hengelspullen.nl

Jerkbaitvissen met de Strike Pro Buster Jerk 2

Door Ron: De Buster Jerk 2 is één van mijn favoriete jerkbaits. Waarom ik zo enthousiast over dit stukje plastic ben, zal in deze review duidelijk worden. Desondanks beschikt het jerkbaitvissen, maar ook specifiek dit kunstaas, over een aantal nadelen. Ook deze nadelen zal ik in deze review niet onder stoelen of banken schuiven.

Kunstaasvissen op de oude manier

Van mijn 10de tot mijn 30ste heb ik eigenlijk altijd op de reguliere manieren de snoek proberen te verleiden tot een aanbeet. Mijn favoriete kunstaas was in deze periode de Ondex spinner van de inmiddels opgeheven firma Rublex. Ik viste deze spinner met een volglas Albatros hengel die ik van mijn overgrootvader had geërfd. Onderlijntjes met een anti-kinkvaantje fabriceerde ik zelf uit staaldraad en een plastic deksel van een potje. Het mooie van deze uitrusting was dat ik precies wist wat ik ermee kon en dat ik er goed snoek mee ving. Ik was er stellig van overtuigd dat als er ergens een snoek lag, deze voor mijn spinner zou bezwijken, zelfs als deze eigenlijk geen trek had om toe te happen. Ik wist met deze spinner dan ook precies boven de bodem te vissen, waarbij ik de inhaalsnelheid zo laag mogelijk probeerde te houden. Natuurlijk bleef ik wel eens vast zitten aan de bodem, maar aangezien de kosten te overzien waren, viste ik na een verlies gewoon met een glimlach verder. Dat er een paar 'guldens' in het water lagen of in de boom hingen, was voor mij het risico van het spel.

3 x de Buster Jerk 2, rechts de normale Buster Jerk in kleur C30. De 3de van links is mijn op één na favoriete kleur (kleur C41). Links is kleur C64. Buster Jerk 2: Lengte:12 cm, Gewicht:35 gram. Buster Jerk: Lengte:15 cm, Gewicht:75 gram.

Kunstaasvissen op de nieuwe manier

Toen ik met hengelspullen.nl begon in 2004 veranderde het één en ander in mijn beleving van de kunstaasvisserij. Door mijn bezoek aan hengelsportzaken en hengelsportbeurzen, kreeg ik het idee dat er nog heel veel te verkennen was op het gebied van de kunstaasvisserij. Bepaald kunstaas werd met bijna magische krachten aan de man gebracht, krachten die ik natuurlijk ook wou ervaren. Ook bij het openslaan van hengelsportmagazines kreeg ik het idee dat ik mee moest gaan met deze trend, om nog meer en grotere snoek te kunnen vangen. Afgekloven jerkbaits van tientallen euro's moet iedere serieuze jerkbaitvisser immers wel in zijn viskist hebben om mee te tellen. Als een bezetene ging ik over tot de aankoop van vele jerkbaits. De éne jerkbait nog duurder dan de ander. Met al deze aasjes moest natuurlijk ook gevist worden. En het is dan ook daarom dat ik destijds vaak van kunstaas wisselde. Wat er in de media geschreven werd, geloofde ik blind. Wisselen van kunstaas, grootte en diepgang kunnen het verschil maken tussen blanken en vis vangen, dat was mijn overtuiging. Blanken wil natuurlijk niemand en door de angst dat dit gebeurt, ga je al je hoop gooien op het aasje dat aan je wartel hangt. Vang je niets, dan komt dat door het kunstaasje of doordat de snoek niet los was.
Op deze manier heb ik een tijd gevist en mijzelf eigenlijk toch wel een beetje voor de gek gehouden. Sommige jerkbaits waren vanuit deze perceptie gezien succesvol, andere jerkbaits juist niet. Toch miste er wat in mijn visserij en gingen mijn vangsten achteruit. De overtuiging dat ik met mijn spullen iedere snoek aan de haak kon slaan was verdwenen. En pas recent heb ik dit durven toeschrijven aan het maken van de verkeerde keuzes bij het vissen met kunstaas. Ik kwam tot de conclusie dat ik de simpelheid, de eenvoud, de ontspanning en het vertrouwen miste dat ik bij het kunstaasvissen op de oude manier wel had gehad.

Video beelden (Flash video formaat)

Vissen, vissen en nog eens vissen

Één kleur, één maat en verder geen onzin, net als vroeger alleen dan net iets anders. Ik koos voor de Buster Jerk 2 in goudkleuren en heb daar aan vast gehouden. Het water waarin ik vis, is vaak helder en de overige elementen in het water zijn bruin. Een goudbruine kleur leek mij daarom ideaal. En wat bleek? De snoek werd doller en doller op mijn Buster Jerkje. En hoe meer ik aan het kunstaasje begon te wennen, hoe minder vaak ik vast kwam te zitten aan de bodem. Hoe precieser ik het aasje kon werpen, hoe vaker ik snoek aan de haak had. Eindelijk was de balans weer terug die ik jaren heb gemist. En hoe kwam dit? Simpelweg volhouden aan een bepaald aasje en dit leren kennen. Van belang hierbij is dat je een kunstaasje kiest dat bij je past. En voor mij is dat de Buster Jerk 2. Het mooie aan deze jerkbait is namelijk dat als je hem goed leert kennen, op de juiste diepte kunt binnentrekken in de snelheid die je zelf wilt. De actie sla je in het kunstaasje door een simpele lichte bounce op je miliseconden durende slack. Hierdoor kun je een visje perfect immiteren. Je kan de Buster Jerk 2 even laten stilhangen in het water en daardoor lekker langzaam binnenvissen op wat meer diepte. Het mooie is dat deze jerkbait bij de juiste hengelkeuze, altijd een mooie slag maakt. Op de juiste manier toegepast, kun je op die manier iedere snoek aan de haak slaan die ook maar enigsinds de behoefte heeft om toe te happen. De Buster Jerk 2 is daarnaast ruim toepasbaar. Ik heb succes met dit aasje gehad in sloten en plassen. De ideale diepte van het water vind ik voor dit jerkbaitje tussen de 1 en 2 meter. Het mooiste is als je bij bijvoorbeeld een kanaal, de overkant werpend kan bereiken. Je kan dan zeer effectief een gebied afvissen waarbij succes gewoon niet kan uitblijven. Mocht het zo zijn dat het water dieper is dan 2 meter en weet je dat er grote snoek ligt, dan is de normale Buster Jerk ook een goede jerkbait.

De hengel voor dit trekaasje

Ik heb de Buster Jerk 2 met verschillende hengels gevist. Denk aan de Fox Jerkbait Medium, De PML Buster Jerk 80 gram hengel en de Cor Spinhoven light en heavy jerkbaitstok. De Cor Spinhoven light is gebleken het best te passen bij mijn visserij met dit kunstaasje. In deze hengel zit namelijk veel gevoel en de reactiesnelheid van de blank is supersnel. Ook is de top perfect om de Buster Jerk 2 te voorzien van de juiste actie. Je voelt precies wat dit 12cm lange aasje onder water doet. Verder is door dit flexibele topje, ook onderhands goed met deze hengel te werpen. En daardoor pak ik vaak de vissen die voor andere vissers onbereikbaar zijn. Op de centimeter nauwkeurig de Buster Jerk 2 wegzetten, rekening houdend met de omstandigheden (denk aan wind en opstakels op de kant), is voor mij een uitdaging. Ook de Fox is erg geschikt voor het vissen van de Buster Jerk 2. Voordeel van de Fox is dat het bovenste deel van de handgreep van kurk is voorzien en ik daardoor bij kouder weer de Fox pak. De nieuwe C.J.W.'s zijn overigens wel boven de reel van kurk voorzien. De versie van mij uit 2006 is dat helaas nog niet.

De reel en lijn voor de Buster Jerk 2

Wat is nou een goede lijn voor de Buster Jerk 2? In mijn perceptie en ervaring is de Spro red gevlochten lijn in 23.00 mm. Niet te dik, maar ook zeker niet te dun en bovenal erg duurzaam. Waarom eigenlijk geen 28.00 mm? Een dikke gevlochten lijn pakt bij het werpen maar ook bij het binnenvissen meer wind en is daardoor in combinatie met de vrij lichte Buster Jerk 2 voor mijn uitrusting minder geschikt. De extra trekkracht is dit ongemak mij niet waard. Als reel vis ik met een Spro Specialist 4000 RH. Een forse reel met een goede slip die lekker stevig in mijn grote handen ligt. Ik ben zo te spreken over deze reel omdat de lijngelijder altijd meeloopt met de spoel. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Abu Abu Ambassadeur C3 waarbij de lijngeleider niet meeloopt als je de lijn door de slip trekt. Als onderlijnmateriaal heb ik spinstangen, fluorocarbon en titanium kantklaar onderlijnen en zelfgemaakte titanium onderlijnen geprobeerd. Met een zelfgemaakte titanium onderlijn van 35cm in combinatie met Berkley crosslock wartels, komt de Buster Jerk 2 het beste tot zijn mooie actie. Een spinstang doet het ook goed. Het nadeel van zo'n spinstang is het ontstaan van kinken in het staal. Daarnaast is de zilveren kleur van het staal opvallender dan het zwart van titanium. Vandaar dat wat dat betreft mijn voorkeur uitgaat naar titanium. Fluorocarbon laat de Buster Jerk 2 teveel dansen onder water. En kant en klare onderlijnen gebruiken die tegenwoordig al over de 10 euro kosten, sluit niet aan bij mijn ideale visbeleving.

De nadelen van de Buster Jerk 2

Zijn er nadelen aan de Buster Jerk 2? Jawel. Het grootste nadeel vind ik de hoge aanschapprijs. 16,95 euro voor een kunstaasje vind ik veel geld. Je hebt immers kans dat je het stukje gekleurde plastic met een kogeltje erin en 2 dreggen verliest. En dat is toch zuur. 16,95 euro, dat zijn 35 hollandse guldens. Daar moest ik vroeger een week kranten voor lopen! Slik...
Verkoopargument van de winkelier is dan ook vaak: ja, je kan er zo lang mee doen of dat andere jerkbaits 2x zo duur zijn. Allemaal waar natuurlijk, alleen niet voor mij! Ik vis graag op verschillende plekken. De kans is dus heel groot dat ik vast blijf zitten aan iets dat ik niet boven water zie en dat geen snoek is. "Hey maar Ron, dan pak je de Jaza-M kunstaasredder toch?" Ja, ook dat heb ik natuurlijk vaak toegepast. En ook dan is het maar hopen dat je het kunstaas terug krijgt. Bovenstaande geldt natuurlijk niet specifiek voor de Buster Jerk 2, maar meer voor het jerkbaiten in het algemeen. Het is dan ook wachten op een fabrikant die in dit segment zijn slag slaat. Tot die tijd is er voor ons jerkbaitvissers weinig aan te doen behalve dan zelf de schuur in te gaan om een vergelijkbaar kunstaasje te fabriceren.

Een ander minpuntje is dat bij 2 Buster Jerk's een haak van de dreg afbrak. Het betrof 2 Buster Jerk's uit dezelfde levering. Waarschijnlijk was dit een productiefoutje. Desondanks vervang ik sindsdien de haken door Gamakatsu's in maat 1.

Een mooie sterke dame die flink tekeer ging in het water.

Deze mooie snoek knalde vol op een langzaam geviste Buster Jerk 2. Het water was ongeveer 1.5 meter diep. Alvorends ik met binnenjerken begon, telde ik tot drie. Hierdoor zat de jerkbait op ongeveer 1 meter diep.

Deze snoek lag 10 meter verder en was een paar centimeter langer als de snoek hierboven.

Mijn favoriete kleur van de Busterjerk 2: C35.

Een kleintje op de Buster Jerk 2. Deze snoek miste ik de eerste keer maar 5 minuten later was het toch raak.

Afgebroken haakpunt bij 2 Buster Jerks uit dezelfde bestelling. Het betreft waarschijnlijk een productiefout aangezien ik dit nog nooit eerder had meegemaakt met de Buster Jerk of Buster Jerk 2.

De Buster Jerk was vast komen te zitten aan een opstakel onder water. Natuurlijk heb ik de Jaza-M kunstaasredder gepakt waarbij de lijn van de kunstaasredder brak alvorends het kunstaasje los kon schieten. Het was al december en ben toch maar het koude water ingelopen. Tja, het is toch 16.95 euro voor de Buster Jerk 2 en 19.95 euro voor de Jaza-M kunstaasredder dat anders nog op de bodem had gelegen!

En weer 1 op de Buster Jerk 2

Conclusie en... meer informatie

De Buster Jerk 2 is een geweldig stukje kunstaas met een formidabelle actie. Daarnaast is dit kunstaasje zo divers als je maar wilt. De toepassing van deze jerkbait is ook nog eens heel breed. Zo kun je deze jerkbait ook heel goed inzetten bij het slepend vissen (ver) achter de boot. Je zult verstelt staan over hoeveel vis deze methode je zal opleveren. De Buster Jerk 2 is verkrijgbaar in hele mooie kleuren waardoor je voor ieder water wel een gepaste kleur kunt uitkiezen. De normale Buster Jerk is een stuk makkelijker te vissen dan de Buster Jerk 2 en is daardoor geschikt voor de beginnende jerkbaitvisser. Toch is het niet allemaal rozegeur en maneschijn. Één ding dient gezegd te worden: Verspelen van kunstaas is niet leuk maar hoort wel bij de kunstaasvisserij. Dit was vroeger al zo. Het verschil met heden ten dage is dat het destijds niet voelde alsof er een rib uit je lijf getrokken werd. Dit maakt het vissen met jerkbaits, wil je het dynamisch doen en ben je niet bang om risico's te nemen (denk aan onder een struik doorvissen), tot een hobby met risico's. En het is dan aan ieder om te bepalen of je het kan verkroppen als je geld in het water of in de boom hangt. Bij mij is dit al best vaak voorgekomen. En iedere keer is het wel even balen. Wat ik een ieder kan aanbevelen als er interesse is om een keer op een andere manier te vissen dan met een spinner of plugje, is te investeren in een setje Buster Jerk's 2. Kies daarbij voor een kleur waar je in vertrouwt. Ga ermee vissen en wen aan het kunstaas. Neem niet aan dat het een makkelijk te vissen kunstaasje is. Wil je hem namelijk echt goed door het water laten glijden, dan zul je de nodige feeling voor dit aasje moeten opbouwen om er het maximale uit te halen (kijk eens naar hoe Arjan Willemsen de halve liter vist, de Buster Jerk 2 kan op dezelfde manier worden gevist). Je zult dan ook gaan merken dat je minder vaak vast komt te zitten aan de bodem of aan overhangende bomen. En mocht het onverhoopt toch voorkomen dat je zo'n juweeltje verspeelt, kijk dan niet achterom en zie het als een leerproces. Iedere hobby kost geld, ook het vangen van snoek aan een jerkbait.

Meer info over de Buster Jerk 2 is te vinden op de website van de nederlandse distribiteur: http://www.pikemasterlures.nl/Strike%20Pro/Buster%20Jerk/Buster%20Jerk.htm
Klik hier voor een website met een overzicht van mogelijke buster jerk kleuren

Lees ook deze reviews:

Intro en actiefilmpje Musky Mania Lamprey (soft Bunt)

(23-11-2011)

review angling

(UPDATED)Gezocht tester voor Swamp Donkee!

(16-11-2011)

review angling

Nieuw van Pike Master Lures: Buster Jerk Frog

(31-5-2011)

review angling

Poison Frog series van Strike Pro

(13-4-2011)

review angling

Vissen met de Prologic Savagear Rattleshad 18cm

(3-11-2010)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy