hengelspullen.nl

Devon spinning lures door Ron

Mijn viskist zit vol met kunstaas. En als je dan gaat vissen wil je je tijd niet verdoen aan kunstaas dat op dat moment niet ideaal is. Het hangt allemaal van de omstandigheden af voor welk kunstaas ik kies. Bij donker weer pak iets anders dan op een stralende dag. Bij snel stromend water pak ik een ander aasje dan bij stilstaand water. Toch is er één uitzondering op deze regel: de Devon Minnow die ik in deze review behandel. Ga ik op rooflbei vissen, dan hangt dit propellertje namelijk standaard in mijn wartel!

Hoe het begon

Het was een woensdag in juli en de wekker ging vroeg. Om 2.45 in de ochtend stond ik onder de douche. Ik had namelijk om 5.00 bij Willem afgesproken in Ommen dus ik moest flink het gaspedaal indrukken om op tijd aan te komen. We gingen weer achter de roofblei aan. Ik had mijn huiswerk goed gedaan en een aantal kunstaasjes geregeld waarvan ik hoge verwachtingen had. Welke ik zou kiezen, zou ik op de plaats van bestemming bepalen. Na een voorspoedige reis kwam ik aan bij Willem en na het nuttigen van een kopje koffie gingen we op pad. Aangekomen op de hotspot besloot ik voor de Devon te kiezen. Het dingetje was klein, zilver en er zat een propeller op. Precies wat in de sterk stromende rivier een visje op zou moeten leveren. Dat het de goede keus was, bleek al bij de eerste worp. Een roofblei klapte letterlijk met veel kabaal op het ijzeren ding. "Hij doet het!" riep ik tegen Willem, die enigsinds verontwaardigd naar mijn kromme hengel zat te kijken. De uren die volgden, bleef ik maar vis vangen. De ene na de andere roofblei knalde op de Devon propeller. Werpen is met dit ijzeren ding overigens ook een waar genoegen. Je kan heerlijk precies werpen doordat de wind weinig grip op het propellertje heeft.

De details

De Devon bestaat uit hard ijzer. Hierdoor kan het ding tegen een stootje. Zo gooide ik de Devon tegen het beton maar er zat geen krasje op. Ook was de propeller niet beschadigd en draaide nog als ervoor. Het draaien van de propeller zorgt wel voor war kinken in je lijn. Om dit te verhelpen zou je een antikinkvaantje kunnen plaatsen. Maar voor roofblei, waarbij ik een (onzichtbare) fluorocarbon onderlijn van 28.00mm gebruik, lijkt mij dit niet ideaal. Wel zou je een goede wartel op je lijn kunnen plaatsen, die veel van het kinken tegengaat. Een andere optie is om 2 Devon's te kopen waarbij ieder een andere draairichting heeft van de propeller (linksdraaiend en rechtsdraaiend). Ook zijn er Devon's die over 2 propellers beschikken die allebei een andere kant op draaien. Zelf heeft het kinken van de lijn mij niet gestoord tijdens het vissen. De haak op de Devon is vlijmscherp en ik had er weinig missers op. Wel brak een haakpuntje af bij het onthaken, dat komt doordat de haak zo dun is. Ik heb er toen een dreg van een Rapala plug opgezet die nog scherp aanvoelde. Toch had ik meer missers met deze dreg. De vraag blijft natuurlijk altijd of het door de dreg komt of doordat misschien de vissen minder agressief werden met het verlopen van de uurtjes. In de sessies die op deze dag nog volgden heb ik het haakje vervangen door een nieuwe Gamakatsu in maat 8. Missers behoren sindsdien weer tot het verleden.

Conclusie en... meer informatie

De Devon wil ik niet meer missen in mijn viskist. Het is op dit moment mijn absolute favoriet voor het vissen op roofblei. Het kunstaasje heeft ook recent een prijs gewonnen op de Efftex: best new metal lure. Zijn er ook nadelen te noemen aan dit kunstaasje? Jazeker! De prijs die je voor deze propeller moet neerleggen is aan de zeer hoge kant, een zoektocht op internet wees uit dat de prijzen pas beginnen bij 24 euro.

Meer info: http://www.rb-bait.ru/en

Download de productbrochure (PDF): Devon productbrochure

Spro

Lees ook deze reviews:

Intro en actiefilmpje Musky Mania Lamprey (soft Bunt)

(23-11-2011)

review angling

(UPDATED)Gezocht tester voor Swamp Donkee!

(16-11-2011)

review angling

Nieuw van Pike Master Lures: Buster Jerk Frog

(31-5-2011)

review angling

Poison Frog series van Strike Pro

(13-4-2011)

review angling

Vissen met de Prologic Savagear Rattleshad 18cm

(3-11-2010)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • Adverteren • Contact / Colofon • Disclaimer • Privacy