hengelspullen.nl

Yo Zuri Aile Magnet S 90 HAJ goud/zwart door Willem

In Amerika worden de pluggen van Yo-Zuri alom beschouwd als top, echt het neusje van de zalm. In Nederland zie je dit merk mondjesmaat in hengelsportzaken opduiken, maar het kan niet anders of daar komt verandering in. De Yo-Zuri’s bezitten een aantal kwaliteiten, die ze net dat beetje voor geeft op andere zich lang en breed bewezen hebbende merken. Het gaat in de hengelsport al net zo als in andere takken van sport, de medische wereld en de ruimtevaart, de innovatie en ontwikkeling staat niet stil.

De webshop http://www.goedkopervissen.nl heeft een flink arsenaal van dit topmerk in het assortiment, aan mij de eer om een aantal te mogen testen. En op voorhand kan ik zeggen dat de pluggen van dit merk een breder publiek verdienen. Jammer is dat in de verpakking een kernkwaliteit als het magnet-weight transfer system niet tot uitdrukking komt. Want laten we eerlijk wezen, je leest vluchtig deze Engelse term en als je niet wordt afgeleid door een vismaat, die enthousiast met allerlei spul komt aandraven, begrijp je ook nog de betekenis: je werpt het aasje en tegelijkertijd verplaatst het interne gewicht in de vorm van enkele stalen kogeltjes zich naar achteren en krijgt het extra vaart. Een hele volzin, begrijp ik, maar twee plaatjes op de achterkant van het doosje met het aasje (en de beeltenis hierboven) maken een en ander aanschouwelijk en begrijpelijk. Bij het inhalen verplaatst het gewicht zich weer naar het midden en zorgt voor stabiliteit en een levensechte performance. Dat dit geen prietpraat is ontdek je aan de waterkant, in de praktijk, niet in de hengelsportshop. De Yo-Zuri’s laten zich verder wegzetten dan soortgelijke aasjes van de traditionals en dat kan net het verschil zijn tussen vangen en niet vangen. Tim Beeren van http://www.goedkopervissen.nl stuurde met de goudgele aile magnet om te testen in het oosten des lands, want dit aasje zou best es in de smaak kunnen vallen van vriend roofblei…

magnet-weight transfer system

Eerste indruk

We hadden het er telefonisch over gehad. De roofbleien moesten voor de spreekwoordelijke bijl, in dit geval de aile magnet. Ergens in juni viel ie op de mat, een goudgeel juweeltje, met levensechte 3D-ogen. De grootte viel me eerlijk gezegd niet mee, of eigenlijk zeg ik dat verkeerd, wat ik bedoel is dat ik hem nogal robuust vond, negen centimeter, bij een gewicht van zestien gram. Bovendien sprak me de goudgele kleur niet direct aan, om roofblei na te jagen althans, dat doe ik gevoelsmatig liever met zilver of blauw. Ik zag er meer een aasje voor baars, snoek en snoekbaars in. Roofblei jaagt begin zomer veel op speldaas en ik vermoedde dat ze dit aasje aan de gretige muil voorbij zouden laten gaan. Een roofblei-killer? Misschien, maar dan later in het jaar, zo vermoedde ik. Nu is roofblei een gekke vis, je vangt ze vroeg in de ochtend, tegen de schemer, maar in periodes net zo makkelijk ergens daartussen, geen pijl op te trekken, een vis onvoorspelbaar als een vrouw... In mijn beleving is het vooral een kwestie van op de juiste tijd op de juiste plaats zijn, maar dan nog, je ziet ze klappen op het water, het hart klopt vol verwachting, maar geen respons op poppers, lepeltjes, asp-spinners, kleine plugjes, twisters, om gek van te worden. In juni en juli gebruik ik liefst klein kunstaas, smalle, slanke (Kastmaster)lepeltjes, plugjes tot een centimetertje of 5, 6, maar zag mijn theorie aan de waterkant weersproken. Rick, eigenaar van Rix hengelsport, trof ik op een vroege zomerochtend per toeval aan het water. Ik had succes met het kleinste asp-spinnertje en dacht die tien centimeter lange staaf van je, waarmee ik niet zijn persoonlijk ‘zwaard’ bedoel, maar het aasje aan zijn vislijn, zijnde de Gunfish van Lucky Craft, lijkt me aan de forse kant, maar dat was een volstrekt valse conclusie, want even later stond ie een mooie roofblei te drillen en nog iets later kon ik hem op portret zetten. Het voorval deed me beseffen dat ik het goudstaafje van Yo-Zuri gerust kon inzetten op mijn target roofblei en mijn vooroordelen overboord gooien. Helaas had ik de Yo-Zuri niet bij me, maar was vastbesloten het diezelfde dag in de avonduren weer te proberen.

Rick, eigenaar van Rix hengelsport, trof ik op een vroege zomerochtend per toeval aan het water

De allrounder

Inderdaad mocht diezelfde avond de aile magnet van Yo-Zuri doen waar ie voor ontworpen is, vis verleiden. Maar dat zul je altijd zien, geen roofblei te bekennen. Er zat wel baars, die dit aasje wel zagen zitten en fel belaagden, in groepjes tot pal aan de kant toe, leuk gezicht en af en toe bleef er eentje hangen, felle rakkertjes van zo’n 12 tot 18 centimeter. Geen straf, die doorlopende arrestatie van die gestreepte wildebrassen, maar de hoop op roofblei had ik opgegeven. Tot plots, het aasje had het oppervlak maar net geraakt of, pats, hengeltop krom, hangen, een run naar rechts, eindelijk roofblei…, maar helaas, daar kwam ie al boven, een winde van rond de 40 centimeter, mooi natuurlijk, maar voor mij als sportvis toch niet van hetzelfde kaliber als een roofblei.

een winde van rond de 40 centimete

Toch was ik overtuigd dat ie het moest doen op roofblei, daar heeft ie immers de eigenschappen voor. De aile magnet is een zinkertje, een licht zinkend aasje dus, dat zich goed door het water laat jagen, hij gaat niet tollen, loopt niet scheef, maar koerst recht en stabiel door het nat, met een licht trillertje. De roofblei pakte hem echter niet. Op moment dat ik hem langzamer ging vissen, bleef er winde, snoek, snoekbaars en baars aan hangen, een echte allrounder dus, dat lange tijd geen roofblei hem bliefde schoof ik terecht op toeval en verbond er vooralsnog geen conclusies aan. Moet je ook voorzichtig mee zijn, met conclusies. Op de Heddon Tiny Torpedo bijvoorbeeld heb ik Ron Koldeweid van hengelspullen.nl in korte tijd drie roofbleien zien vangen. Na veel pijn en moeite ook zo’n toppertje bemachtigt, en wat denk je, de eerste moet ik nog vangen op dat ding. Daarom was ik er van overtuigd dat de aile magnet van Yo-Zuri heus wel roofblei op zou leveren, kwestie van op het juiste moment op de juiste plaats zijn. En zoals wel vaker werd doorzetten beloond en trapten zo vanaf eind juli/begin augustus de eerste bleien in de aile magnet en had dit aasje vijf soorten zoetwaterrovers op het conto staan. Dit is zonder meer een verdienste van de aile magnet, die zich op vele manieren goed laat vissen, snel, langzaam, met onderbrekingen, waardoor ie door zijn zinkend karakter fladderend door het water gaat, piekend en dalend en met een afzinkfases (met stijgende kans op snoekbaars!), kortom een echte allrounder.

Conclusie en... meer informatie

Met de aile magnet van Yo-Zuri kun je bijna alle kanten op, ik noem hem niet voor niets de allrounder, brede rivieren, smallere sloten, gevist op verschillende manieren, aangepast aan de omstandigheden, kan het aasje prima uit de voeten. Het maakt hem bijna overal inzetbaar en bruikbaar. Snoek en baars pakken natuurlijk alles wat ze voor de muil komt, dat snoekbaars en winde hem willen en zelfs roofblei hem ziet zitten, maakt hem tot een alleskunner, die echter wel afhankelijk is van de commando’s gegeven door de man aan de stok. Zijn er nadelen? Ja, hoe gek dat ook klinkt, heeft dat te maken met zijn multifunctionele inzetbaarheid. Wie snoekbaars vermoed, langzamer gaat vissen en het aasje laat afzinken neemt risico’s, wie hem namelijk zodanig parkeert dat een kunstaasredder ook geen soelaas meer biedt is 13,15 euro lichter en dat moet natuurlijk geen lopende band werk worden. Buiten deze prijstechnische overweging vergroot dit pareltje van Yo-Zuri het bereik de hengelaar en dus de mogelijkheid en kans op vis en dat zal bij de rechtgeaarde hengelaar zwaarder wegen dan het prijsaspect. Zoals je van dit topproduct mag verwachten zijn de dreggen sterk en extreem scherp, uitkijken dus…

deze review is mogelijk gemaakt door:

Goedkoper Vissen

Lees ook deze reviews:

Intro en actiefilmpje Musky Mania Lamprey (soft Bunt)

(23-11-2011)

review angling

(UPDATED)Gezocht tester voor Swamp Donkee!

(16-11-2011)

review angling

Nieuw van Pike Master Lures: Buster Jerk Frog

(31-5-2011)

review angling

Poison Frog series van Strike Pro

(13-4-2011)

review angling

Vissen met de Prologic Savagear Rattleshad 18cm

(3-11-2010)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy