hengelspullen.nl

De BBZ-1 Shad van Spro door Willem

Jubel, jubel en nog es jubel Het was op een fraaie zondagochtend deze zomer. Ik had juist een aardige hengelsessie achter de rug. Drie snoekjes bij de neus genomen en intens genoten van de rust en stilte om me heen, enkel verstoord door kibbelende koeten, krassende kraaien en razendnieuwsgierige roodbonte melkmeisjes. Een ochtendje ouderwets genieten vanaf de kant. Laarzen aan, baitcaster in de rechterhand, schoudertasje mee, met daarin wat plakken ontbijtkoek en een doos met kunstaas en lekker struinen langs de waterkant, onderwijl futen en waterhoentjes observeren. Vroege vogels onder elkaar.

Ik had de wereld voor mezelf. De zon verscheen aan de kimme. De mensheid lag in ruste. Heerlijk. De dag was pril. Het rook zelfs fris. En drie keer het hart dat een huppeltje maakt van schrik, drie keer door de knietjes, om een rover te onthaken. Ach, wat heeft een mens meer te wensen. Intens nagenietend fiets ik terug naar huis. Halverwege de ochtend. Door het centrum, langs de gereformeerde kerk, waar ik uit mijn mijmering werd getrokken door een langgerekte jubel die plots losbarst. U Zij de Glorie! Het was geen ode aan het vierdelige nepvisje van Spro, de BBZ-1 shad, de samenzang betrof het hogere. Was het gericht aan de BBZ-1, ik had het kunnen begrijpen. Sterker nog, ik had zonder meer mee gejubeld. Wat een fijn ding is dat. In het water niet van een echte vis te onderscheiden. Kent u Bill Siemantel? Nee, nee, nee, het is geen predikant of zo, ook geen televisiedominee, maar een professioneel visser uit Amerika, met als specialiteit black bass. Spro heeft hem onder contract als consultant en meer dan twee jaar heeft deze yank zich bezig gehouden met de ontwikkeling en finetuning van de BBZ-1 Shad. En is hem dat een beetje geluk? Een volmondig ja wat mij betreft! Ontworpen voor de visserij op black bass in de States, maar hier ten lande geschikt om er snoek, snoekbaars en flinke baars mee te foppen. Er is zelfs al melding gemaakt (zie vangstmedingen op www.roofbleivissen.nl) van roofblei, die zich vergreep aan dit zeer realistisch lijkende nepvisje. Ik had dit aasje van Spro meegekregen van Rick, de uitbater van Rix hengelsport in Lutten, om het es even aan de tand te voelen. Rare uitdrukking eigenlijk, want niet ik moest hem tussen de kaken nemen maar broeder, of liever nog zuster snoek.

Introductie

spro bbz-1 serie

De nieuwe BBZ-1 4” (vier inch, dus zo’n tien centimeter) Shad van de firma Spro is verkrijgbaar in een kwartet attractieve kleuren, met tot de verbeelding sprekende namen; Blue Back Herring, Natural Shad, Dirty Shad en wat te denken van Sexy Lavender Shad... Sexy kunstaas, ja, ja, ja, het is me wat... Staart en vinnen zijn gemaakt van zacht plastic om het kunstaas nét dat kleine beetje extra geloofwaardigheid mee te geven. De BBZ-1 bestaat uit vier componenten en zwemt perfect, zonder lip, het is dus geen plug, maar een swimbait. In beweging haast niet van een echte vis te onderscheiden. Je kunt hem in rechte lijn terugvissen of meer schoksgewijs in wisselend tempo. Er is een drijvende variant, een snel zinkende en een langzaam zinkende. Die laatste heeft bij mij de proeve der bekwaamheid met vlag en wimpel doorstaan, in de kleur Blue Black Herring, waarbij niet onvermeldt mag blijven dat alle vier de varianten er fantastisch en vooral realistisch uitzien. Om op dat laatste voort te borduren, ik vis graag met aasjes die echt lijken. Dat schept vertrouwen, althans bij mij. Ook heb ik nogal schrik van fors aas. Welnu, met zijn tien centimeter en een zwaarte van 28 gram is dit een bescheiden aasje qua verschijning, bij uitstek geschikt dus voor de zomer en vroege herfst op niet al te wijds water. De BBZ-1 is uitgerust met één dreg, maar dat volstaat voor zijn formaat en scheelt bij het onthaken. Wanneer een snoek furieus over dit aasje knalt en diep is gehaakt (zie foto), is het door de enkele dreg toch eenvoudiger te onthaken, dan wanneer dit aasje toegerust was met twee dreggen. Hulde hiervoor! Dit aasje laat zich aan een niet al te zware baitcaster perfect vissen. Succes kan eenvoudigweg niet uitblijven. Wie er veertien euro voor over heeft komt in bezit van een vangend aasje, dat zich op juist afgestemd materiaal (een lichte baitcaster, of anders een medium spinhengel) prima laat vissen.

Conclusie en... meer informatie

Positieve en minder positieve kanten

Weet je wat ook aardig is aan dit aasje? Bij wind kun je lui vissen. Je hoeft bijna geen ruk te doen. De wind laat het aasje al bewegen in het water, af en toe een slingertje aan de reel en het zwemt uit zichzelf. De uitbalancering is perfect en zelfs bij minimale inspanning krijgt het visje een dodelijke actie. Een echte killer, deze BBZ-1 – ik kan maar niet wennen aan die naam, het lijkt wel of we met een verdelgingsmiddel of iets dergelijks van doen hebben. Fijn aasje, voor niet al te diep water, vroeg in het seizoen, althans de licht zinkende en natuurlijk ook de drijvende variant. Qua performance kan ik eigenlijk geen minder punt opnoemen. Wat zijn verschijning betreft kan ik het volgende opmerken: na een paar snoeken te hebben gevangen ziet de BBZ-1 er flink gehavend uit, of er een kudde buffels over heen is gedenderd. Hij zal er niet minder om vangen, jammer is het wel. De haak roest niet, de actie is magistraal en de kleurstelling excellent. Ik vind het buitengewoon aanmatigend en clichématig om te zeggen dat elke roofvisser dit stuk kunstaas in zijn persoonlijke assortiment moet hebben, maar eigenlijk moet dat wel! Niet voor mij, maar vooral om jezelf een plezier te doen.

De BBZ-1 is online te bestellen bij fishing4u (klik op het logo om direct naar de juiste pagina te gaan):

Spro

Lees ook deze reviews:

Intro en actiefilmpje Musky Mania Lamprey (soft Bunt)

(23-11-2011)

review angling

(UPDATED)Gezocht tester voor Swamp Donkee!

(16-11-2011)

review angling

Nieuw van Pike Master Lures: Buster Jerk Frog

(31-5-2011)

review angling

Poison Frog series van Strike Pro

(13-4-2011)

review angling

Vissen met de Prologic Savagear Rattleshad 18cm

(3-11-2010)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy