Nieuw van Pike Master Lures: Buster Jerk Frog

(31-5-2011)

review angling

Poison Frog series van Strike Pro

(13-4-2011)

review angling

Vissen met de Prologic Savagear Rattleshad 18cm

(3-11-2010)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy