hengelspullen.nl

Review Lucky Craft Wander door Willem Lampe

Roofvissers die serieus met hun hobby bezig zijn, zijn freaks. Ik bedoel niet de gelegenheidsliefhebber, die in de zomermaanden met een blinkertje in het water van zijn woonwijk zit te kloten, maar de jongens die vakliteratuur als De Roofvis verslinden, het er voor over hebben ultravroeg uit de veren te stappen, regen en kou trotseren en mannen als Bertus Rozemeijer, Henk Simonsz en Jan Eggers tot voorbeeld hebben.

Ik zeg freaks, omdat ze van hun levensdagen het voorraadje kunstaas, een rechtreeks gevolg van maniakale verzamelwoede, niet meer op vissen. Desondanks speuren deze kunstaasjunks immer naar nieuwigheidjes. En ja, met het schaamrood tot ver achter de kaken, ik beken schuld, hebben we het over roofvisfreaks, dan ben ik daar één van. Het was op een mooie zomerdag, ’s middags veel te warm om te vissen, dat ik besloot een eindje te gaan peddelen. Het lot bracht deze pedaalridder naar Rix hengelsport in Lutten - wie niet gelooft in toeval, heeft in dit geval gelijk, het was voorbedachte rade. Struinend en likkebaardend langs wanden behangen met speeltjes en lekkernijtjes voor de roofvisser stuitte ik op Wander 95 van Lucky Craft. Met zijn 16.5 gram flink zwaar voor zijn krappe lengte van 9.5 centimeter. De variatie ‘golden shiner’ sprak me qua kleur direct aan en gekoppeld aan haar sprankelende verschijning, ging ik voor de bijl. Laat ze maar schuiven, die Japanners weten ons Europeanen wel te verleiden zeg! Eigenlijk wist ik niet eens goed wat de bedoeling was van dit schoeploze juweeltje. Ik vermoedde een bescheiden pullbait, of jerkbait. Maar ik kon haar niet weerstaan, zo oogverblindend mooi was ze, een onvervalst stukje topdesign. Ik liet me verleiden tot een impulsaankoop, of ik er mee uit de voeten kon moest nog blijken…

Nader onderzoek, google-en dus, leerde dat Wander een lichter en kleiner (8 cm en 11 gram) broertje heeft, de 80 variant, welke in onze wateren wordt aanbevolen om de mij zo dierbare roofblei, maar ook zeebaars te verlokken tot een aanval. Een revolutionair aasje, pochte de aanbeveling. Als zinkend object tevens te bevissen in diepere waterlagen. Heeft tijdens het dalen een verleidelijke wiegelende actie. Verder kun je er alles mee, twitchen, jerken, pullen, waarna reacties onderwater niet zullen uitblijven. Zo, zo, zo, die Jappen durven zeg, leggen de lat hoog, Wander 95 als variant op de toverpillen van dokter Vogel. Wat scheelt er aan? Gordelroos? Juist, bij uitstek geschikt deze tabletten! Tevens last van opvliegers? Komt goed uit, u heeft het juiste remedie in huis! Proef mijn scepsis jegens de ontwerpers van Lucky Craft en hun creatie Wander 95; kan alles, doet alles, weet alles, ja, het zal wel! Het kanaal pal bij mijn huis is niet diep, maar werd desondanks uitverkoren als locatie voor de doopplechtigheid. Het water was mooi helder in ik kon de bewegingen en weerkaatsing van de ‘golden shiner’ goed volgen. De actie is enigszins vergelijkbaar met een lepel, het afzinken gaat dwarrelend, als een herfstblad, in vlindervlucht, de paniekerige signalen die dit lokaasje in het water afgeeft zijn volstrekt uniek, ik zie het vrij vertaald als: SOS, SOS, SOS, vis in nood! Dit aasje, met zijn lonkend laagje doublé, schittert en waggelt tijdens de afzinkfase. Wie hem diep wil vissen kan de ‘countdown’-methode toepassen, dus meetellen, 1, 2, 3, 4, 5 plof, bodem, optikken, volgende worp, 1, 2, 3, 4 en geef maar een tikje, vis je ‘m pal boven de bodem. Hoe sneller je tikt, hoe eerder deze gouden torpedo bovenkomt. Ik begon onwetend, wist niet exact hoe dit perfect ogende aasje te vissen, maar elke gevorderde visser heeft dit zo in de smiezen. Resultaten scheppen vertrouwen en lang hoefde ik niet te wachten. Plots voelde ik veel meer weerstand dan de soepele, doch onvoorspelbare tred van deze liploze creatie van Lucky Craft. Een argeloos snoekje zag in dit blinkende staafje goud een lekker tussendoortje, deed een schot en dacht hebbes! Een woest draaikolkje was de stille getuige en voorbode op de dril die volgde, met de visser als triomfator op het inwijdingsfeest van Wander 95.

Conclusie en... meer informatie

Het is puur persoonlijk, maar ik ben niet een man van bombardementen met ‘cavia’s’ gevist aan ‘bezemstelen’. Ik houd meer van raffinement. Finesse daar komt het ook op aan bij het vissen van Wander 95 van Lucky Craft. Geen aasje voor een beginnend kunstaasvisser, maar voor de gevorderde. Aan een lichte baitcaster of lichte, strakke spinhengel gedraagt dit aasje zich als ‘bimbo’ Paris Hilton in het uitgaansleven van New York; uitdagend, provocerend en supersexy – tenminste, zoals ik ‘m vis, met snoek en belegen baars als doelgroep en afwisselend neerwaartse, zijwaartse en opgaande tikjes vanuit de pols. Zeebaars en snoekbaars zal ‘m zeker niet versmaden. Wander schiet omhoog of vooruit, als een stuiptrekkend visje, maar waggelt pal daarna weer hulpeloos richting bodem, de actie is enigszins vergelijkbaar met een dwarrelende lepel. De Japanse ontwerpers bewijzen dat in onze tak van sport, waarin velen beweren dat alles nu zo’n beetje wel is uitgevonden, vernieuwing wel degelijk mogelijk is. Van baars wordt gezegd dat ie alles pakt, als ’t maar beweegt, nou, grote baars stinkt lang niet overal in, maar zelfs deze doortrapte vechtjassen laten de ‘golden shiner’ echt niet zomaar passeren. In druk beviste wateren heb je vaak het idee dat belegen snoekdames met de middelvin omhoog hoofdschuddend en meewarig het zoveelste aanbod van wiebelende fopvisjes gade slaan. Deze ‘yellow submarine’, met haar verfijnde trekken, komt bij uitstek tot recht in iets dieper water, bijvoorbeeld langs kademuurtjes, bereikt water dat normaliter niet bevist wordt en dat geldt als aanbeveling. Wander 95 is een dijk van een roofvisverleider, mits de techniek in de haak is. Bij simpel werpen en binnendraaien is er nagenoeg geen actie, maar bij onregelmatige tikken en korte halen begint de tango en wordt dit gouden juweeltje een onweerstaanbaar prooivisje. Door haar gewicht en slanke postuur een lange afstandsraket, uitgevoerd met twee dunnen dreggen maat 4. De geteste variatie heet ‘golden shiner’, maar dit aasje is via www.fishingf4.nl tevens verkrijgbaar in de uitvoeringen ‘silver shiner’ en ‘redhead’.

Uw product reviewer
Willem Lampe.

De Luck Craft Wander is online te bestellen in verschillende kleuren bij fishing4u:
http://www.rixhengelsport.nl/shop/Lucky_Craft_Wander_95__N_art_1921.html
http://www.rixhengelsport.nl/shop/Lucky_Craft_Wander_80__N_art_1906.html

Lees ook deze reviews:

Intro en actiefilmpje Musky Mania Lamprey (soft Bunt)

(23-11-2011)

review angling

(UPDATED)Gezocht tester voor Swamp Donkee!

(16-11-2011)

review angling

Nieuw van Pike Master Lures: Buster Jerk Frog

(31-5-2011)

review angling

Poison Frog series van Strike Pro

(13-4-2011)

review angling

Vissen met de Prologic Savagear Rattleshad 18cm

(3-11-2010)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy