hengelspullen.nl

Review Koolie Minnow BRL door Willem Lampe

Als getrouwd hengelsporter is het laveren. Niet iedereen heeft evenveel mazzel als Dietmar Isaiasch, die zijn charmante wederhelft Carmen zo gek kreeg dat ze graag de hengel ter hand neemt, en dan bedoel ik niet de zijne. Ik ben niet verbonden aan Carmen, maar aan Marjet en die heeft niets met vissen. Om af en toe toch dingen samen te doen struin ik wel es met haar over een of andere rommelmarkt, vind ze leuk en ach, als je daar toch bent speur je naar boeken over voetbal of hengelsport, of je duikelt pardoes nostalgisch visgerei op.

Video beelden (Flash 8 video formaat)

Zo kocht ik voor een prikkie een leuk houten doosje met Palmers, niet om daadwerkelijk met de vliegenlat mee aan de slag te gaan, maar puur voor de heb. Op datzelfde kraampje stond een glazen bol, gevuld met vloeistof en een plastic sneeuwpop. Ik kende dat ding, hield ‘m op de kop en zette hem weer neer, waarna witte glittertjes naar beneden dwarrelden, of was het sneeuw. Het kan niet anders of Patrick Sébile moet dat prulletje ook kennen vanuit zijn kinderjaren, was mijn eerste gedachte. De Fransoos werd onderzoeker en deed dat onder meer naar het gedrag van rovende vissen. Daarnaast had Patrick een avontuurlijke geest, was continu op zoek naar nieuwe uitdagingen en mag graag een hengeltje gooien. Zijn drang tot knutselen, gepaard aan jarenlange ervaring leidde tot een eigen lijn van innovatief kunstaas. Dat ie zijn naam koppelde aan zijn producten is logisch, zo ontstond Sébile. Albatros is de dealer van deze via Amerika op de markt gebrachte juweeltjes (zie www.sebileusa.com). Mij werd gevraagd wat ik vond van één van die Sébile’tjes, de Koolie Minnow BRL in de variant Perchy. Eerst de kille cijfers: 12 cm lang, 22 gram, slank postuur en voorzien van baarsmotief. BRL staat voor Big Round Lip, hetgeen impliceert dat dit type tussen de 1.20 en 2.50 meter diep loopt, en floating, drijvend dus. Tot zo ver weinig nieuws onder de zon, twaalf in een dozijn, maar nu komt het, bij nadere beschouwing komt het raffinement bovendrijven. Neem het ‘sneeuweffect’, het doorzichtige ranke lijf van de Perchy is voorzien van vloeistof met glitters. Een gewond visje op de vlucht verliest schubbetjes, eenzelfde effect wordt verkregen na een vinnig rukje aan de hengel, waarbij de Perchy vooruitschiet, juist, gelijk een vluchtend, gehavend visje dat schubbetjes verliest. Bijkomen voordeel is dat de vloeistof zich bij het werpen verplaatst van voor naar achter, met een long cast-effect tot gevolg. Goochem ventje, die Patrick. Subtiele details zijn verder het rode kinnetje en de bloedrode ogen in 3D. Dit alles met elkaar maakt dat ik reeds op het eerste gezicht vertrouwen heb in dit aasje. O ja, bijna vergeten, de Koolie heeft inpandig twee loodkogeltjes, die door hun situering in de vloeistof met glitters lagere tonen afgeven dan andere pluggen met ratel. Ook hier dus weer net even anders dan anders.

In het water
Om te zien hoe de Koolie zich in het nat gedraagt, koos ik voor de Wizard Spin van Ron Thompson als menstok, met daaraan de Spro Melissa als draadreservoir. Alles viel op zijn plaats. De Wizard Spin geeft als max 25 gram op en daar blijf je met de 22 gram zware Koolie verantwoord onder. Gevist als crankbait (in één tempo) is de actie kantelend en nerveus. Wilder en ronduit paniekerig gedraagt dit geesteskindje van Sébile zich bij onregelmatig binnenvissen en af en toe pauzes inlassen. Echt geweldig, in één woord onweerstaanbaar. Vergeef me, maar ik ben lyrisch over dit krengetje, zeker na een sleepsessie in de schoonste rivier van Nederland, de Overijsselse Vecht. De BRL had precies de goede diepgang (1.20-2.50 meter) en seinde zijn onderwatergang keurig door aan de top van mijn Wizard Spin. Natuurlijk pikte het plugje zo af en toe een sliert vuil op, maar dat zag je direct aan de hengeltop. Net als het stuiteren op de boden - twee, drie slagen binnenhalen, en klaar is Kees, of euh Willem in dit geval. Het geeft wel aan hoe belangrijk het is dat aas en hengel op elkaar afgestemd zijn.

Conclusie en... meer informatie

Het cliché ‘groot aas vangt grote snoek’, is me bekend, maar ik ben geen liefhebber van heftig spul. Waarom kan ik niet verklaren, het lompe werk ligt me niet zo. Misschien is het wel zo dat je aan de grootte van het kunstaas de persoonlijke ‘wapenuitrusting’ van de hengelaar kunt aflezen. Welnu, ik heb mijn vrouw nooit horen klagen en verwijs naar een Engels gezegde ‘It’s not the size of the ship, it’s the motion of the ocean!’ De Koolie Minnow is een hemels aasje van gemiddelde grootte, maar met een werkelijk heerlijk kantelende actie, jazeker, ‘the motion of the ocean’! De nerveuze actie, gekoppeld aan het ‘losing scales’ effect maken de Koolie tot een overal inzetbaar aasje, afhankelijk van de variant. De SL (Small Lip) is een suspender, de andere drie zijn floating. De ML (Medium Lip) heeft een diepgang van 0.40-1.20 meter, de BRL (Big Round Lip) loopt zo tussen de 1.20 en 2.50 meter en de LL (Long Lip) zoekt de vis tussen de 3.00 en 4.50 meter. Voor de LL heb ik niet direct werk, maar ik ben als de donder achter een SL en ML aan gegaan. Waarom? Simpel, de Koolie Minnow heeft mij volkomen overtuigd en prettige bijkomstigheid is dat deze jongens vriendelijk geprijsd zijn, zo rond de tien euro. Afhankelijk van het type kun je er mee polderen of trollen, in zowel het diepe als het ondiepe, enne, bijna geen vis die deze boys langs heeft zien hinkepoten hoor, dus waarom treuzelen!

Deze review is mogelijk gemaakt door Siep Tensen. Voor meer informatie over Siep Tensen en de laatste aanbiedingen van Siep, bezoek het winkelprofiel van Siep Tensen:

http://sieptensen.hengelspullen.nl

Siep

Lees ook deze reviews:

Intro en actiefilmpje Musky Mania Lamprey (soft Bunt)

(23-11-2011)

review angling

(UPDATED)Gezocht tester voor Swamp Donkee!

(16-11-2011)

review angling

Nieuw van Pike Master Lures: Buster Jerk Frog

(31-5-2011)

review angling

Poison Frog series van Strike Pro

(13-4-2011)

review angling

Vissen met de Prologic Savagear Rattleshad 18cm

(3-11-2010)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy