hengelspullen.nl

Review Lucky Craft Gunfish door Willem Lampe

Mijn moeder heeft het er nog wel es over. Mijn woordenschat beperkte zich tot ‘dada’ en ‘prrrr’, het laatste met het nodige gespetter en mijn grootste frustratie was de duikelaar. Dan gaf ik dat kreng een klets, waarna het heen en weer wiegde, maar uiteindelijk weer in de uitgangspositie terecht kwam, zelfs wanneer ik het met rood aangelopen hoofd van me afmikte. “Goh, wat kon je driftig worden”, put moederlief uit haar herinnering.

De Gunfish 95 van Lucky Craft is een duikelaar. De uitleg komt zo. Ik was op bezoek op de zaak van Rick en Brenda, van Rix hengelsport in Lutten, die net de bestellingen aan het uitpakken waren. Dozen uit Japan, boordevol innovatief kunstaas, vernieuwende stuff zeg maar. Nog helemaal verliefd en lyrisch over de Sammy, liet Rick me kennismaken met een ander curieus aasje uit het land van Hirohito, de heilige keizer die warme belangstelling aan de dag legt voor koi’s, maar dit terzijde. “Even de actie bekijken”, zei Rick, takelde de Gunfish uit de verpakking, knutselde ‘m aan een trekstok en mikte ‘m in de testbak. Huh? Wat is hier aan de hand? Is dat ding niet goed of zo? Hobbydeformatie waarschijnlijk, kunstaas hoort horizontaal in het water te liggen, dicteerde een conservatief stemmetje ergens in mijn achterhoofd. “Hoort dat zo?” Ja dus en ik moest ‘m twitchen, volgens de hengelsportwinkelier. Met kleine rukjes over het water jagen, stil laten vallen en vervolgens weer een serie tikjes. U krijg je in zo’n veredelde badkuip wel enigszins een idee, maar m’n nieuwsgierigheid was gewekt, zeker na eerdere verrassende ervaringen met ‘geisha’s’ uit de eredivisie van het Japanse kunstaasvisserij. Even wat basale informatie: de Gunfish 95 is 9.5 centimeter lang en weegt 12 gram. Op website www.luckycraft.com is een animatiefilmpje te zien hoe het aasje te vissen en wat daarvan de gevolgen zijn in het natte. Maar genoeg theorie, op naar het water!

De Lucky Craft Gunfish

Voor het echte serieuze testen eerst maar eens een uurtje ‘spielerei’ op een cultuurwatertje in de buurt. De Gunfish 95 mag het laten zien in combinatie met een spinhengel van Ron Thompson (5-20 gram), een molen van Shakespeare uit de 2500-klasse, uitgevoerde met acht balletjes en voorzien van dyneema van het merk Fireline. De leader of onderlijn is van fluoro-carbon en de speld van Ever Green (echt donders goed spul!). Wat opvalt is dat door de inwendige kogelverdeling, een kleinere voorop en twee zwaardere achterop het Japannertje zich onbeschoft ver laat wegzetten. Omdat ik vermoed dat vriend Appie, aspius aspius, ofwel de roofblei dit hapje sushi wel lust, eerst maar es in hoog tempo binnenracen. Lukt prima, krappe actie, een zacht wiebeltje. In gedachten zie ik zo’n zilveren vlerk woest de achtervolging inzetten. Maar ik kom er rap achter dat op deze manier gevist, de ‘lucky craft’ te kort wordt gedaan. Twitchend slaat de Gunfish uit naar links of rechts en koekeloert onder de waterlijn, goedemorgen zeg, hoezo ‘lucky craft’, dit is pure ‘witch craft’, nog een fractie verraderlijker dan de Sammy. Eigenlijk kun je er alles mee, schakel van twitch naar slash en kijk wat die Gunfish uitvreet, hevig uitslaand zijwaarts en neerwaarts, maar elke keer als een duikelaar weer in de uitgangspositie, verticaal in het water, slechts met het kopje er licht boven, als een drenkeling, te water geraakt, spartelend, proestend en ternauwernood met de lippen boven de waterspiegel, en juist op dat stilvalmoment happen die geschubde rakkers toe. De geschiedenis van kleine, driftige Wimpie en zijn duikelaar herhaalt zich decennia later, wat ik doe, hoe ik ook tik of sla, de Gunfish komt elke keer weer terug in de verticale beginstand. Na een half uurtje experimenteren heb al een paar baarsjes op bezoek gehad. ‘De Daltons van het zoete water’ worden helemaal dol van de Gunfish zo blijkt, sommige nauwelijks groter dan het aasje zelf, als kamikazepiloten storten ze zich op die druktemaker die hun heiligdom zit te bezoedelen met zijn aanstootgevend gedrag.

Conclusie en... meer informatie

Zelf ben ik lijp van Lucky Craft, de aasjes zien er gelikt uit en zijn het aantoonbare bewijs van het Japanse streven naar vangkracht en perfectie. De Gunfish is in zijn doen en laten een uitdagende sloerie, volstrekt onvoorspelbaar, de overtreffende trap van zijn voorganger Sammy, eveneens een weergaloos aasje. De inwendige loodverdeling van de Gunfish zorgt voor een doffe ratel, wat nog meer de aandacht van de vis trekt. Het exotische kunstaasje is verkrijgbaar in een uitgebreid kleurenpalet. De door mij geteste variant Ghost Tennessee Shad (zilver en zwart) oogt in eerste instantie saai, maar komt natuurgetrouw over en de resultaten bewijzen dat dit fantoompje het uitstekend doet in de Lage Landen. Om ‘m te verspelen moet je echt goed je best doen, door ‘m vast te mikken aan de overkant of inferieur materiaal te gebruiken, want normaal gesproken raak je een topwateraasje niet snel kwijt. Wat als nadeel gezien kan worden is de vrij hoge aanschafprijs, maar dan heb je wel iets bijzonders in handen, een exclusief merk, met een unieke actie, sporadisch verkrijgbaar bij enkele speciaalzaken en in ieder geval te bestellen via internet bij rixhengelsport.nl. Verder leent dit aasje zich voor agressief vissen, inherent daaraan is dat je af en toe een vis mist, het speeltje net voor zijn neus weg tikt, met een waterwerveling als stille getuige. De Gunfish 95 inzetten op groot water in de wintermaanden is als kamelen zoeken op de Noordpool. Gebruik deze beweeglijke Jap vanaf de opening van het seizoen tot de late herfst in polder- en ander niet te diep water en berg ‘m dan goed op, zodat hij volgend voorjaar weer kan verlokken en verleiden. Tot slot, met als ieder mens heb ook ik ijkpunten nodig in mijn leven; mijn lieve vrouw, een paar hengels, Ajax, Grolsch, Neil Young en vooruit, een nominatie voor Lucky Craft…

Uw product reviewer
Willem Lampe.

De Luck Craft Gunfish is online te bestellen in verschillende kleuren bij fishing4u:
http://www.rixhengelsport.nl/shop/Lucky_Craft_Gunfish_95__N_art_3093.html

Lees ook deze reviews:

Intro en actiefilmpje Musky Mania Lamprey (soft Bunt)

(23-11-2011)

review angling

(UPDATED)Gezocht tester voor Swamp Donkee!

(16-11-2011)

review angling

Nieuw van Pike Master Lures: Buster Jerk Frog

(31-5-2011)

review angling

Poison Frog series van Strike Pro

(13-4-2011)

review angling

Vissen met de Prologic Savagear Rattleshad 18cm

(3-11-2010)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy