hengelspullen.nl

Zeevissen: Shakespeare X-Tools door Rene Sehr

De eerste de beste trip met mijn kajak raakte ik een schaar en een klein kniptangetje kwijt. De eerste liet ik op de rand van mijn kajak vallen en i.p.v. in de kajak terug te stuiteren, stuiterde deze het zeewater tegemoet en staal drijft niet, dus die schaar was ik kwijt. Vervolgens verdween ook mijn kleine knippertje door een ontwateringgat van mijn kajak. Op internet kwam ik een paar weken later een advertentie tegen van hulpmiddelen zoals tangen, wegers, onthakers en messen die zouden blijven drijven: de X-Tools.

Ik vroeg vervolgens bij de importeur Shakespeare een hele set aan om eens grondig aan de tand te voelen en daaruit heb ik 4 zaken geselecteerd, die mij het meest handig leken. Maar of dat ook zo was, leest u hieronder.

onthaken

WE FLOAT

Ik heb in het verleden als eens vaker wat drijvende hengelspullen gehad, maar de kwaliteit van deze zaken viel altijd vies tegen en moesten ondergebracht worden onder de categorie “prullaria” en het benieuwde mij zeer hoe deze X-Tools zouden zijn. De recensies uit Amerika waren veelbelovend en enkele items hadden al Rewards gewonnen
(The new Pro Series Floating Metal Pliers from XTOOLS is one of the most exciting and highly acclaimed new products for the 2006 Season. Awarded Best in Category at the 2005 ICAST Tackle Show, the XTOOLS Pro Series Pliers feature corrosion resistant offset stainless steel jaws designed for better dehooking leverage, textured soft-grip handles and replacement Tungsten Carbide Blades that cut mono to 400lbs, steel leader to 105 lbs. and braided line to 250lbs. These amazing floating pliers are sold standard with sheath.)
In Engeland echter waren er diverse negatieve publicaties te lezen.
Hoe het ook zij, ik was in ieder geval op zoek naar drijvende hulpmiddelen en ik hoopte dat de zaken in ieder geval bruikbaar genoeg zouden zijn bij het vissen vanuit mijn kajak. In deze review neem ik een fileermes, een luxe kniptang en 2 “simpele” tangen onder handen.

it floats

tools

BULLNOSE/BENTNOSE

Als eerste kreeg ik twee tangen binnen, een XTS Bullnose tang van 22,5 cm en een Bentnosetang van 16,5 cm. De Bullnosetang heeft een rechte bek en de Bullnose heeft een bek die gebogen is. Met beide tangen kan je staaldraad en gevlochten lijnen knippen en dat doen ze goed. Na 1 trip had ik al het idee wat ik eigenlijk verder moest met deze tangen. Ze houden zeer onhandig vast en de lange Bullnose-tang kan je eigenlijk alleen goed hanteren als je hem vasthoudt zoals je een heggenschaar vasthoud, maar dan heb je geen handje meer vrij voor de lijn of vis! Ik wil er niet te veel woorden aan besteden en wil ze classificeren als niet zo goed bruikbaar….

bendnose & bullnose

hoe vasthouden?

MULTITANG PRO X

Met een adviesverkoopprijs van 55,00 hangt aan deze tang een aardig prijskaartje, maar als we deze tang vergelijken met soortgelijke tangen (die niet drijven…) lijkt deze tang juist mooi geprijsd. De tang wordt geleverd in een luxe verpakking en een houder die we aan de broekriem kunnen bevestigen. (De houder was ik echter de eerste trip al kwijt…) Elke soortgelijke tang van willekeurig ander merk begint pas vanaf zo’n euro of 100 en voor een topklasse tang gaan we al snel over de 200 euro (of meer!) heen. Ik moet er niet aan denken om een soortgelijke tang van titanium eens uit mijn handen te laten vallen in mijn kajak!
De tang heeft (uiteraard) vrij dikke handgrepen (van foam) die ervoor moeten zorgen dat de tang blijft drijven. Het knipgedeelte voor staaldraad en gevlochten lijnen zijn van tungsten-carbide en zijn vervangbaar; de bek is gemaakt van RVS en is eveneens vervangbaar.
De tang ligt plezierig in de hand, hoewel dat enige gewenning vraagt en knipt zonder problemen door allerlei diktes dyneema (ook dunne….) en staaldraad. De bek is zeer stevig en vervormt ook niet wanneer we flinke kracht uitoefenen. Onthaken is een eitje en we hebben flink grip op de haak of dreg.
Je test iets goed of je test iets niet, dus ik heb de tang de gehele zomer gebruikt en steeds in het zoute water gedompeld en slechts sporadisch afgespoeld, maar gelukkig houdt het materiaal zich goed en roest in ieder geval niet. Het wordt aanbevolen om de tang na elk gebruik (in zout water) even af te spoelen met zoet water en de “draaiende” delen even een spuitje WD-40 te geven o.i.d. Op deze manier behandeld zal de tang het redelijk lang uithouden.

Close-up

FILEERMES 21 cm lemmet

X-Tools heeft 3 fileermessen in het programma, maar deze door mij geteste 21 cm versie is het meest geschikt voor de in Nederland te vangen rondvissen, zoals gul, zeebaars en wijting.
Het mes heeft een goede grip en je kunt je duim goed vastzetten op het heft om zodoende de benodigde kracht te kunnen uitoefenen, maar deze “kracht” kan je helaas niet omzetten naar snelheid tijdens het fileren. Het lemmet is niet strak genoeg zodat het strak fileren wat lastig gaat. Ik prefereer een zeer stijf lemmet zodat dit niet alle kanten opgaat als ik door het visvlees snij. Je zult het dus rustig aan moeten doen om geen kostbaar visvlees te verspillen. Het lemmet is wel scherp genoeg en is zelf redelijk tot goed scherp te houden.
Zoals ook de Multitang heb ik dit mes aardig mishandeld en dan zie je toch redelijk veel roestvlekken verschijnen. Maar zoals gezegd, heb ik het mes nauwelijks schoongemaakt en soms 2 weken in de schede laten zitten zodat het altijd agressieve zeezout goed zijn werk kon doen….
Aldus beschouwd valt het dus wel mee want met een beetje beleid en goede zorg is dit mes wel roestvrij te houden.

Conclusie en... meer informatie

Ik denk dat we deze range X-Tools niet moeten zien als de perfecte hulpmiddelen om te knippen, te snijden of te fileren, want daar zijn betere attributen voor te koop. Het is zeker geen prularia, zoals de eerdere drijvende zaken die op de markt zijn verschenen. Deze range is meer bedoeld voor de hengelaar met de kleine boot, de bellyboat of de kajak waar altijd het gevaar bestaat op het overboord vallen van gereedschappen. De blauwgroene kleurstelling zorgt dat de attributen goed opvallen. De Bentnose en Bullnose tangen zou ik zelf niet aanschaffen maar liever kiezen voor de multifunctionele Multitang Pro. Deze laatste zal, gelet op de prijs/kwaliteitverhouding, niet teleurstellen en ik vind hem zeer goed bruikbaar en ben tevreden met de mogelijkheden en prestaties.
Het mes is een ander verhaal. Het is beter om kostbare vis mee naar huis te nemen en ze daar op je gemak te fileren, dan het aan de waterkant te doen. Wanneer we echter aas of filets voor aas moeten snijden of fileren aan boord van eerder genoemde kleine vaartuigen, dan is de aanschaf van een dergelijk mes wel te overwegen. Met een beetje onderhoud is dit mes dan waarschijnlijk ook lange tijd goed bruikbaar.
X-Tools heeft blijk gegeven dat zij deze negatieve zaken onder handen zouden nemen en inmiddels zijn er nieuwe modellen tangen, zoals de veelbelovende HybridXpliers en de Xcutters. Uiteraard kunt u ook van deze zaken een review verwachten.

INFO

www.xtools.us
www.shakespeare.nl

Uw Hengelspullen.nl gastreviewer: Rene Sehr

Lees ook deze reviews:

Berkley NanoFil Uni-filament vislijn

(19-4-2011)

review angling

Pallatrax, het nieuwe kaas?

(9-3-2011)

review angling

Ik zie, ik zie wat de vis niet ziet. En het is…..?

(5-10-2010)

review angling

ATT’s (Advanced Technology Tackle) beetmelders

(24-7-2010)

review angling

De MAGIC MATCH ready tied rigs door Bouke

(14-9-2009)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy