hengelspullen.nl

De Kensaki Carp 3510-bn weerhaakloze haak door Frans

No way…het zou nooit bij me opkomen om met weerhaakloze haken te vissen. Al bijna 40 jaar vis ik, gemiddeld 2 dagen per week. Welk jaargetijde ook speelt, mijn huidige hengelspullen hebben nog nooit rust gehad. Vroeger wel…toen alles nog beter was….veiliger….en mooier. Ik heb nog meegemaakt dat de hengelsport een gesloten tijd had. Een visloze periode van eind maart tot eind mei. In deze tijd niet meer voor te stellen. Sommige roofvissers hebben het nog, maar daar heb ik niets mee.

Ik ben een pure witvisser. Zoals gezegd al bijna 40 jaar. In al die tijd bouw je een gigantische ervaring op, een bepaalde denkwijze en visie. En ook vertrouwen. Vertrouwen in je voer, je voorbereiding, je aanpak en niet op de laatste plaats, je materiaal. Je hebt ergens wat mee, of het staat je helemaal tegen. En dat heb ik dus met haken. Ik vis niet met haken zonder weerhaak. Zeker nu ik me de laatste tijd helemaal heb toegelegd op barbeelvissen. Er ging een hele nieuwe wereld voor me open. Ik had tot die tijd nog nooit een dikkere lijn gebruikt dan 16/00. En grote dikke haken had ik ook nog nooit in mijn bezit gehad. Ik kan me niet herinneren ooit een kleinere haak dan maat 14 te hebben gebruikt. En altijd met weerhaak.

Een maand of 3 geleden kreeg ik van een collega barbeler een tip over een hengelsportzaak die voor zijn haken, een in mijn ogen, mooie prijs vroeg. 2,92 euro per 10 stuks van het merk Kensaki. Ik heb al eerder van dit merk haken gebruikt tijdens het barbelen en ben hier tevreden over. Dus liet ik van de maten 8 en 10 ieder 10 doosjes meebrengen. Omdat je op de waal per sessie gemiddeld meer dan 5 onderlijnen verspeelt, is het geen overbodige luxe om er meteen 200 op voorraad te nemen.
En dus kreeg ik de serie 3510-Bn van hem. Het is een iets dikkere haak dan ik gewoonlijk gebruik. De volgende morgen heb ik direct de haken geprobeerd. En ondanks het verschil in dikte van de haak, heb ik verder geen verschil in vangsten gemerkt die dag. En ook niet de daarop volgende sessies. En zo verstreken bijna 2 weken. Toen kreeg ik een telefoontje van diegene die me de haken bezorgd had. Of ik verschil merkte. "Nee" zei ik, "of het moet zijn dat deze haak makkelijk onthaakt". "Kan wel kloppen", hoorde ik aan de andere kant van de lijn, "dit zijn haken zonder weerhaak". De eigenaar van de hengelsportzaak kwam er per toeval achter dat hij de verkeerde haken had gekregen. Ook hij had ze niet gecontroleerd. En wij tweeën hadden ook niets in de gaten! En zo vis ik momenteel dus met weerhaakloze haken! Wie had dat ooit nog gedacht. Maar omdat ik ze onwetend ruim 2 weken had gebruikt en geen bezwaarlijke verschillen had bemerkt, was ik ongemerkt om gegaan. Ik kan ze nu iedereen aanbevelen. Het onthaken is een fluitje van een cent. En mijn grootste bezwaar, dat een vis zich makkelijk kan onthaken tijdens de dril, daar heb ik tot nu toe nog helemaal niets van gemerkt. Gewoon een kwestie van de lijn strak houden. En zelfs dat is niet altijd nodig. Vaak duikt een barbeel tijdens één van zijn runs langs stenen en probeert op die manier te ontsnappen. Het komt dan wel eens voor dat de voerkorf achter de stenen blijft hangen en je een vastloper hebt. Op zo’n moment gooi ik mijn molen open en wacht rustig tot ik de vis weer voel zwemmen. Meestal tijdens de zuiging van een schip komt het hele zaakje weer los. En ook dan zit de barbeel er nog gewoon aan. Zonder weerhaak. Zo zie je maar, toch nooit te oud om ook een denkwijze te veranderen.

Conclusie en... meer informatie

Over de haak zelf ook niets dan goed. Een mooie stevige haak, die zijn scherpte behoudt. En als de haak 2 dagen van geseling van de waal overleeft, dan wil dit heel wat zeggen. Daar kunnen veel merken niet aan tippen. De haken worden geleverd in een mooi stevig plastic doosje, het neemt niet veel ruimte in beslag en is dus makkelijk mee te nemen. De prijs varieert tussen de 2,95 en de 4,50 euro. Dit is geheel afhankelijk van uw hengelsportwinkelier. Een beetje rondneuzen en opletten kan je toch een flink bedrag besparen.

Uw reviewer
Frans Vogels

Lees ook deze reviews:

Berkley NanoFil Uni-filament vislijn

(19-4-2011)

review angling

Pallatrax, het nieuwe kaas?

(9-3-2011)

review angling

Ik zie, ik zie wat de vis niet ziet. En het is…..?

(5-10-2010)

review angling

ATT’s (Advanced Technology Tackle) beetmelders

(24-7-2010)

review angling

De MAGIC MATCH ready tied rigs door Bouke

(14-9-2009)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy