hengelspullen.nl

De Bevy Prop van Lucky Craft door Willem

Het was in het najaar van 2008. Buiten spoelde een stevige slagregen de straten schoon. De lucht was donker en dreigend. Binnen brandde de kachel en rook het naar verse koffie. In de winkel voor hengelsportfanaten aan een gedempt kanaal in het Overijsselse dorpje Lutten stonden de hengelstokken keurig in gelid, stijf als voetbalinternationals tijdens het afspelen van het Wilhelmus. Twee mannen wisselden ervaringen uit, betrekking hebbende op de hengelsport. De roofblei in het bijzonder. Rick Speth, eigenaar van Rix hengelsport, vroeg of ze het nog deden. Roofblei en bijten welteverstaan. De klant ontkende, de laatste vissessies waren zonder tastbaar resultaat. Waar hingen ze uit die zilveren pijlen?

Tja…, de klant zuchtte een diep en haalde zijn schouders op. Hij stond voor een raadsel. Plots was het gebeurd. Zo deden ze het nog en zo ineens, na een omslag van het weer en een paar donkere, natte dagen waren ze foetsie. Onbegrijpelijk. Het mysterie roofblei laat zich lastig verklaren. De winkelier liet een aasje zien, zojuist binnengekregen, Bevy Prop heette dat ding, een ontwerp van Lucky Craft. Zou dat wat zijn? De klant werd warm van binnen bij het zien van dit nepvisje en kreeg visioenen van woeste roofbleien van formaat, die met overtuiging en geweld dit krengetje van de waterlijn gristen. Wat een geraffineerd modelletje. “Ik vreet hem zelf op als daar niet mee gevangen wordt”, sprak de klant. Het was duidelijk, dit was een geval van liefde op het eerste gezicht. Maar…, dat kan bedrieglijk zijn!

Te water

De aspius aspius hield het in de contreien van oostelijk Overijssel vanaf september voor gezien. Een verdwaald baarsje zag een buitenkansje in dat stukje kunststof met ingebouwde loodhageltjes en een propeller op aan zijn achterwerk, maar daar was het niet direct om te doen. Het lange wachten begon. Een koude winter lang bleef de Bevy prop in een donkere lade bij de testvisser. De narcissen waren lang uitgebloeid en de seringen liepen op het eind, maar eindelijk, eindelijk was het eind mei, Pinksteren stond voor de deur en viel praktisch gelijk met het groene licht dat roofvissers kregen van de wet. Het mocht weer: vissen met kunstaas. Bij het krieken van de dag stond de testvisser langs de boorden van zijn zo dierbaar beminde, maar jammerlijk gekanaliseerde rivier. Hij was alleen. Vanuit de kruin van een boom keken twee houtduiven argwanend toe. Een fuut besloot voor alle zekerheid toch maar onder te duiken. In de vistas om zijn schouder bevonden zich twee dozen met kunstaas. Roofblei was de target. De koorts zat in zijn lichaam. Hij rilde lichtjes, terwijl de Bevy Prop in de snap ging. Het was geen kou, maar adrenaline. De hengelaar trok eens eventjes aan het aasje. Zijn wapen, een zachte Spro Passion (2-14 gram), boog gedwee mee, ach, wat had hij dit gemist. Hij keek naar het water. Niets te zien. Het kabbelde rustig voort. De Bevy Prop wierp als een speer en kwam verder dan de visser had gedacht. Roofbleien doen niet aan snelheidsbeperking. De hengelaar begon rustig. Daarna sneller, op het oog meer gehaast. Het leek of de Bevy Prop op de vlucht was, of ie wist wat komen zou. Nog geen tien minuten was de visser bezig of het wateroppervlak werd bruut doorbroken. Hoe vaak had hij dit al niet meegemaakt, maar elke keer leek het of zijn hart even stil stond. De Spro Passion stond gelijk hoepelrond. Roofblei, kon niet anders. De hengelaar wist: als je de eerste aanval weet te pareren is het bingo. De vluchtpogingen van de zilveren krachtpatser nemen geleidelijk in kracht. Een paar minuten later peuterde de hengelaar zorgvuldig de Bevy Prop uit de mondhoek van een zilveren schone. Spoedig zwom ze weer en had de hengelaar zijn trofee, een portret…

roofblei

roofblei vissen

roofblei vangst

roofblei

roofblei

roofblei

roofblei

terug

Kale gegevens

Bevy POP

De Bevy Prop is een staaltje topkwaliteit uit Japan. Het aasje kan langzaam, als een popper, maar ook snel en met korte rukjes worden binnengevist. Vooral die laatste actie lijkt onze vriend roofblei gek te maken. Het propellertje aan de achterkant veroorzaakt een spoortje dat niet al te groot is, maar zelfs bij ruig weer merkt de roofblei dit bescheiden rumoer op. Dit geraffineerde aasje is 5, 5 centimeter groot en weegt 5,2 gram, dat lijkt licht maar mits afgestemd op de rest van het materiaal, een gevlochten lijn van 0.10 en een spinhengel van minimaal 2.10 meter en toelaatbaar gewicht van maximaal 15 gram is het perfect weg te zetten. De Bevy Prop is een aasje dat zijn werk doet op de waterlijn, met aan de achterkant een propellertje dat een verleidelijk bellenspoor achterlaat. De Bevy Prop heeft twee volle neefjes, de Bevy Popper en de Bevy Pencil, allebei aasjes op de scheidlijn tussen water en wind. De Bevy Prop kent drie variaties, de brown, pink en red tail, simpelweg gezegd een met een bruin, roze en rood kontje. Mijns inziens mag aan die variaties niet veel waarde worden gehecht, anders dan de eigen persoonlijke voorkeur.

Conclusie en... meer informatie

Als aanbeveling krijgt de Bevy Prop bij Fishing4U ‘geschikt voor alle soorten roofvis’ mee. Dat vind ik persoonlijk niet sterk. Wanneer ik het gemunt heb op snoek of snoekbaars peins ik er niet over de Bevy Prop in te zetten. Daar kan het aasje niets aan doen, het is een specialist, met een aantal ijzersterke eigenschappen. Wie baars, maar vooral roofblei voor ogen heeft, heeft met dit oppervlakteaasje goud in handen. De Bevy Prop werpt als een speer, echt veel verder dat aasjes van een soortgelijk gewicht, waarschijnlijk heeft zijn vorm hier debet aan. Dit fopvisje van Lucky Craft is niet nadrukkelijk aanwezig, maar moet het hebben van zijn subtiliteit, maar niet getreurd, ook al is het water wat ruiger, een opmerkzame en hongerige roofblei weet hem echt wel te vinden. De dregjes die origineel zijn gemonteerd zijn klein, fijn en, let op, zonder weerhaak, mooi bij het onthaken, dat soepel verloopt, maar als er eentje onderweg losschiet ben je geneigd in het ontbreken daarvan de oorzaak van de escape te zien. De prijs valt met 12,50 euro niet echt mee, maar goed, hij die een beetje gericht weet te werpen en deugdelijk materiaal gebruikt verspeelt zo’n aasje niet snel. Ik weet voor die prijs koop je al snel drie merkloze poppertjes, maar jaag de Bevy prop een over het water of een willekeurig poppertje en het moge duidelijk zijn dat kwaliteit in juiste verhouding staat tot de betaalde prijs. Wat mij betreft is de Bevy prop echt top, een garantie voor urenlang hengelsportplezier voor de lichte en visueel aantrekkelijke visserij. Laatste tip: doet de roofblei het niet, schakel dan een paar tandjes terug en geef baars een kans, wedden dat?

De Bevy Pop is online te bestellen bij fishing4u (klik op het logo om direct naar de juiste pagina te gaan):

Lees ook deze reviews:

Intro en actiefilmpje Musky Mania Lamprey (soft Bunt)

(23-11-2011)

review angling

(UPDATED)Gezocht tester voor Swamp Donkee!

(16-11-2011)

review angling

Nieuw van Pike Master Lures: Buster Jerk Frog

(31-5-2011)

review angling

Poison Frog series van Strike Pro

(13-4-2011)

review angling

Vissen met de Prologic Savagear Rattleshad 18cm

(3-11-2010)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy