hengelspullen.nl

Review Shimano Catana hengelset door Bouke Sinnige

Herfst, de regen en het vallen van de bladeren, een periode waarbij in de natuur letterlijk een knop wordt omgezet. Voor veel vissers betekent dit het einde van hun visseizoen. De doorgewinterde visser weet beter. Het wordt voorn tijd! Met het kouder worden van de nachten, trekt de voorn met scholen tegelijk massaal de havens in. Niets is zo mooi als op een zonnige herfst- of winterdag voorn te gaan vissen.

Niet van die kleintjes maar van die prachtige bakken van minimaal zon twee drie ons per stuk. Vangsten van 5, 10, en meer kilos op een middag zijn reel. Het vallen van de bladeren is voor mij dan ook het signaal om mijn havenhengeltjes en tuigjes na te lopen en in orde te maken voor een nieuw seizoen havenvissen.

Kleine jachthaventjes, de wat grotere aan bijvoorbeeld de Lek of de Waal tot de hele grote aan het IJsselmeer, al deze havens worden komende periode het strijdtoneel voor de doorgewinterde voorn-visser. Met veelal korte speed-hengeltjes wordt het liefst half onder een steiger of net naast een boot of dukdalf gericht op voorn gevist. Met een goed voornvoertje, wat vers gekookte hennep en een juiste uitrusting hoef je op de eerste aanbeet veelal niet lang te wachten.

Vanwege de doorgaans enorme hoeveelheid voorn, ontstaat er voedselneid, waardoor het veelal tempo-vissen wordt. Wegens de snelheid waarmee doorgaans gevist wordt, zijn de zogenaamde speedhengeltjes (korte telescopische hengeltjes) met versneden top, weerhaakloze haken en tuigjes met een lengte gelijk aan die van de hengel typerend voor deze visserij.

praktijk

Shimano Catana hengelset

Op zoek naar geschikte hengeltjes voor deze havenvisserij, zijn heel wat merken de revue gepasseerd. Na ze allemaal vast te hebben gehouden en kritisch te hebben beoordeeld (je zit met dit soort hengeltjes immers constant in je handen), ben ik voor het Shimano foedraaltje met daarin maar liefst vijf korte hengeltjes gegaan. Deze hengeltjes, alle uit de serie Catana, variren in lengte van 2 tot 4 meter. Ze zijn niet alleen strak maar hebben ook stuk voor stuk naast een perfecte balans een verbluffend goede actie. Doordat deze foedraal is voorzien van de meest voorkomende lengtes, volstaat deze in het merendeel van de gevallen. Deze foedraal maakt dan ook standaard deel uit van mijn haven-uitrusting.

Specifieke kenmerken

2 meter hengel
- Telescopisch, 2 delen.
- Verdikt rubberhandvat (ca. 22 mm dik, ruim 20 cm. lang).
- Lengte: ingeschoven 105cm, uitgeschoven 199,5 cm.
- Gewicht: 50 gram

2,5 meter hengel
- Telescopisch, 3 delen.
- Verdikt rubberhandvat (ca. 24 mm dik, ruim 20 cm. lang).
- Lengte: ingeschoven 105cm, uitgeschoven 250.5 cm.
- Gewicht: 60 gram

3 meter hengel
- Telescopisch, 4 delen.
- Achtereinde hengel ca. 20 mm dik.
- Lengte: ingeschoven 105cm, uitgeschoven 299,5 cm.
- Gewicht: 60 gram

3,5 meter hengel
- Telescopisch, 4 delen.
- Achtereinde hengel ca. 20 mm dik.
- Lengte: ingeschoven 105cm, uitgeschoven 349 cm.
- Gewicht: 75 gram

4 meter hengel
- Telescopisch, 5 delen.
- Achtereinde hengel ca. 21 mm dik.
- Lengte: ingeschoven 105cm, uitgeschoven 399,5 cm.
- Gewicht: 120 gram

Algemene kenmerken

- Alle hengeltjes hebben aan de achterzijde een kunststof draaidop.
- Alle hengeltjes zijn voorzien van een versneden-top
- Alle delen hebben een uniek nummer (delen zijn hierdoor makkelijk na te bestellen).
- Alle handdelen hebben een rood grijze kleurschakering.
- Alle hengeltjes hebben een hoog afwerkingniveau.
- Alle hengeltjes zijn door mij van een top-connector voorzien.
- Alle vijf de hengeltjes zitten in een donker blauwe foedraal, lengte 112 cm, breedte 13 cm.
- Totaalgewicht foedraal incl hengels 1050 gram.

met vis
opbergen
artikelnummers
mooi setje
hengels
dop
actie

Praktijk

Het plezier, dat ik inmiddels aan deze hengelset heb beleefd, is ruim voldoende voor het schrijven van een pracht verslag. Wat dacht u van de enorm grote baarzen of de incidentele zeelt waarmee ik tijdens het havenvissen werd verrast. Door de perfecte actie van deze hengeltjes, heb ik ondanks het relatief dunne tuig 10/00 en versneden top dergelijke vissen met succes weten te landen. Menig keer wist ik de run met succes te pareren, door de vis zoveel ruimte te geven dat de top van mij hengeltje letterlijk het water raakte. Bij het hebben van deugdelijk materiaal maken dergelijke bonusvissen het vissen met dit soort hengeltjes tot een ware sport.

De nachten zijn helaas nog niet koud genoeg, om voor aantal leuke actie-foto's in een haven voorn te gaan vissen. Met een voornvoertje, wat gekookte hennep als extraatje en mijn Shimano-hengelsetje ben ik voor wat foto's naar de Linge gegaan. Ik heb een genoeglijke middag beleefd. Met mijn hengeltje regelmatig zo krom als een hoepel, werd niet alleen de hengel maar ook het door mij gebruikte nylon regelmatig op de proef gesteld. Het feit dat je kwalitatief hoogstaand materiaal in je handen hebt, maakt deze visserij tot een ware sensatie.

Prijs

Naast de complete set, zijn deze hengeltjes ook per stuk te koop. De kortste (2 mtr.) met een adviesprijs van rond de 17,50 , oplopend tot ca. 45,= voor de langste (4 mtr.). De foedraal inclusief de hierboven beschreven vijf hengeltjes, heeft een adviesprijs van zo'n 125,=. Dit bedrag is vrijwel gelijk aan het totaal van de langste drie hengeltjes (wanneer deze los gekocht zouden worden). Koop je de complete foedraal in eens, dan krijg je in principe dus niet alleen de twee kortste hengeltjes maar ook de foedraal cadeau!

set

vissen

dril

vis

Conclusie en... meer informatie

Bij het horen van de merknaam Shimano, wordt wanneer er over een vastehengel wordt gesproken veelal direct aan wedstrijdhengels met een lengte van 13 mtr. gedacht. Dat Shimano ook thuis is op de markt van korte speedhengeltjes, bewijzen ze met deze foedraal. De 5 Catana hengeltjes hebben stuk voor stuk perfecte viseigenschappen, en bezitten allemaal het puntje op de i van Shimano als het gaat om kwaliteit, detail en afwerking. Deze speedhengeltjes zijn naast een heuse eyecatcher dan ook een regelrechte aanrader.

Voor verder informatie zie: http://fish.shimano-eu.com

Uw productreviewer

Bouke Sinnige

Lees ook deze reviews:

D.A.M. Sumo Competition Barbel Duo-tip 3,30m

(19-6-2012)

review angling

Ultralight drop shot vissen met de Daiwa One&Half

(21-3-2011)

review angling

REVIEW Shimano Beastmaster BX barbel

(24-1-2010)

review angling

Karperhengel: 30plus 2,75 lbs Radar door Pieter

(10-10-2009)

review angling

Karperhengel: 30plus 2,5 lbs radar door Pieter

(5-10-2009)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

2004 - 2011 Hengelspullen Adverteren Contact / Colofon Disclaimer Privacy