hengelspullen.nl

Pröppie door Willem (review Cormoran Belly Dog SR)

Aan de stamtafel in de lokale dorpskroeg is elk nieuwtje snel bekend. “Heb je ’t al gehoord, Gait heeft verkering.” De logische tegenvraag die gesteld wordt is met wie. “Ze komt niet uit het dorp.” Een onbekende dus. De nieuwsbrenger wordt gevraagd Gait’s verovering te omschrijven. Dat het niet de hoofdprijs is ligt in de lijn der verwachting. Met opgetrokken wenkbrauwen en na een aantal ‘euh’s’ vielen enkele steekwoorden; klein, blond, blozend gezicht en nogal een euh, een euh, eindelijk kwam het hoge woord eruit, een pröppie – voor hen die het Sallands niet machtig zijn een propje.

Kort en dik dus, of euh…, doe maar stevig, of nee, gezet, dat klinkt wat milder. Van Gait’s verovering naar de Belly Dog SR van Cormoran is een kleine stap. Hoe ik dit stuk kunstaas zou omschrijven? Tja, een pröppie, een kort en bol stuk kunstaas, dat niet al te diep loopt. Jaren geleden bezat ik maar enkele stukken kunstaas. Veelal viste ik met spinners, zelf sprak ik van blinkers, en lepels, maar ik had ook een paar pluggen, waaronder de ‘J-11 baars’ van Rapala, de HiLo met verstelbare schoep van ABU en natuurlijk de Big S van Shakespeare, een klassieker. Toen ik die verspeelde, werd de Mann’s minus zijn vervanger, net als deze Big S een kort en bol fopaasje, met een driftig, vibrerende en timmerende actie. Een wobbler zeggen we tegenwoordig. De Belly Dog van Cormoran lijkt te zijn afgeleid van de altijd en overal vangende Big S. Een wobbler dus, die zich goed laat werpen, dof ratelt en hevig schommelend zijn baantjes trekt in de bovenste laag van het water, tot zo’n 75 centimeter diep.

Polderformaatje

Aan de Big S en de Mann’s minus heb ik me scheel gevangen. Dus of de Belly Dog een vangend aasje was, was voor mij geeneens een vraag. Zijn verschijning hief elke vorm van twijfel op. Alleen het formaat leverde opgetrokken wenkbrauwen op… Volgens de site www.cormoran.de kan de Belly Dog SR worden ingezet door de visser die jacht maakt op forel, baars, snoek en snoekbaars. De enige conclusie die ik uit dergelijke informatie trek is ‘ja, ja, zo kan ie wel weer’, ik geloof namelijk niet in toverpluggen, zo van ‘vangt altijd en overal’. Je kiest je plug op basis van wat je wilt vangen en op welk water je vist lijkt me, daarbij rekenschap houdend met zaken als diepte, helderheid, grootte en wat je verwachten kunt. Indien ik baars wil vangen, zo moet ik eerlijk bekennen, denk ik niet in de eerste plaats aan deze wobbler. Prachtig product, daar niet van, maar voor mij graag iets kleiner en slanker wanneer het gestreepte roversgilde target is. En snoek? Mwoah, ik ben liefhebber van geraffineerd aas, maar indien snoek op de hitlist staat, mag het best een slagje groter. Het maakte de Belly Dog in mijn ogen in eerste instantie een twijfelaar; te groot voor servet (baars), te klein voor tafellaken (snoek). Aangetekend hierbij moet worden dat wat snoek betreft het diep slikken en dientengevolge lastig onthaken mijn grootste angst was en niet zozeer een gebrek aan vertrouwen in de lonkende capaciteiten van de Belly Dog. Ik wil best geloven dat een snoek een aanval doet op deze passerende snack. Maar vergelijk de Big S (8,5 cm bij een gewicht van 20 gram) eens met de Belly Dog (5 cm bij een gewicht van 11 gram); cijfers die duidelijk maken wat ik bedoel. Ondanks mijn twijfel toch maar aan de slag in een afwateringssloot met een goed bestand aan kleine snoek, zeg maar het gangbare polderformaat, visjes tot zo’n tachtig centimeter lang.

Praktijk

Het uitverkoren testwatertje is niet al te diep is, met in de oeverzone nogal wat vegetatie van riet en plomp. Baars en snoek zijn hier de vissen die je kunt treffen, voor wat betreft de afdeling roofvis. Een wat langere hengel was geen overbodige luxe, dus de Wizard Spin van Ron Thompson kwam uit het rek, met een Spro Melissa draadreservoir en een gevlochten lijn met een diameter van 0.13 mm. De stok is met 2.70 meter aardig aan de lengte, maar handig wanneer ‘over’ de planten moet worden gevist. Het aanbevolen werpgewicht van 7 tot 25 gram geeft al aan dat we met redelijk licht materiaal van doen hebben, met toch genoeg body om de haak te zetten. De Belly Dog vibreert met zijn 11 gram goed en aangenaam door in de pols. Na een paar snoekjes tot zo’n 65 centimeter te hebben gearresteerd meende ik het gelijk aan mijn zijde te hebben. Een snoekplugje dus. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat op een andere locatie ook baars vanaf zo’n centimetertje of 15, 16, 17 op de Belly Dog knalde. Eigenlijk kon je van deze onverschrokken rovertjes ook niet anders verwachten, overmoedig als ze zijn.

Conclusie en... meer informatie

De Belly Dog SR (shallow runner) van Cormoran ligt bij mij in een plastic doos, tezamen met onder meer een skitter prop en een J11 van Rapala, de Whitefish jointed en een kleine perch van Salmo, de gunfish van Lucky Craft en meer middelgroot aas. De polderafdeling zou je het kunnen noemen. De Belly Dog kan het best worden ingezet op niet al te grootschalig water, niet dieper dan zo’n 1,5 tot 2 meter en met snoek als de beoogde prooi. Het plugje zal zeker niet teleurstellen. Het laat zich goed wegzetten, ratelt lekker en waggelt verleidelijk door het water. Je voelt op je klompen aan dat daar binnen de kortste keren snoek aan gaat hangen. Denk na over wat je wilt vangen en op welk water je gaat vissen. Is dat polderwater, of ander niet al te groot water, dan is de Belly Dog een ideale handlanger. Op de actie en ‘looks’ is niets aan te merken. De Belly Dog ziet er gelikt uit en heeft twee scherpe, voor roest ongevoelige dreggen en twee bloeddoorlopen 3D-ogen, kortom: een plaatje om te zien. Een afgeleide zou ik het niet willen noemen, maar veel meer een verbeterde variant van de altijd vangende Big S. Voor beginners een mooie en goede plug om te starten en het kunstaasvissen onder de knie te krijgen. Door zijn drijvend vermogen en zijn neiging huis te houden in de bovenste waterlaag is de kans op verspelen kleiner dan bij zinkende en/of dieplopende pluggen. De Belly Dog SR is verkrijgbaar in vijf varianten. Naast de geteste Brown Minnow zijn dat de Silver Minnow, White Ghost, Redhead en Green & Pearl. Check website: http://www.cormoran.de/co/de/produkte/wobbler/cora-z_belly_dog_sr/5,1,65,63,1,1__products-model.htm?ovs_search0=belly


Spro

Lees ook deze reviews:

Intro en actiefilmpje Musky Mania Lamprey (soft Bunt)

(23-11-2011)

review angling

(UPDATED)Gezocht tester voor Swamp Donkee!

(16-11-2011)

review angling

Nieuw van Pike Master Lures: Buster Jerk Frog

(31-5-2011)

review angling

Poison Frog series van Strike Pro

(13-4-2011)

review angling

Vissen met de Prologic Savagear Rattleshad 18cm

(3-11-2010)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy