hengelspullen.nl

Vissen met de Prologic Savagear Rattleshad 18cm

Kunstaas. Iedere visser heeft er een mening over. Zo wisselt de ene visser continue van aas, de ander vist al jaren met hetzelfde. Op een mooie zondag ging ik met Bob van Hengelsport 2000 trollen. De missie was dikke snoeken vangen. Ik had een flinke box met kunstaas meegenomen aangezien het water waar gevist zou worden, redelijk onbekend voor mij was. Ondanks de grote box met honderen kunstaasjes, pakte ik mijn vertrouwde 22cm Relax shad, een Sizmic Toad en een Little Ernie uit de box. 'Experimenteren doen we wel als we alleen in de boot zitten!', was mijn gedachte.

Kleuren: links 2 x minnow, dan Perch, Rainbow Trout en dan de Blue Shiner

Bob pakte een Rattle Shad (baarskleur), een Fox pro shad in rood-zwart, een baarskleurige Shad Clone (Tendexx xxl) en een geel groene twin tales uit zijn box. De hengels waren opgetuigd en het favoriete aas van ons beiden lag te pronken in de boot. We bespraken kort elkaars keuze in kunstaas, waarbij Bob erg te spreken was over de Rattle Shad. De Rattle Shad werd door Bob naast de boot in het water gedemonstreerd. En warempel, het aasje had inderdaad een mooie schommelende actie, een rateltje en een flink bewegend staartje. Het gewicht van deze shad is 115 gram maar kan desondanks op een lichte hengel (30 gram) worden getrold. Het topje van je hengel slaat dan lichtjes uit.

Tijd om te vissen
Het duurde niet lang of ik had het eerste (kleine) snoekje op de Relax Shad. Een mooi begin, ik was van de vervelende nul af en ik had direct vertrouwen in mijn kunstaaskeuze. Al snel volgde de eerste 80'er voor Bob op de Rattle Shad. Een mooie vis die zijn Rattle Shad niet had kunnen weerstaan. We visten zo nog een aantal uren door. Het weer was flink opgeklaard. De zon brandde fel en er was bijna geen wind. Heerlijk weer om in de boot te zitten, niet ideaal voor het vangen van grote snoeken. Echter deze kennis moet met een korreltje zout genomen worden. Hoe vaak komt het immers niet voor dat je die grote kneiter vangt als je het echt niet verwacht? Zo ook dus voor Bob. Zijn steunhengel, met daaraan de Rattle Shad, stond op een gegeven moment zo krom als een hoepel. Jaaa, aan de top te zien kan dat maar 1 ding betekenen en dat is Vis! En geen kleine ook. Na een mooie dril kon de snoek geland worden. De Rattle Shad zat flink diep in de grote muil van de snoek, we besloten daarom niet de vis met de kieuwgreep te pakken maar een groot roofvisnet van Savagear te gebruiken. De meetlat gaf 1.10 meter aan.

Tijd om te experimenteren
Na het avontuur met Bob was bij mij de interesse gewekt in de Rattle Shad van SavaGear. Tijd om het aasje eens zelf aan de tand te voelen. Op advies van Bob had ik 2 extra wartels tussen het oogje van de shad en de haak geplaatst. Hierdoor zit de haak net een paar centimeter verder naar achteren, staartbijters haak je daardoor sneller. Ook bij mij leverde de Rattle Shad al snel 2 leuke vissen op. Niet zo groot als de 1.10 van Bob, maar toch leuke sport. Vol verwachting viste ik verder. En ja hoor, BAM! Daar hing er weer één! Of toch net niet? Jammer, de haak had blijkbaar geen vlees gepakt. Bij binnendraaien van de Rattle Shad bleek het inderdaad geen bodem te zijn dat in aanraking was gekomen met de Rattle Shad. De staart was verdwenen! Enorm balen, dus ik besloot de staart van een slecht vangende shad te amputeren en doormiddel van wat secondenlijm op de Rattle Shad te plakken. De operatie verliep goed en er kon weer gevist worden. De volgende dag heb ik direct een voorraadje Rattle Shads bij Bob in de winkel gehaald. Mocht ik weer een staartbijter treffen, dan hang ik gewoon een nieuwe Rattle Shad in de wartel. Vergeet niet dat je 3 Rattle Shads kan kopen voor de prijs van bijvoorbeeld 1 Little Ernie (om maar een plug rond de 15 euro te noemen). De Rattle Shad zit nu net als de Toad, de Ernie en de Relax shad in mijn doos met favoriet trolkunstaas.

De Rattle Shad van Prologic Savagear is 18 cm en weegt 115 gram. Ondanks het hoge gewicht kan dit kunstaas aan een hengel met 20 - 40 gram werpgewicht worden gevist.

Het is verstandig om de haak door middel van 2 wartels wat verder naar achter te zetten. Als de snoek het kunstaas van achteren grijpt, heb je hierdoor meer kans de vis te vangen.

Mooie actie door de grote schoepstaart. Wel gevoelig voor staartbijters.

Deze Perch Rattle Shad is niet bang voor grote snoek!

Trollen kun je als de beste met de Rattle Shad. Ook bij het speedtrollen blijft de Rattle Shad rechtlopen en door het gewicht op de juiste diepte

Een kleine snoek op de Minnow kleur (mijn favoriete kleur in helder water)

Een mooie 90'er die op de bodem lag (wormpjes op de buik) schroomde niet om de Rattle Shad te komen halen. Ik viste de Rattle Shad op 1 tot 1,50 meter diep in 2 tot 3 meter diep water.

De meeste snoeken haak je aan de buikdreg.

Bob van Hengelsport 2000 ving een 110 dame op de baarskleurige Rattle Shad.

Een snoek had de staart van mijn Rattle Shad gebeten. Met wat secondenlijm heb ik er een ander staartje aangeplakt zodat ik er ook in de toekomst nog weer mee kan vissen.

Conclusie en... meer informatie

De Rattle Shad is een erg goed vangend kunstaas en kan goed worden getrold. Dat is een erg groot voordeel. Het is een shad met een onzichtbare loodkop, grote ogen en een mooie flankende actie. Ook de ratel maakt deze had onuitstaanbaar voor de snoek. De Rattle Shad is in verschillende kleuren beschikbaar. Mijn favoriete kleur is de Minnow, echter anderen geven wellicht de voorkeur aan de groene baarskleur of de oranje goudvis. Een nadeel van de Rattle Shad is dat de staart er vrij makkelijk vanaf gebeten kan worden. Wellicht is het een idee dat Prologic een stukje kevlar in de staart verwerkt (zoals bij de Cormoran Cora-Z), bij een staartbijter ligt je shad dan niet direct in 2'en en een eventueel scheurtje is dan met secondenlijn of een vlammetje eenvoudig te herstellen. De prijs van de Rattle Shad ligt rond de 6 euro, bestel je er meer dan 2 dan kom je uit op een prijs van 5 euro per stuk. De haak op de Rattle Shad is overigens van uitstekende kwaliteit en hoeft daardoor niet vervangen te worden.

Trollen: 9

Eenvoud van vissen: 9

Duurzaamheid: 4 (door de staart)

Werpen: 6 (door hoge gewicht)

Prijs: 9

Haak: 9

Mogelijk gemaakt door:

HENGELSPORT 2000
Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • Adverteren • Contact / Colofon • Disclaimer • Privacy