hengelspullen.nl

Review Daiwa Megaforce 150i

De Daiwa Megaforce 150i is sinds het begin van dit jaar te koop bij de betere hengelsportzaken. Reden voor ons om dit speeltje uit de Daiwa fabriek eens aan de tand te voelen. De Megaforce is een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld de Daiwa Bayard, of dit prijsverschil ook een kwaliteitsverschil betekent, zal uit deze test bijken. Wij hebben de reel nu 5 maanden in ons bezit. Hierdoor hebben wij een goed oordeel kunnen vormen over zowel de goede als de slechte eigenschappen van dit product.

Speedshaft en Magforce magneetrem
Het eerste wat opvalt aan dit zwart gouden reeltje is dat de slinger aan de rechterkant zit. Voor mij als linkspoot is dit een voordeel. Het betekent dat ik dit reeltje perfect kan gebruiken voor het jerkbaitvissen. Aangezien ik links ben, gaat de jerkbeweging met mijn linkerhand net iets beter dan met de rechterhand. Een ander heugelijk feit is het 'Daiwa Speedshaft System'. Het Speedshaft systeem maakt het mogelijk lijn te geven als je de vrijloopknop ingedrukt houdt. Als je de vrijloopknop loslaat, stopt de reel met lijn geven. Dit Speedshaft systeem werkt hetzelfde als de flippin knop op de Daiwa Bayard. Je kunt door de 'flipping selector' het speedshaft systeem aan- of uitzetten. Het flipping selector knopje is makkelijk door je vingers te vinden. Hierdoor heb je met 1 hand een grote controle over je aaspresentatie. De Megaforce is helaas niet voorzien van een twitchin bar, zoals we dat op de Daiwa Viento kennen. De Twitchin bar maakt het mogelijk met dezelfde hand als waarmee je je hengel + reel vast houdt, lijn binnen te 'twitchen'. De overbrenging van de Megaforce is 5.1:1. Dit betekent dat in 1 slingerdraai de spoel van de reel 5.1 maal ronddraait. Bij de Bayard is dit 5.8:1. De Bayard haalt dus net iets meer lijn binnen dan de Megaforce.

Tijdens het diagonaal vissen op snoek, vergreep deze snoekbaars zich aan een 18cm shad.

Door het aanwezig zijn van het Speedshaft systeem kun je op elk moment lijn geven. Hierdoor is je andere hand vrij om bijvoorbeeld de motor van de boot te besturen. Door dit systeem, is deze reel uitermate geschikt voor het slepend vissen achter de boot. Aangezien je bij het slepend vissen minder werpt en binnenhaalt, heb je aan een overbrenging van 5.1:1 ruim voldoende. Door de platte vorm van de reel ligt hij lekker in de hand. En dat is belangrijk voor een handhengel (de hengel die je in de hand hebt tijdens het slepen). Aangezien de reel niet over een ratel beschikt, is deze reel niet geschikt om in te zetten op de steunhengel (de hengel die in de steun staat tijdens het slepen). Door het Speedshaft systeem is de Megaforce ook perfect voor het diagonaal en verticaal vissen met grote shads op snoek. Ondanks dat de overbrenging van deze reel iets lager is dan van de Daiwa Bayard, is er lekker met deze reel te vissen op een jerkbaithengel. Werpen gaat goed, de lijn vliegt soepeltjes van de spoel. Het Magforce magneetsysteem zorgt ervoor dat je geen pruiken gooit en is door de knop aan de zijkant nauwkeurig af te stellen. De reel is voorzien van 3 kogellagers. Dit merk je wel als je gewend bent om met 6 of meer kogellagers te vissen. Mijn mening is echter dat dit de viservaring niet in een negatieve zin beïnvloedt. Dit betekent wel dat de slinger ronddraaien een andere sensatie geeft dan het ronddraaien van een reeltje met het drievoudige aan kogellagers. Echter heeft dit ook wel weer zijn charmes. Heel erg belangrijk is dat de slip goed werkt. Gelukkig ben ik in de afgelopen maanden meerdere malen in de gelegenheid geweest om dit te testen, of dit nu door vis kwam of door vastlopen op de bodem tijdens het trollen. De slip heeft mij in geen enkele situatie in de steek gelaten. De lijn loopt mooi van de reel, dit zal er zeker mee te maken hebben. De slip van deze reel maakt geen -klikgeluid- als je deze afstelt. Desondanks is deze met wat extra oplettendheid, nauwkeurig af te stellen en tijdens een dril aan te passen. Wel moet ik bekennen dat ik het ontbreken van deze klik, een nadeel vind ten opzichte van bijvoorbeeld de Daiwa Bayard (die beschikt wel over deze klik).

5.1:1 overbrenging

De lijngeleider van de reel.

Natuurlijk heb ik deze baitcaster reel ook ingezet tijdens mijn favoriete visserij: het jerkbaitvissen. Tijdens dit vissen ligt de reel prima in de hand. De lijn komt netjes van en op de spoel. Ik heb de reel op een CJW light jerkbaitstok, een CJW medium heavy jerkbaitstok, een PML Buster Jerk 80gram en een Fox Jerkbait 35-40gram gevist. Respectievelijk heeft de lichte jerkbaitstok een dunnere gevlochten lijn als de PML 80 grams hengel. Het lekkerst vind ik de reel vissen op de Fox en de C.J.W. Medium Heavy. Met deze 2 hengels vis ik met de gemiddelde kunstaasjes (40 - 60 gram) en een 18.00mm Power Pro gevlochten lijn.

De magforce magneetrem maakt werpen zonder pruiken mogelijk.

Het aan/ uit knopje voor het Speedshaft flipping systeem.

Klaar om gevist te worden.

De spoelopening is groot genoeg en je kunt er makkelijk je vinger opleggen.

De reel ligt goed in de hand.


De vrijloop knop.

De vrijloopknop is ingedrukt, de flipping selector staat uit.

Makkelijk in onderhoud.

Prima geschikt voor het jerkbaitvissen met de diverse Guusbaits en halve liter van Arjan Willemsen.

Conclusie en... meer informatie

Deze reel van Daiwa heeft mij aangenaam verrast. De reel kan worden omschreven als een sportief deugelijk no-nonsense apparaat. De reel is voorzien van een Speedshaft systeem en een Magforce magneetrem. Binnen een paar minuten was ik in staat de reel compleet te demonteren en weer in elkaar te zetten. De Megaforce is daardoor makkelijk in onderhoud. Als nadeel van de reel vind ik het ontbreken van een klikje bij het instellen van de slip. Maar ondanks dat, werkt de slip prima en zorgt het voor de door mij gewaardeerde eenvoud van dit 3 kogellagers tellende Daiwa product.

Us productreviewer:
Ron Koldeweid


Hengelspullen.nl Score: Zeer goed

Meer infomatie over de Megaforce 150i:
Daiwa website (duits)Deze review is mogelijk gemaakt door:

 • Lees ook deze reviews:

  Abu Garcia REVO MGX

  (23-7-2011)

  review angling

  Pruik ongedaan maken zonder lijnverlies

  (8-5-2011)

  review angling

  Review PENN 525 MAG, DREAM MACHINE

  (14-7-2008)

  review angling

  Review Daiwa Megaforce 150i

  (24-8-2007)

  review angling

  Review Daiwa Bayard 150 jerkbait reel

  (25-6-2007)

  review angling

  >> meer reviews!


   De kieuwgreep door Hans Koopman


   Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


  Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


  Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

  © 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy