hengelspullen.nl

G2 Splitcane hengels; … gereedschap met karakter. Door Rinus van de Kerkhof

Het zal zo’n vijfenveertig jaar geleden zijn dat ik mijn eerste hengeltje kreeg, een vijfdelig bamboestokje dat mijn opa bij een viswedstrijd gewonnen had en omdat ik het oudste kleinkind was, kreeg ik die hengel. Tjonge, wat heb ik er veel mee gevist en ik heb het hengeltje nog steeds, sterker nog, het staat bij me in de woonkamer.

Het visvirus had met het krijgen van dit hengeltje genadeloos toegeslagen en via steeds langer wordende vaste stokken, match hengels, winkle pickers, feederhengels, ultra lichte spinhengels, vlokhengels en wat dies meer zij, kwam ik uiteindelijk uit bij de vliegenhengel en die ben ik nog steeds trouw.
Ook heb ik diverse materialen in handen gehad. Na het bamboestokje, kwamen volglas, holglas, carbon, kevlar, boron en noem maar op, maar uiteindelijk kwam ik weer uit bij het bamboe, meer precies bij splitcane. En dan niet zomaar splitcane, maar G2 splitcane hengels, hengels gebouwd door Ger Vroomen http://www.g2flyfishing.nl

Een nieuwe bruyère reelhouder in de maak.

De geselecteerde bamboepalen.

Vaak wordt gedacht dat splitcane hengels antiek zijn, ongelooflijk duur, slechts weggelegd voor een enkeling, alleen geschikt om te dienen als bonenstaak en bovendien, hoewel ze er misschien wel fraai uitzien, nooit tegen de prestaties van carbon op kunnen. Niets is echter minder waar. Er is een aantal splitcanemerken van wereldniveau en ook in Europa zijn er een paar van die geweldige splitcane hengelbouwers. Zo kennen we Tom Moran uit Engeland en uit Duitsland komen bijvoorbeeld Günter Henseller en Rolf Baginski. We hoeven echter helemaal niet naar het buitenland om een hengelbouwer van wereldklasse te ontmoeten. In Nederland hebben we er ook een paar en één daarvan – en een met heel veel ervaring - is Ger Vroomen. We vinden Ger in Maasbracht in de provincie Limburg. Ger’s hengels doorstaan de vergelijking met andere wereldmerken met gemak, sterker nog, zijn hengels behoren tot de absolute top. Niet alleen zijn het stuk voor stuk unieke juweeltjes om te zien, maar belangrijker nog, het zijn meer dan geweldige instrumenten om mee te vissen.

Ger Vroomen bouwt al splitcane hengels sinds het begin van de tachtiger jaren van de vorige eeuw. Hij begon samen met zijn vriend Gerrit Glezer, toen nog onder de merknaam G & G en na een korte pauze op hengelbouwgebied, besloot Ger eind negentiger jaren om zelfstandig verder te gaan en voortaan hengels op de markt te brengen onder de naam G2. G2 hengels kun je makkelijk herkennen aan de open ster boven de kurken handgreep. Maar vooral het gebruik van superieure materialen, maken G2 hengels uniek. Ger reist vele kilometers en besteedt vele, vele uren aan het zoeken en selecteren van topmaterialen en neemt daarbij alleen genoegen met het allerbeste. De bamboepalen voor de blanks haalt hij persoonlijk in Engeland, de kurken voor de handgreep worden persoonlijk geselecteerd en zijn van unieke kwaliteit, nog nooit heb ik op een andere hengel, van welk merk ook, een vergelijkbare kurk aangetroffen. Maar ook het leer voor de hengelkokers wordt met zorg uitgezocht, want ook die kokers maakt Ger Vroomen zelf. Hij fabriceert eigenlijk alles zelf; de blanks, de kurken handgrepen, de reelhouders van hardhout, de bussen van nieuwzilver, de lederen hengelkokers, of, voor de topexemplaren, de unieke lederen hengelkoffers. Alleen de hengelogen maakt Ger – nog – niet zelf. De zes driehoekige delen voor de blank schaaft Ger nog steeds op de traditionele wijze, echter wel gebruik makend van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van handschaven. Hij gebruikt daarbij een groot aantal stalen schaafmallen, elk met een specifieke toepassing.

de knopen worden uit de bamboepaal gezaagd.

Veel verschillende kleuren wikkelingen.

Door velen onder ons wordt nog steeds gedacht dat splitcane hengels exclusief zijn, of alleen bestemd voor de “happy few”. Niets is echter minder waar, want anders was het natuurlijk nooit mogelijk dat ik er inmiddels enkele bezit. Splitcane hengels zijn bedoeld voor vissers die van gevoelig of subtiel vissen houden en met dat in gedachte bouwt Ger zijn hengels. G2 splitcane hengels worden gebouwd om plezierig mee te vissen en dat houdt dan niet per sé in dat zo’n hengel een werpkanon moet zijn. Maar al te vaak treffen we tegenwoordig in de hengelrekken in winkels erg dure hengels aan waarmee met gemak grote afstanden geworpen kunnen worden, maar die aan de waterkant erg stug blijken, waardoor we erg veel van ons hengelplezier moeten inleveren. Van een hengel voor een # 3 lijntje met een zachte actie, die gebouwd is om plezier te beleven aan elke worp en aan elke gehaakte vis, mogen we niet verlangen dat we er ook nog eens dertig meter mee kunnen werpen. Dit houdt tegelijkertijd ook weer niet in dat met deze splitcane hengels niet fantastisch geworpen kan worden. Ook tijdens mijn bezigheden als castinginstructeur en bij werpdemonstraties gebruik ik met plezier een G2 splitcane voor een # 6 lijn bijvoorbeeld. Ger Vroomen ontwerpt en bouwt zijn hengels echter op de eerste plaats om mee te vissen. Dat men met een splitcane hengel heerlijk langzaam werpend toch grote afstanden kan bereiken is alleen maar een erg prettige bijkomstigheid natuurlijk.

Overigens kun je bij hem niet alleen terecht voor een vliegenhengel, maar ook voor hengels voor het spinneren, karperen of barbelen bijvoorbeeld. En natuurlijk vind je in Ger’s collectie hengels voor het tweehandig zalmvissen. En ook kun je er hengels vinden met twee toppen met een verschillende tapering, zodat je met de aanschaf ervan in één klap eigenlijk ineens twee hengels rijker bent. Je kunt zo bijvoorbeeld kiezen voor één onderstuk en twee verschillende toppen, eentje met actie # 3/4 en de tweede met actie # 4/5, waardoor je aan de waterkant aan de hand van de plaatstelijke situatie kunt beslissen of je met een lijntje # 3/4 of # 4/5 gaat vissen.

Elk hengeltype een eigen tapering.

De reelhouders drogen na weer een laklaag.

Reelhouder met speciaal goudbeslag.

Waarop moet je letten bij aanschaf van een splitcane hengel?

Kijk altijd of je geen lijmnaden ziet. Een splitcane blank bestaat normaliter uit 6 tonkin-delen – tonkin is een bamboesoort -, die uiterst nauwkeurig geschaafd zijn en met speciale lijmen verlijmd worden. Deze lijmnaden mag men niet zien, dat zou duiden op onnauwkeurig werken. Controleer of de wikkelingen netjes afgewerkt zijn en controleer ook of ze volledig gevuld zijn met lak. Let op de kwaliteit van de kurk. De poriën mogen alleen zeer klein zijn. We weten als visser allemaal hoe vervelend grove kurk kan zijn als we zo’n grove handgreep een hele dag in handen moeten hebben. Kijk goed of een splitcane hengel echt helemaal recht is, ook dit duidt op de mate van nauwkeurigheid. Controleer of de hengelactie plaatselijk niet te slap of juist te stijf is. En controleer ook of de bussen goed passen. De bussen moeten niet al te eenvoudig in elkaar te zetten zijn, maar mogen echter ook weer niet zo stroef ineen schuiven dat we de hengeldelen na een visdag niet meer van elkaar kunnen scheiden. Een ander belangrijk controlepunt is de mate waarop de zeskantige blank nog wel echt zeskantig is. Soms wordt de blank zo vaak gelakt dat er van de oorspronkelijke zeskant een rond gedrocht wordt gemaakt. Een enkele keer moeten we ook helaas vaststellen dat er veel teveel van de sterke oppervlakte vezels is weggeschaafd.

Werp altijd met de hengel om zelf vast te stellen of de hengel voldoet aan de werpeisen die jij eraan stelt. Je krijgt alleen op deze wijze het juiste gevoel over een hengel en we weten allemaal dat dat is waar het voor ons op aankomt bij een vliegenhengel, op “het gevoel”.
“Snuffel” zo’n hengel dus op je gemak af en voel of hij echt lekker in de hand ligt en prettig aanvoelt.
Het behoeft waarschijnlijk geen betoog dat G2 splitcane hengels ruimschoots voldoen aan deze eisen en een nauwkeurige inspectie levert alleen maar een toenemende bewondering voor de hengel op.
Als je Ger Vroomen en zijn G2 splitcane hengels op een vliegvisbeurs aantreft is er altijd wel een gelegenheid en een ruimte om de hengel aan een nauwgezette inspectie te onderwerpen en om te werpen met de hengel en dat is helemaal mogelijk bij hem thuis in Maasbracht, waar hij over een ruim testveld beschikt.

Zorgvuldigheid op de eerste plaats.

Een heleboel onderdelen en toebehoren.

Ger Vroomen, die zijn hele leven al vliegvist in binnen- en buitenland, blijft zoeken naar nieuwe ontwikkelingen en verbeteringen en zo heeft hij unieke resultaten bereikt met het testen van nieuwe lak- en lijmsoorten. Zo ontstaat er tussen de starre bus en het buigzame splitcane een grote piekspanning waardoor de lak op de plek waar die twee samenkomen – de zogenaamde busseraties – na verloop van tijd en inzet fijne barstjes zal gaan vertonen. Dit kan overigens geen kwaad omdat een goede splitcane hengel altijd van vele laklagen is voorzien. Toch is Ger Vroomen er na vele jaren van onderzoek in geslaagd om een laksoort te ontwikkelen die “meebuigt” met de blank, waardoor het vertonen van barstjes vrijwel tot nul is gereduceerd. Elke splitcanebouwer zal overigens zeggen dat een hengel die niet van die barsten in de lak bij de busseraties vertoont, een hengel is waar niet mee geworpen of gevist is en dat is waarschijnlijk ook zo.

Niet alleen besteedt Ger veel zorg aan het bouwen van de hengels, maar hij is ook begaan met de “nazorg”. Bij mijn weten is Ger dan ook de enige splitcanebouwer die zijn hengels vergezeld doet gaan van een uitgebreide schriftelijke gebruiksaanwijzing. Hierin vind je bijvoorbeeld hoe je zo’n hengel het beste gebruikt, bijvoorbeeld tijdens het drillen van een vis, hoe je de delen moet monteren of demonteren, wat het beste onderhoud is, of op welke wijze je de hengel thuis het beste kunt bewaren.

G2 splitcane vliegenhengels worden geleverd in drie werpacties:
* Delicate
* Allrounder
* Far & Fine
En daarnaast kun je per hengel kiezen uit drie uitvoeringen:
* G2
* G2 Limited
* G2 Unlimited

Voor meer en gedetailleerdere informatie, ook hierover, verwijs ik echter graag naar de site van Ger Vroomen: http://www.g2flyfishing.nl

Het is echter ook heel goed mogelijk om Ger Vroomen persoonlijk te spreken. Hij heeft natuurlijk thuis geen splitcane museum, maar Ger is een makkelijk te benaderen, aimabele en gastvrije man en omdat hij naast hengelbouwer ook vooral vliegvisser en vliegbinder is, zit je al snel een paar uur aan de koffie bij hem thuis. Uren die gevuld zijn met de passie voor het vliegvissen en de liefde voor het bouwen van zijn splitcane hengels. Bij serieuze belangstelling is het dan ook heel makkelijk om een afspraak te maken met hem en een ritje naar Maasbracht is snel gemaakt. Ger woont vlakbij de snelweg en hij is dus eenvoudig te bereiken.
Als je bij Ger Vroomen, op een vliegvisbeurs of bij hem thuis, een hengel hebt uitgezocht, uitgeprobeerd en besteld, begint hij met het “bouwen” – want zo wordt het maken van een splitcane hengel genoemd - ervan, zodat je precies de door jou uitgezocht hengel krijgt.
Het duurt dan zo’n zes tot acht weken voordat je hengel klaar is. Bij het bestellen van de hengel kan worden afgesproken of de hengel wordt opgehaald in Maasbracht of dat hij wordt opgestuurd. Het is in een enkel geval ook voorgekomen dat de hengel wordt bezorgd door Ger zelf. Afhankelijk van de vooraf afgesproken uitvoering wordt de hengel geleverd in een fraaie lederen koker of in een, zo mogelijk nog fraaiere, lederen hengelkoffer.

hengelkoffer
hengelkoffer
hengelkoffer
hengelkoker
elke_reelhouder_is_uniek
elke_reelhouder_is_uniek
elke_reelhouder_is_uniek
Elke reelhouder is uniek.
elke_reelhouder_is_uniek
G2 splitcane hengel met twee toppen.

De open ster, het kenmerk van G2 splitcane hengels.

G2 splitcane hengel.

Foudraal met busstop.

Conclusie en... meer informatie

Een G2 splitcanehengel behoort tot de top, de absolute top!! Een G2 splitcane hengel komt bij vergelijking als winnaar uit de bus, hoewel veel hengels van gerenommeerde splitcanemerken voor aanzienlijke hogere prijzen door hun bouwers worden aangeboden. G2 heeft niet het voordeel, zoals sommige wereldmerken dat wel hebben, om over een groot advertentiebudget te beschikken, maar dat is dan ook het enige dat G2 hengels niet hebben en dat “gemis” wordt ruimschoots goedgemaakt door de geleverde schoonheid en kwaliteit. De prachtige ster juist boven de kurken handgreep geeft de hengel een unieke en zeer herkenbare aanblik, iets dat andere wereldmerken jaren vergeefs hebben nagestreefd.
Voor veel vliegvissers is het hebben van een splitcanehengel al jaren een droom en ik beleef het maar al te vaak dat me gevraagd wordt of ze mijn “split” even mogen vasthouden. Waar men echter voor terugdeinst is de prijs van zo’n hengel, hoewel men meestal niet eens op de hoogte is van de werkelijke kosten van zo’n hengel.
Het zal niet vaak voorkomen dat een splitcane hengel als eerste vliegenhengel aangeschaft wordt en veelal weet men dus precies wat gezocht wordt in een hengel, welke eisen aan de hengel gesteld worden, waar hij zal worden ingezet en voor welke visserij hij gebruikt zal gaan worden. Al deze informatie en details kunnen met Ger Vroomen besproken worden, zodat je precies díe hengel krijgt die je zoekt.
Als die hengel dan eenmaal klaar en in je bezit is, heb je die voor de rest van je leven en hoewel het natuurlijk een hele uitgave is, maar voor welke hengel van een gerenommeerd merk betaal je niet een leuk bedrag, valt de prijs per “vliegvisuur” uiteindelijk reuze mee, zeker gezien het geweldige plezier en de grote voldoening die zo’n hengel je geeft.
Het is heerlijk om op een druilerige dag binnenskamers zo’n splitcane hengel in elkaar te zetten, vast te houden, te bewonderen en er even mee weg te dromen, maar daar is de hengel volgens Ger Vroomen niet voor bedoeld. Mij wordt wel eens gevraagd of ik wel durf te vissen met mijn splitcane hengel en of ik hem niet liever thuis aan de muur zou willen hangen om hem zo te kunnen bewonderen, maar dat getuigt natuurlijk van een helemaal verkeerde zuinigheid. Hoewel zijn hengels stuk voor stuk unieke juweeltjes zijn, die heerlijk werpen en fabelachtig vissen, zei Ger hierover:”Ik bouw geen hengels om aan de muur te hangen, maar ze zijn bedoeld als een gereedschap voor het vissen.” De hengels zijn dus op de eerste plaats gebruiksvoorwerpen en geen toegepaste kunst.
En dat mag dan helemaal waar zijn, maar het is wel prachtig gereedschap,….gereedschap met erg veel karakter.

Meer info: http://www.g2flyfishing.nl

Uw productreviewer: Rinus van de Kerkhof

Lees ook deze reviews:

D.A.M. Sumo Competition Barbel Duo-tip 3,30m

(19-6-2012)

review angling

Ultralight drop shot vissen met de Daiwa One&Half

(21-3-2011)

review angling

REVIEW Shimano Beastmaster BX barbel

(24-1-2010)

review angling

Karperhengel: 30plus 2,75 lbs Radar door Pieter

(10-10-2009)

review angling

Karperhengel: 30plus 2,5 lbs radar door Pieter

(5-10-2009)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy