hengelspullen.nl

Gamakatsu G-Line Fluorocarbon door Bouke Sinnige

Met de winter ophanden, een periode waarin het water vaak kraak helder is en menig sportvisser voor ieder visje letterlijk alles uit de kast moet halen, heeft Gamakatsu het aantal diameters waarin G-line Fluorocarbon te verkrijgen is flink uitgebreid. Deze lijn welke voorheen leverbaar vanaf 0,16 mm, is binnenkort ook verkrijgbaar in de diameters 0,08 tot en met 0,14 mm.

Video beelden (Flash 8 video formaat)

Vanwege de eigenschap van fluorocarbon, onder water het licht te breken (de lichtbrekingsindex ligt beduidend dichter bij die van water dan dat van traditioneel nylon), wordt deze draad voor vissen nagenoeg onzichtbaar. Deze lijn is derhalve goed te gebruiken wanneer de vis schuw is, of wanneer er sprake is van een hoge mate van dressuur. G-Line Fluorocarbon stelt je vanwege zijn hoge camouflagefactor en uitstekende viseigenschappen in staat, onder de moeilijkste omstandigheden met een zelfde diameter lijn te blijven vissen.

Gamakatsu G-Line Fluorocarbon

Geschiedenis

Fluorocarbon is een materiaal dat meer dan 25 jaar geleden werd ontwikkeld. In de jaren ‘90 werd het vooral populair in de zeevisserij. De laatste jaren wordt fluorocarbon echter voor steeds meer vismethoden ingezet, waarbij het nagenoeg onzichtbaar zijn van de lijn de belangrijkste rol speelt.

G-Line, een range kwaliteitslijnen van Gamakatsu, is nylon waar al jaar en dag wereldwijd door veel vissers op wordt vertrouwd. De introductie van G-Line Fluorocarbon betekende dan ook opnieuw een lijn, die aan de hoge kwaliteitseisen van Gamakatsu voldoet. Deze lijn, in eerste instantie in de diameters 0,16 mm tot en met 0,42 mm op de markt gebracht, is in eerste instantie ingezet door feedervissers, karpervissers en voor het vissen op forel en zeebaars. Het succes van deze lijn, heeft er toe geleid dat Gamakatsu de diameters waarin deze lijn te verkrijgen is heeft uitgebreid. De G-Line Fluorocarbon zoals binnenkort verkrijgbaar, bied de hengelsporter (met name de witvisserij) de mogelijkheid het aas onder alle omstandigheden niet alleen natuurlijk maar ook op een volkomen vertrouwde manier aan te bieden. De vis zal hierdoor eerder tot een aanbeet worden verleid.

Gamakatsu G-Line Fluorocarbon serie

Diameter, trekkracht, adviesprijs
0,08 mm 0.46 kg € 8,79
0,09 mm 0,56 kg € 8,79
0,10 mm 0.65 kg € 8,99
0,11 mm 0,80 kg € 9,29
0,12 mm 1,04 kg € 9,19
0,13 mm 1,17 kg € 7.99
0,14 mm 1,37 kg € 6.79

Eigenschappen
- Onderwater nagenoeg onzichtbaar voor vissen (“Extreme low visibility”).
- Eerlijke diameter, 100% rond.
- Beschermd tegen UV-straling.
- Glad oppervlak, laat zich goed knopen.
- Slijtvast, hoge schuurbestendig.
- Geen of nauwelijks kink.

Kenmerken
- De diameters 0.08 mm t/m 0,14 mm zijn alleen verkrijgbaar op klosjes van 25 meter.
- Ieder klosje zit in een hard kunststof doosje/blister (draad wordt hierdoor goed beschermd).
- Om de spoel zit een doorzichtig plastic ring (voorkomt het onnodig van de spoel lopen van de draad).

Hoe controleer je of een draad daadwerkelijk voor vissen onzichtbaar is? In eerste instantie ben ik met verschillende soorten nylon hangend in een met kraanwater gevulde glazenbak aan de slag gegaan. De fluorocarbon draad was het minst zichtbaar! Het was net alsof deze draad als een kameleon in staat is zijn omgevingskleur aan te nemen. Nadat de draad door mij voor een witte achtergrond was gehangen, had de lijn ineens iets van een witte kleur in zich. Wij mensen zien alles 3-dimensionaal en in kleur, of vissen een identiek gezichtsveld hebben betwijfel ik. Dat deze draad zodoende voor vissen vrijwel onzichtbaar is, is iets waar ik na enkele weken met deze draad te hebben gevist, in begin te geloven.

Gamakatsu G-Line Fluorocarbon opstelling

Gamakatsu G-Line Fluorocarbon

Gamakatsu G-Line Fluorocarbon

Gamakatsu G-Line Fluorocarbon

Info foto’s lijnen hangend aan peillood in waterbak

- Alle vier de draden hebben een diameter van 0,10 mm.
- De uiterst linkse draad (op alle foto’s) is de Gamakatsu G-line Fluorocarbon.
- De uiterst rechtse draad (op alle foto’s) is de Gamakatsu Super G-line UVcut (naar mijn menig een goede 2e )
- De overige (middelste twee) draden (op alle foto’s) zijn normaal nylondraad (van gerenommeerde merken).
- Voor alle vier de testdraden zijn identieke knopen gebruikt.
Alle draden hangen op een zelfde afstand van de voorruit.

Gamakatsu G-Line Fluorocarbon

Voor een tweede test, ben ik meerdere keren met een collega visser onder gelijke omstandigheden, met identiek aas en voer gaan vissen. Mijn vismaat gebruikte onderlijnen vervaardigd uit standaard nylon, terwijl die van mij uit G-Line Fluorocarbon waren geknoopt. Tot driemaal toe kreeg ik niet alleen meer aanbeten, maar wist ik ook aanzienlijk meer vis te vangen.

Gamakatsu G-Line Fluorocarbon

Gamakatsu G-Line Fluorocarbon

Zo ook tijdens een lokale viswedstrijd (Heukelum, Linge). Mijn vangsten gingen gedurende de wedstrijd vrijwel gelijk op met die van mijn buurman. Regelmatig wisten wij beiden mooie visjes naar boven te halen. Ineens vielen de aanbeten weg, er moest vanaf dat moment letterlijk voor ieder visje worden gevist. Dit was voor mij het moment mijn onderlijn te vervangen voor een uit fluorocarbon. Vanaf dat moment kreeg ik niet alleen meer aanbeten, ook de door mij gerealiseerde vangsten waren vanaf dat moment meer dan die van mijn buurman.

vis!

Het verdient aanbeveling, rekening te houden met de eventuele trekkracht. Bij alle soorten fluorocarbon ligt deze lager ten opzichte van normaal nylondraad met identieke diameter. De hoge camouflagefactor van Gamakatsu G-line Fluorocarbon stelt ons in staat, bij een voorzichtige visserij met een identieke diameter door te blijven vissen. Dit compenseert het eventuele verlies aan trekkracht.

voorn!

Prijzen
De klosjes van 25 meter hebben afhankelijk van de diameter een adviesprijs van € 6,79 oplopend tot ca. € 9,29. Voor een normale onderlijn van ca 22-23 cm betekent dit een prijs van ongeveer € 0,10 per onderlijn (er van uitgaand, dat er ongeveer 75 onderlijnen uit een klosje gaan).

Conclusie en... meer informatie

Er wordt wel eens gezegd: “goed gereedschap is de helft van het werk”. Dat goed gereedschap daardoor iets duurder is, vindt men heel gewoon. Het betaalt zich immers terug. Dat dit opgaat voor de Gamakatsu G-Line Fluorocarbon, kan ik beamen. Het fluorocarbon, stelt ons ook in staat het aas op een natuurlijke wijze en in een vertrouwde omgeving aan te bieden. Ik gebruik nu sinds enkele weken de Gamakatsu G-Line Fluorocarbon, het is een draad die ik iedereen zou willen adviseren.

Meer informatie kunt u vinden op onderstaande sites:
- http://www.spro.nl/catalogus/nl/03/nl_03.html
- http://www.gamakatsu.nl/html/default-english.htm

Met dank aan Gamakatsu en Spro, die middels deze review Hengelspullen.nl de primeur hebben gegund.

De Gamakatsu G-line Fluorocarbon (diameter 0,08 mm t/m 0,14 mm) wordt vanaf eind oktober / begin november leverbaar.

Uw productreviewer

Bouke Sinnige

Lees ook deze reviews:

Berkley NanoFil Uni-filament vislijn

(19-4-2011)

review angling

Pallatrax, het nieuwe kaas?

(9-3-2011)

review angling

Ik zie, ik zie wat de vis niet ziet. En het is…..?

(5-10-2010)

review angling

ATT’s (Advanced Technology Tackle) beetmelders

(24-7-2010)

review angling

De MAGIC MATCH ready tied rigs door Bouke

(14-9-2009)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy