hengelspullen.nl

“Doorgedraaid?!” Tica Abbyss TF door Michel Steenvoorden

Enige tijd geleden heeft de Firma Albatros een behoorlijke “make-over” ondergaan. Speciaal voor de karpervisser werden er diverse nieuwe merken en producten gelanceerd. Zo kwam daar een nieuwkomer op de “vrijloopmolenmarkt” van het bedrijf TICA; de Abbyss TF. Ondergetekende vist echter al meer dan 2 jaar met deze molen en heeft er de nodige uren mee gemaakt en er vele vissen mee gevangen. Tijd om deze molen eens te gaan bespreken.

De firma Tica is geen onbekende op de hengelsportmarkt. Tica bestaat al 30 jaar en is nu bezig aan een inhaalslag. Richtten zij zich in het verleden voornamelijk op de Aziatische en Amerikaanse markt, nu is ook de rest van de wereld aan de beurt.

Nadat mijn oude baitrunners na 12 jaar trouwe dienst een vernieuwing toe waren, begon de zoektocht naar nieuwe exemplaren. Kwaliteit is daarin de eerste factor, de portemonnee de tweede en uiterlijk de derde. Na diverse merken en modellen te hebben bekeken kwam ik via een Engelse karpersite op het model Tica Abbyss TF. Door een aantal karpervissers werd er zeer lovend gesproken over deze molens. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en ik ging op zoek naar deze molens bij diverse hengelsportzaken. Tot mijn verbazing was er op dat moment geen levering mogelijk in Nederland. Ik nam de gok en via een internationale verkoopsite kon ik drie Abyss TF 8007 molens bestellen. Voor een koopje. Ik betaalde omgerekend net geen 240 euro voor 3 molens inclusief invoerrechten. Voor ik dieper inga op de werking van de molens, zal ik eerst een opsomming geven van een aantal kenmerken.

- 9 kogellagers
- Hit and Run vrijloopsysteem
- computer gebalanceerde rotor aandrijving
- titanium lijnroller anti twist
- Worm shaft system
- 2 aluminium spoel(en)
- cybernetic frame
- soft touch slinger
- zowel links- als rechtshandig te gebruiken

klaar voor gebruik

Wie op een zoekmachine de gegevens van deze Tica's intikt komt er achter dat er momenteel 8 types leverbaar zijn. Eigenlijk zijn het geen verschillende types. Het enige wat verschilt zijn de spoelen die worden bijgeleverd en daar zit'em nu net de handigheid van de Tica's. Vanuit de fabriek zijn er 8 verschillende spoelen leverbaar, in Europa worden er echter “maar” 5 geleverd. De kleinste is de Abyss TF 5007. Deze heeft een spoelcapaciteit van 285 meter 28/100ste. De grootste is de Abyss TF 10007 met een capaciteit van ruim 400 meter 35/100ste! De spoelen van de Tica's zijn allen uitwisselbaar. Of je nu de grootste of de kleinste spoel op je molen wilt hebben, ze passen er op. Koop je een molen van het type TF 5007 dan kun je de kleinste bijvoorbeeld volspoelen met Dyneema en de grootste met 35/100ste nylon. Zo kun je iedere situatie aan.

De conisch gevormde spoel is een echte verwerper. Je lijn vliegt er vanaf! Dat is erg mooi als je ook erg ver wilt gooien maar...... in sommige gevallen zorgt dit er voor dat je lijn er zo hard af vliegt en de lijn onder de spoel draait. Bij inwerpen is me dit slechts 1 keer gebeurd maar bij het uitvaren met de voerboot, zet ik mijn spoel open en vaar ik de lijn uit. Als je dan een lijn hebt die van de spoel af “kinkt” gebeurd het te vaak dat de lijn achter de spoel terecht komt. Ergernis tot gevolg, dat kun je begrijpen. Spanning op de lijn en de spoel houden is dan ook erg belangrijk.
Inmiddels heb ik het uitvaren zo onder de knie, dat ik alleen de afstandbediening kan bedienen en de lijn van de spoel kan “begeleiden”.

9 kogellagers

De vrijloop-stand op de Abyss functioneert prima. Aan de achterzijde zit de stelknop waarmee de vrijloop kan worden ingesteld in zwaarte. Middels de hefboom kan de vrijloop worden geactiveerd. Met één draai aan de slinger gaat de vrijloop er vanaf en doet de gevechtslip zijn werk. Over deze slip ben ik zeer tevreden. Als je deze molen vergelijkt met de duurdere vrijloopmolens die te koop zijn, dan voldoet de slip uitermate goed. Geen horten en stoten maar zeer geleidelijk wordt de lijn van de spoel genomen tijdens de dril. De slip is erg goed af te stellen. Je hoeft hiervoor niet heel veel te draaien aan de slip maar een paar tikjes is al voldoende.

De molenas waar de spoel op draait, is een dikke as. Deze zal onder langdurige druk en de vele runs die de molen, als het goed is, mee gaat maken, niet krom trekken. Het geheel draait erg soepel. De 9 kogellagers die in het binnenwerk zijn geplaatst, doen hun werk prima en geruisloos. De overbrenging zorgt er voor dat je per hele slag met de slinger, 86 cm lijn binnendraait. Dus op grote afstanden draai je je niet helemaal een slag in de rondte bij het binnen draaien.
Verder is me opgevallen dat de molen goed is uitgebalanceerd. In tegenstelling tot menig andere molen, slingert het geheel niet erg onder je hengel als je je lijn binnendraait. Wat mij betreft een voordeel.

Door het Worm Shaft System wordt de lijn iedere keer weer erg strak en vlak opgespoeld. Geen bijzonder rare kuilen of bollingen in de lijn als deze op de spoel wordt gespoeld.

lijn

Negatief?
Zijn er dan geen negatieve zaken een de Tica Abyss TF? Zoals ik al aangaf, heeft de Abyss geen systeem waardoor de lijn niet achter de spoel kan komen. Dit kan voor de nodige problemen zorgen.
Een ander probleem wat de niet de werking betreft maar het uiterlijk, zijn de chromen kapje die op de molen zitten. Slechte primer of een verkeerd procédé zorgen er voor dat deze chroomlaag er na verloop van tijd, af gaat. Erg jammer aangezien er dan witte kunststof zichtbaar wordt. In mijn geval gebeurde het na ruim een jaar en was ik bij één molen genoodzaakt de kapjes te verwijderen en over te spuiten in een gelijkende kleur. Tenslotte het gewicht. Met 732 gr. (zonder lijn) zijn de molens niet echt licht te noemen en lijkt het (zeker als je ze net hebt) of ze je hengel in onbalans willen brengen. Zoals gezegd, het is even wennen, maar wat grammetjes minder zou niet erg zijn.

Op deze dunne blanks, staan deze kanjers erg goed.

Op deze dunne blanks, staan deze kanjers erg goed.

karper

Conclusie en... meer informatie

De Abyss is voor zijn prijs een absolute topper. Tussen de 100 en 150 euro worden deze krachtpatsers aangeboden in Nederland. Voord dit bedrag heb je een molen met een uitstekende slip en goede duurzaamheid. Ik heb er steuren mee gedrild tot 30 kilogram en de Abyss had daar geen enkel probleem mee.

Als je niet veel let op de uiterlijke beschadigingen die na verloop van tijd optreden of deze zelf bijwerkt, dan heb je echt een fantastisch apparaat waar je vele jaren plezier van zult hebben.

“Born to fish, forced to work”

Goede vangst gewenst.

Uw reviewer: Michel Steenvoorden

Lees ook deze reviews:

Update - Advertenties verschijnen nu ook op Facebook

(25-1-2015)

review angling

Nieuwe viskajaks exclusief bij Poask Hengelsport

(4-1-2015)

review angling

Winkelbezoek H2O Sports Strand Horst

(4-10-2014)

review angling

Hengel Expo 2011 België

(22-11-2011)

review angling

Foto's beurs Utrecht 2011 ONLINE

(11-11-2011)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy