hengelspullen.nl

Review Rollo Minnow door Willem

De 8ste van november 1944. In de Ardennen begon Hitler’s troepen een laatste wanhoopsoffensief om het tij te doen keren, terwijl op de Balkan, in Zagreb om precies te zijn, het gezin Iliev werd verblijd met de geboorte van een zoon. De jongen werd Vojislav genoemd en had een goed stel hersenen meegekregen van Onze Lieve Heer. Hij studeerde in Zwitserland af, kreeg een titel, maar keerde na zijn opleiding terug naar de streek van herkomst. Nou, leuk Willem, hoor ik de lezer al denken, wat interesseert mij die Joegoslaaf. Daarom terzake, Vojislav Iliev is de schepper van de Rollo Minnow.

Ron van hengelspullen.nl stuurde me een paar aasjes op, Rollo Minnow’s, of ik ze wilde uitproberen en mijn bevindingen op schrift wilde zetten. Dat is voor mij nooit een straf, hoewel de Rollo maakte op het eerste gezicht weinig indruk. Nou, dacht ik, de zoveelste tweedelige plug met een ratel, meer van hetzelfde. Ook het uiterlijk van dit kunstaasje vond ik allesbehalve wereldschokkend. Een eerste prijspakker op de jaarlijkse beurs waar nieuwtjes op hengelsportgebied worden gepresenteerd, de EFTTEX 2004 en 2005 las ik voor op de verpakking. Zal wel, ik kon me er weinig bij voorstellen en moest het pakketje omdraaien om het geheim van de Rollo Minnow te ontdekken. Hé, dus daarom Rollo, hoe vernuftig, die Iliev is lang niet dom. In het plugje zit een mechaniekje, een minikatrol met daarom een sterk, kinkvrij staaldraadje. Stel je voor: de snoek hapt, de hengelaar voelt weerstand en tegelijk rolt het staaldraadje uit, zodat de lijn niet wordt beschadigd door de vlijmscherpe tanden van broeder of zuster esox. De Belgische firma Samosoft (www.samosoft.com) heeft zich opgeworpen als distributeur voor de Benelux. De Rollo Minnow kent drie verschillende uitvoeringen, 8, 10 en 12 cm, in gewicht oplopend van 10 naar respectievelijk 20 en 28 gram. Elk type kent acht kleurstellingen.

Zwemles
Of ik mijn medicijnen wel geslikt had, wilde mijn vismaat weten. Even daarvoor had ik gezegd dit nieuwe aasje zonder onderlijn te vissen, omdat volgens mij dan de actie beter tot uiting kwam. “Volgens mij is de vis dan minder achterdochtig”, voegde ik er quasi onschuldig en licht provocerend aan toe. “Je bent niet wijs”, begon ie iets meer achter uit de keel. “Zelfs dyneema is niet bestand tegen snoektanden. Straks meldt zich een jetzer en verspeel je ‘m dankzij je eigen dommigheid. En dat is allemaal tot daar aan toe, maar straks zwemt hier een snoek rond met een plug aan zijn snuit!” Tijd om ‘m uit de waan te halen. “Kijk es”, zei ik en trok het aasje een eind achteruit, waarop het staaldraadje zich manifesteerde. “Kolere”, riep ie vol verbazing, “een plug met een rolfluit!” Mijn maat heeft grote handen, nam in de ene kolenschep de plug en begon hard aan het oogje te trekken. Hmmm, zit goed vast, geen slappe hap. De Rollo Minnow is een crankbait (ontworpen om in één tempo te worden binnengehaald), met een voor een tweedelige plug typerende slangachtige actie. Alle varianten gaan tot zo’n 1,5 à 2 meter diep en zijn derhalve geschikt om de kanalen, sloten en weteringen mee af te struinen, maar achter de boot levert dit aasje van hardplastic ook prima arbeid, gevist met een redelijk strak medium spinhengeltje gebouwd voor aasjes tussen de 15 en 30 gram. Het leadertje zit dermate strak opgebonden, dat bij het vissen het oogje strak tegen de plug blijft.

Conclusie en... meer informatie

‘Elk voordeel heb z’n nadeel’, is een bekende uitspraak van Mister Fabulous Fourteen, beter bekend als Johan Cruijff. De sterke punten zijn hierboven reeds aangegeven, maar, zo dacht ik, snoek neemt een schot, raak, hengelaar slaat aan, maar dan gaat de rolfluit uit, weg effect. Het is dus zaak iets steviger aan te slaan indien molest wordt vermoed. Laat ik erbij vermelden dat dit ik in de praktijk, zowel vanaf de kant alsmede vanuit de boot, niet het idee heb meer vis te verspelen dan anders, dus het mechaniekje werkt geen missers in de hand, maar voorkomen is beter dan verspelen, nietwaar? Verder vind ik persoonlijk de printjes, de kleding of verpakking matig, iets dat overigens aan de vangkracht niets hoeft af te doen. De meest afgekloven en door zinvol geweld geteisterde en niet meer uitziende pluggen zijn hier hét voorbeeld van. De Rollo Minnow hang ik geregeld aan de speld, die rechtstreeks aan het dyneema is bevestigd. Ik vertrouw op de ‘rolfluit’ en tot nu toe is dat terecht gebleken. Wel is het staaldraadje aan de korte kant. De Rollo Minnow is door zijn inwendige lier uniek en ik houd wel van apart spul, maar belangrijker dan dit alles is dat ie vangt!

Uw reviewer: Willem Lampe

Meer info: Klik hier voor de website van Samosoft, de fabrikant van de Rollo.

Deze review is onder andere mogelijk gemaakt door:

Klik hier voor de profielpagina van Guusbaits.EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren

Lees ook deze reviews:

Intro en actiefilmpje Musky Mania Lamprey (soft Bunt)

(23-11-2011)

review angling

(UPDATED)Gezocht tester voor Swamp Donkee!

(16-11-2011)

review angling

Nieuw van Pike Master Lures: Buster Jerk Frog

(31-5-2011)

review angling

Poison Frog series van Strike Pro

(13-4-2011)

review angling

Vissen met de Prologic Savagear Rattleshad 18cm

(3-11-2010)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy