hengelspullen.nl

Marc Petitjean's Magic Head door Rinus

Vaak heb ik hem al ontmoet, steeds op de een of andere vliegvisbeurs. Steevast zit hij te binden, centraal gezeten in zijn immer zeer stijlvol ingerichte stand en dan natuurlijk altijd met het door hem – en door velen met hem – zo geliefde cdc binnen handbereik. Natuurlijk heb ik het over Marc Petitjean.

De laatste jaren verscheen er in zijn stand een waterbak, waarin de actie van streamers werd getoond en kon worden getest. Of eigenlijk ging het hier niet zozeer om de gehele streamer, maar vooral om het effect van het kopje van die streamer op de actie. Marc Petitjean introduceerde namelijk zijn “magic head”. Deze magic head kun je namelijk op twee manieren gebruiken. Naar achteren geklapt, waardoor de streamer een gestroomlijnde vorm krijgt, of juist naar voren gericht, waardoor de kop als het ware hol wordt en er daardoor voor zorgt dat de streamer veel actie krijgt en dus lekker veel “herrie” maakt onder water en daar zijn wij als vissers natuurlijk naar op zoek wanneer we gaan vissen met een streamer.. Zie ook: http://www.petitjean.com/eng/MagicHead/default.asp Het was er echter nog nooit van gekomen om eens een paar van die magic heads te kopen en er een paar streamers mee te binden, hoewel ik altijd wel al vermoedde dat ze erg goed zouden functioneren in de praktijk.
Het moest er dus maar eens een keer van komen om nu eindelijk eens in de praktijk te zien of ze echt zo goed werkten als ik altijd al dacht.
Vooralsnog zijn de magic head streamers overigens exclusief bij hen te verkrijgen. En het werd me wel erg makkelijk gemaakt, want ik hoefde er niet eens voor achter mijn vice te kruipen om zo’n magic head in te binden in een streamer, want Marc Petitjean biedt sinds kort een hele range aan magic head streamers aan. zie: http://www.petitjean.ch/eng/MagicHead/variousPatterns.asp

Kwaliteit
Het eerste dat ik natuurlijk controleerde toen ik de magic head streamers in handen kreeg was de deugdelijkheid ervan, want ik heb al vaker moeten constateren dat de kwaliteit van de in vliegviszaken aangeboden vliegen niet altijd is wat je ervan verwacht. Zo was ik eens in een hengelsportzaak aanwezig toen de winkelier een zending vliegen uitpakte. Hij riep me erbij om me te laten zien hoe erbarmelijk veel van die vliegen eruit zagen. Pauwenfibers hingen er als levenloze slierten bij en losgelaten hackles staken als kapotte spiralen van een oude matras alle kanten op, kortom niet direct uitnodigend om te kopen, laat staan om er mee te gaan vissen.
Bij deze magic head streamers bleek dat echter geenszins het geval te zijn, integendeel, alle gebruikte materialen bleken van topkwaliteit te zijn en deze zijn ook nog eens vakkundig en zeer degelijk ingebonden, waardoor er zeer fraaie – maar wellicht belangrijker nog – zeer duurzame streamers geleverd worden. Echt de klasse die je van Marc Petitjean verwacht.
Dat Fish hengelsportartikelen de magic head streamers in het assortiment opgenomen heeft, is dan ook vooral te danken aan deze excellente kwaliteit.

Er wordt een heel scala aan magic head streamers aangeboden en ik keek er dan ook naar uit om met een paar ervan te gaan vissen.

vliegendoos

“Leech”

De streamer die ik uitkoos om aan een nader onderzoek te onderwerpen is door Marc Petitjean “Leech” gedoopt en ik nam die in de kleuren zwart, chartreuse en roze.

streamers

en de andere kant

De “Leech” is gebonden op een werkelijk vlijmscherpe haak # 10, 3x lang, een streamerhaak dus, en is voorzien van een groot oog en dat is erg prettig als je zo’n vlieg moet aanbinden aan de waterkant, zeker wanneer je fluoro carbon als tipppetmateriaal gebruikt, want dan moet je de tip twee maal door het oog halen.
Tussen het haakoog en de magic head zelf, zit een zwarte messing kraal.
De magic head zelf is 7 mm. lang.
De body is gebonden van een dubbing met lange fibers met een fraaie glitter en een cdc staartje completeert de vlieg. In totaal is de “Leech” 5 cm. lang.

Zoals ik al meldde zijn de diverse magic head streamers exclusief bij Fish store te verkrijgen. Een bestelling wordt al na twee dagen thuis bezorgd en er wordt slechts 3 euro voor zo’n streamer gerekend en dat valt reuze mee, zeker gezien de geleverde kwaliteit. Elke streamer wordt geleverd in een gripzakje.

Vlagzalm en beekforel

OKTOBER VLAGZALM

Voordat ik de streamers ging uittesten op baars op een watertje ergens bij me in de buurt, nam ik ze mee naar Duitsland. Met vismaat Marco had ik een afspraak om eind oktober nog een paar dagen “op de vlagzalm te gaan” op een Duits riviertje.
Omdat de vlagzalm uitstekend te vangen bleek met een klein droog vliegje, hebben we niet veel tijd besteed aan het uittesten van de “Leech”, maar gedurende de korte tijd dat we dat wel deden, bleken zowel beekforel als de grotere vlagzalm de magic head streamer zeer interessant te vinden en we hebben er dan ook leuk mee gevangen.
Dit streamertje leent zich dan ook bij uitstek om in te zetten bij een typische streamervisserij op de Duitse rivieren, maar dat is eigenlijk – naar mijn zin en smaak althans – meer iets voor de zomerse visserij.
Het streamertje beweegt fantastisch en krijgt door de uitgeklapte magic head een fabelachtige actie en, zoals gezegd, ook de beekforel en vlagzalm zien er wel brood in. Ik ben ervan overtuigd dat de “Leech”-streamer ’s zomers erg goed zal scoren bij de grotere beek-, maar zeker ook, regenboogforellen, dus meer dan waarschijnlijk is het ook een geweldige streamer om te gebruiken op het OVM (Oostvoornse Meer).

OKTOBER BEEKFOREL VAN MARCO

Baarsvisserij

BAARS OP LEECH

Met vismaat Karel sprak ik af om een paar uurtjes te gaan baarsvissen met de “Leech”. We kozen daarvoor een kanaal uit waarvan we wisten dat er veel baarsjes zwommen.
Karel begon met een roze uitvoering en ik met een chartreuse Leech. Chartreuse ( groen/geel ) is mijn favoriete kleur bij het snoekstreameren en ik was benieuwd of de aanwezige baarsjes er ook zo over dachten.
Ik werd niet teleurgesteld, want we hebben allebei aardig wat baarsjes weten te vangen. Zowel de roze als de chartreuse streamertjes leverden heel wat aanbeten op en ook de zwarte, die ik er later aanknoopte, leverde een aantal baarsjes op.
Eén zwarte Leech ben ik overigens kwijt geraakt aan een enthousiast snoekje dat blijkbaar ook wel brood zag in mijn streamertje en als ware het een eenhapscrackertje hapte hij het van mijn tip en zwom er mee weg alsof er niets gebeurd was, mij verbaasd, maar met een glimlach van oor tot oor, achterlatend. Als je geen stalen onderlijntje of spinstangetje gebruikt, zoals wij vanmiddag, kan dat natuurlijk wel eens voorkomen.
Karel gebruikte overigens de zogenaamde “Rapala knoop”( zie afbeelding ), waardoor het streamertje vrij in een lus kan bewegen en zodoende misschien een nog fraaiere actie krijgt. Ik gebruikte de normale “kunstaasknoop” en dat bleek helemaal geen nadeel te zijn, want mijn aantrekkelijk bewegende magic head streamertjes brachten heel wat baarsjes op de kant.

We hebben alleen maar baarsjes gevangen van het kleinere soort, maar we hebben ons een paar uurtjes meer dan uitstekend vermaakt dankzij de “magic head Leech”.

RAPALA KNOOP

bron afbeelding: www.abc-sportvissen.be

Werpen met de magic head

Vooraf was ik enigszins huiverig voor het werpen van het streamertje op een kort en licht hengeltje, omdat ik vermoedde dat de uitgeklapte magic head veel wind zou vangen en daardoor een eigen wil zou tonen. Dit bleek echter geheel ongegrond, want de Leech liet zich uitstekend en erg makkelijk werpen. Karel heeft de hele middag gevist met een 9 voets hengel met daarop een WF # 5 lijn en ikzelf heb twee hengels geprobeerd. Ik ben begonnen met een 9 voets hengel met daarop een WF # 4 lijn en omdat dat echt prima ging heb ik mijn 7 voets hengeltje met daarop een DT # 3 lijntje gepakt en ook dat ging zonder enig probleem.
Tijdens het werpen heeft de magic head, zowel in- als uitgeklapt, totaal geen invloed op het werpen en de magic heads zullen dus zonder enig voorbehoud met alle aftma klasses geworpen kunnen worden.

groen

Conclusie en... meer informatie

De magic head streamers zijn een prima investering en fish store heeft er dan ook goed aan gedaan om ze in hun assortiment op te nemen.
De magic head streamer is een zeer degelijk Zwitsers produkt van Marc Petitjean. De gebruikte materialen zijn van uitstekende kwaliteit, de magic head streamers zijn vakkundig gebonden en, dat is ook wel eens leuk, in tegenstelling tot veel andere producten van Marc Petitjean, ook nog eens goed betaalbaar, want 3 euro is een prima prijs voor zo’n klasse streamer.
En het streamertje is ook nog eens voor vele visserijen in te zetten, want ik ben ervan overtuigd dat naast baars, vlagzalm, beek- en regenboogforel ook de steeds populairder wordende roofblei prima te vangen zal zijn met deze magic head streamers.
De volgende keer dat ik Marc Petitjean tegen het lijf loop zal ik hem eens vragen of hij de magic head streamertjes ook in een maatje groter op de markt wil brengen, want dan ben ik helemaal blij.
Ik heb spijt dat ik er niet meer in mijn vliegendoos heb zitten, maar dat gaat zeker nog gebeuren!!!

PS. De hierboven afgebeelde vliegendoos is ook een product van Marc Petitjean en is bij Fish store te verkrijgen voor slechts 8 euro. Het is een fijne vliegendoos, die door het gebruikte slitfoam, erg lang mee zal gaan, omdat je je vliegen niet in het foam prikt, maar vastklemt in de daarvoor bedoelde uitsparingen, waardoor het foam niet beschadigd wordt. Het openen van het doosje is in het begin wel even wennen echter.

Uw productreviewer: Rinus van de Kerkhof

Deze review is mogelijk gemaakt door:

Fish-Store

Lees ook deze reviews:

Intro en actiefilmpje Musky Mania Lamprey (soft Bunt)

(23-11-2011)

review angling

(UPDATED)Gezocht tester voor Swamp Donkee!

(16-11-2011)

review angling

Nieuw van Pike Master Lures: Buster Jerk Frog

(31-5-2011)

review angling

Poison Frog series van Strike Pro

(13-4-2011)

review angling

Vissen met de Prologic Savagear Rattleshad 18cm

(3-11-2010)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy