hengelspullen.nl

review Sargus Penn door Bouke

Bij klasse werpmolens, denken de meeste sportvissers onder ons direct aan klinkende merknamen als Shimano of bijvoorbeeld Daiwa. Het merk Penn kennen ze niet of wordt slechts geassocieerd met zware big-game reels. Dit terwijl Penn naast dit soort reels ook als producent van eerste klas werpmolens en bijvoorbeeld zware powerhengels (voor de zeevisserij) zeker bij de top gerekend dient te worden. Bij het noemen van deze merknaam, zie je dan ook veelal alleen de wat oudere vissers onder ons glimlachen. Sterke verhalen over vangsten gerealiseerd met hun Penn werpmolen en die over hun onverwoestbare karakter volgen elkaar dan vaak in rap tempo op.

Met ontzag praten ze over hun in sommige gevallen inmiddels oude Penn werpmolen, welke na jaren lange trouwe dienst nog steeds functioneert als zou deze eerst gisteren zijn gekocht.

Otto Henze, een Duitser welke rond 1920 naar Amerika emigreerde, was het die in 1932 in Philadelphia (USA) startte met de productie van Penn-reels. De hoge kwaliteit (ik denk dat dit te maken heeft met de Deutsche Gründlichkeit!), de lange levensduur en de betrouwbaarheid hebben van Penn een wereldspeler van formaat gemaakt. De dertiger jaren, in Amerika de jaren van recessie en werkeloosheid; ging het Penn letterlijk voor de wind. Het feit dat veel huishoudens viste, om in die financieel vaak moeilijke tijd in de dagelijkse behoefte te voorzien, leidde tot een ongekende vraag naar hengelsportmateriaal. Penn, welke ook toen al als heel betrouwbaar te boek stond, was in die tijd het best verkochte merk. In 1961 startte Penn met de productie van werpmolens. Met naast deze werpmolens, de zoetwater reels en hengels, waarbij de zware Penn powerhengels voor de biggame-visserij ondertussen meer dan befaamd zijn, is Penn doorgegroeid tot een van de grotere producenten op gebied van eersteklas hengelsportmateriaal.

Merk specifieke eigenschappen

Vroeger was mijn eerste wagen een Deux Cheveaux. Deze auto welke in mijn ogen vaak geheel ten onrechte de naam lelijke eend mee kreeg, was mooi door zijn eenvoud. Wilde je frisse lucht, dan moest je met behulp van een knop, een klepje aan de voorzijde langzaam opendraaien. Het was een echte no nonsense wagen, met alleen het brood nodige aan boord. Het was de eenvoud zelf. Deze wagen, naar mijn idee ontworpen vanuit de gedachte wat er niet aan zit kan ook niet kapot, is (naar mijn idee) een pracht vergelijking met (naar mijn mening) de gedachtegang achter een Penn werpmolen. Deze molens, uitgevoerd met een “metalen” spoel en “metalen” molenhuis, ogen doorgaans eenvoudig. Het zijn juweeltjes in hun eenvoud en misschien wel het meest betrouwbare stukje gereedschap dat een hengelsporter zich kan wensen. Met een veelal zwart molenhuis en de “immer” goudkleurige spoel hebben deze molens zowaar een eigen gezicht, waardoor ze net als de Deux Cheveaux makkelijk herkenbaar zijn.

Sargus

De Sargus bestaat uit een nieuwe complete lijn lichtgewicht “metalen“ werpmolens. Startend met de Sargus 2000, een prachtig klein soepel lopend spinmolentje tot aan de Sargus 8000; welke m.i. onder de categorie zware jongens dient te worden gezet. Deze robuuste molens zijn vanwege hun eigenschappen breed inzetbaar. Niet alleen wat betreffende het type water (zout, zoet, stilstaand of stromend), maar zeker ook wat betreft de wijze waarop men gaat vissen. Het spinneren, het vissen met de winkle picker, het feederen tot aan het zeevissen vanaf strand of boot, met een molen uit de Sargus molenserie, zit u wat dat betreft goed.

Eigenschappen

- Molenhuis: Het molenhuis is vervaardigd uit een corrosie bestendig aluminium legering, welke daarna is voorzien van een zwaar gemoffelde oppervlakte laag.

- Spoel: Iedere molen is voorzien van een tweetal zoutwaterbestendige aluminium long distance spoelen (met lijnklip).

- Lagers: De molen is voorzien van 5 roestvrij stalen (zoutwaterbestendige) lagers alsmede 1 speciaal anti reserve kogellager ( ook roestvrij staal en zoutwaterbestendig).

- Slip: De slip kan delicaat afgesteld worden en is bij iedere Sargus zand en waterdicht. Hierdoor is de gebruiker niet alleen verzekerd van een constant feilloze werking van de slip. Ook wordt de levensduur van de molen wordt hierdoor aanzienlijk verlengd.

- Rotor: Iedere Sargus is voorzien van een goed uitgebalanceerde (eveneens corrosie bestendige) rotor. De molen draait hierdoor ongekend soepel en zonder trillingen o.i.d..

- Terugslag: De molens zijn direct, kennen geen terugslag.

- Slinger: De slinger kan vrij eenvoudig om worden gezet van rechts naar linkshandig, is volledig uit metaal en voorzien van dubbel draad. De slingers van zwaardere modellen (vanaf de 5000) zijn uitgevoerd met een zgn. powerknop (voor een nog beter vasthouden/grip).

- Anti reserve: De molen heeft geen knopje om in de reserve stand te worden gezet. De molen staat hierdoor altijd standaard in de anti reserve stand.

- Zaken als een anti twist opspoelsysteem en een techno balanced molenbeugel maakt deze serie molens compleet.

Kenmerken

Model Spoelcapaciteit Ratio Gewicht Kogellagers
Sargus 2000 105 mtr./ 0,20 mm 6,2:1 252 gram 5+1 roestvrij staal
Sargus 3000 135 mtr./ 0,28 mm 6,2:1 328 gram 5+1 roestvrij staal
Sargus 4000 185 mtr./ 0,30 mm 6,2:1 357 gram 5+1 roestvrij staal
Sargus 5000 210 mtr./ 0,42 mm 5,6:1 575 gram 5+1 roestvrij staal
Sargus 6000 220 mtr./ 0,44mm 5,6:1 618 gram 5+1 roestvrij staal
Sargus 7000 230 mtr./ 0,46mm 5,6:1 788 gram 5+1 roestvrij staal
Sargus 8000 230 mtr./ 0,48mm 5,6:1 847 gram 5+1 roestvrij staal

Test

De afgelopen twee weken ben ik met een tweetal Sargus werpmolens voor u op pad geweest. De Sargus 4000, welke ik in combinatie met mijn Byron winkle picker heb uitgeprobeerd en de 5000 waarmee ik op de Lek en (met behulp van mijn penhengel) op kleine karpertjes heb gevist. Na een tweetal spoelen van lijn te hebben voorzien was het in eerste instantie mijn winkle picker, welke ik klaar heb gemaakt. Het vroege voorjaar, water dat bij lange na nog niet op temperatuur was en last but not least de vissen welke toen absoluut nog niet los waren, waren de omstandigheden waaronder ik de Sargus 4000 heb getest. Ondanks mijn hoop op een flinke (zware) vis moest ik helaas tot tweemaal toe genoegen nemen met een redelijk aantal kleinere vis. Ondanks het feit dat ik de slip geen enkele keer heb horen zingen en de vis niet of nauwelijks geschept hoefde te worden, heb ik toch een redelijk goed beeld kunnen vormen betreffende deze molen. Met een wat zwaardere korf een aantal extra proefworpen makend, deze langzaam afwisselend snel binnendraaiend valt eigenlijk direct de soepele wijze op waarop de Sargus zich laat bedienen. Het gemak waarmee de lijn van de molen loopt, maakt niet alleen het verder werpen, maar ook nauwkeuriger werpen mogelijk. Het grote aantal stops en het feit dat deze molen totaal geen terugslag kent, maakt deze molen uitermate geschikt voor dit type visserij.

De tweede molen, de 5000, daar heb ik bewust de wat zwaardere vis mee opgezocht. Met mijn penhengel en wat zoete maïs heb ik geprobeerd wat karper aan de haak te krijgen. De slip en in het bijzonder zijn afstelling wilde ik absoluut beproefd zien. Dat je met wat geduld en een klein blikje maïs veel plezier kan hebben getuigen de foto’s. Na een 4-tal karpers te hebben gevangen, variërend van 3 á 4 pond tot zo’n kleine 8 pond alsmede een giebel (en dat alles aan een 14/00 onderlijn), kan ik u verzekeren dat de slip klasse werkt. Vlot kan deze indien nodig wat strakker of juist wat losser worden gezet. Het mooie ratelende geluid dat deze molen maakt (wanneer vis door de slip heen trekt), werkt verslavend. De Sargus 5000, die tijdens deze sessie er flink van langs kreeg, heeft zich bijzonder goed gehouden. In tweede instantie ben ik met de 5000 naar de Lek geweest. Aan de lek, welke overigens flink stroomde, moest met 90 grams ankerkorven vissen, heeft deze molen zich opnieuw bewezen. Ook als feedermolen stond deze Sargus zijn mannetje en de inhaal snelheid was verbluffend. Na drie keer lekker met deze molens te hebben gevist, ben ik er van overtuigd. De Sargus is het ijzersterke no nonsense imago van Penn zéker waardig!

Conclusie en... meer informatie

Mijn ervaringen op het gebied van de Sargus delend met andere sportvissers (in een hengelsportzaak), trof ik een tweetal notoire wedstrijdvissers welke een wat zwaardere Sargus hadden gekocht voor het “echte” (zware) feederwerk. Hun relaas dat de molens welke zij doorgaans hiervoor gebruikten (met een dubbel aantal lagers en zeg maar gerust een dubbele aanschafprijs) niet konden tippen aan deze juweeltjes, is wat mij betreft een waardig slot van deze review. Neem een dergelijk molen eens ter hand en ervaar net als ik het Penn gevoel…….

Met dank aan Pure Fishing, welke deze review mogelijk heeft gemaakt.

Uw Productreviewer Witvis

Bouke Sinnige

Lees ook deze reviews:

Update - Advertenties verschijnen nu ook op Facebook

(25-1-2015)

review angling

Nieuwe viskajaks exclusief bij Poask Hengelsport

(4-1-2015)

review angling

Winkelbezoek H2O Sports Strand Horst

(4-10-2014)

review angling

Hengel Expo 2011 België

(22-11-2011)

review angling

Foto's beurs Utrecht 2011 ONLINE

(11-11-2011)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy