hengelspullen.nl

Regels zijn regels - review Fat Pencil Prey van Savage Gear

Mijn maat en ik staan te vissen en hebben de grootste schik. Allebei een roofblei op de kant. En wat voor! Sinds deze dag is hij houder van een nieuw persoonlijk record. De zilveren jager die hij heeft weten te strikken meet liefst 80 cm. Een wereldvis! Boordevol adrenaline en nauwelijks bekomen van de vreugde en euforie volgt een anticlimax. Een politiebusje rijdt over de brug. Stopt even, rijdt verder, keert en dan weet je hoe laat het is. Controle. Gelukkig hebben we niets te vrezen. Althans, dat denken we… Met ferme pas en de handen in de zij komen twee agenten op ons afgestapt. De pistolen bungelen losjes in de holster.

“Goedemorgen, heren.” “Ook een goedemorgen.” “Wil het wat?” “Prima!” “Ik neem aan dat de papieren in orde zijn?” “Jazeker!” “Dan gaan we even controleren.” “Natuurlijk, alstublieft.” De ene agent checkt, de andere probeert ietwat geforceerd een gesprek aan te knopen. “Vissen jullie op snoek?” Ja, ja, schijnbaar hebben we hier te maken met een missionaris voor de hengelsport, maar niet heus. “Nee, roofblei.” De agent blijkt geen notie te hebben van deze prachtige predator. Ik gun hem een blik op mijn camera. Sinds dat moment heeft de diender een idee hoe een roofblei er uitziet. “Lijkt op een flinke voorn.” Ach ja joh, voor jou wel… De andere agent heeft minder belangstelling en breekt in. “Jullie weten dat je hier niet mag staan?” “Hoezo niet?” “Er staat duidelijk op 75 meter afstand blijven van de stuw, jullie staan op 55, hooguit zestig meter.” “Ik wil niet bijdehand doen, maar hoe kan ik nu verder naar links?”, en wijs naar de afgrond en het weelderige struikgewas naast me, waar geen sterveling uit de voeten kan. “Ik sta hier al meer dan twintig jaar op deze stek te vissen”, zeg ik, zonder woord van overdrijving. “Ik verzin de regels ook niet”, antwoordt de diender, “ik voer slechts uit.” Tja… “Kom Willem, we gaan”, zegt mijn maat, “als het zo moet, ik heb de schik er af.” De agenten houden het bij een waarschuwing. Een laatste. Een typisch geval van ‘met de schrik vrij’. Maar tevens het eind van een stuk roofbleivermaak. Jammer. Je doet geen vlieg kwaad. Behandelt de vis met respect, ‘catch & release’, maar zo verdwijnt dus een wereldstek van de lijst. Want je voelt natuurlijk op de klompen aan dat je aan de beurt bent de volgende keer. Stuwen die open staan zijn als een magneet voor allerlei soorten vis. Op warme dagen zorgt het woelige water voor verkoeling en zuurstof. Daarnaast zorgt het tumult onder de waterlijn dat er voedseldeeltjes vrijkomen van de bodem, dan wel mee gevoerd worden door de stroming. Dat trekt wolken kleine visjes, die op hun beurt rovers aantrekken, waaronder, welzeker, onze teerbeminde roofbleien. Het liefst gooi je het hengeltje uit kort bij de kunstmatige waterval, maar dat is bijna smeken om een bekeuring en die zijn niet mals. Negentig euro, goeiemorgen vader, of je een emmer leeggooit. O shit, dit moet een review worden, maar goed, ik moet even mijn frustratie kwijt en dat bovenstaand relaas moge gelden als waarschuwing. Inventief Willem, wie afstand moet houden, moet inventief zijn. De oplossing zat in het overbruggen van een flinke afstand en daar, waarde lezer, daar komt de Fat Pencil Prey van Savage Gear om de hoek kijken…

Fat Pencil Prey van Savage Gear

Scudraket

Het komt vaker voor, je ziet roofblei jagen, maar op grote afstand. Te groot. Het is met pluggen en poppers niet af te werpen, zogezegd. Met lange afstandbommetjes zoals de lepels van Kastmaster kom je al een stuk verder. Maar wat als de kieskeurige, ietwat nuffige roofbleien het ijzerwerk die dag niet pruimen? Uitgekakt? Nee! Want, nieuw op de markt, in het roofvisassortiment van Prologic, te vinden onder de noemer Savage Gear, ligt de oplossing. Ho, ho, denk nu niet dat aasje moet natuurlijk gepromoot worden en nu mag Willempie er een wervend stuk over schrijven. Niets van dit alles, ik zag hem hangen bij Rix hengelsport en dacht instinctief, ‘dat kon wel es een heel aardig en vangend aasje zijn voor onze vriend roofblei’. Aan de kassa vertelde de hengelsportbaas, “net nieuw. Hij doet wat zo.” Hij maakte met zijn hand een schommelende beweging, zo je een dronkeman op de fiets uitbeeldt en vertelde dat je hem waarschijnlijk een behoorlijk eind kon wegzetten…

Even voorstellen

Even wat technische gegevens tussendoor, de Fat Pencil Prey is dus een product van Prologic. Er zijn twee modellen op de markt gebracht, de lichte variant welke 6,5 cm meet bij een gewicht van 13 gram en zijn zwaardere broertje die 20 gram weegt en 13 cm lang is. Er zijn zes kleurstellingen – voor wie benieuwd is geworden, raadpleeg de site www.savage-gear.com. En het is geen duur aasje, ik meen dat ik nog geen acht euro kwijt was en daarvoor heb je ‘goud’ in de vingers. Als je een kind zou vragen het aasje te omschrijven komt ie tot iets als ‘een soort kleine sigaar met een driehaak op zijn kont’. Het sigaarvormige aasje is licht zinkend, voorzien van een vlijmscherpe dreg en laat zich werpen als een raket, wat komt door een ingebouwd gewichtverplaatsingsysteem. Iedereen kent stuurbekrachtiging, welnu, vergelijk het daar maar mee, werpbekrachtiging dus. In het Engels ‘vivid movement system’ en ‘integrated long casting system’. Genoeg hierover, met de lichte variant in de kleurstelling ‘green silver’ toog ik vol verwachting naar de waterkant…

De praktijk

Het uitverkoren testwater is een getemde rivier in het oosten des lands, variërend van dertig tot vijftig meter breed. De diepte is niet zo van belang want de doelvis was roofblei en die zoek je in de zomerperiode in de bovenste waterlaag. Met de Spro Passion, 2-14 gram en als lijnreservoir de Melissa eveneens van Spro meldde ik me aan de waterkant. Hengeltje naar achteren, een flinke zwiep, zóóó…, wat een werpbom zeg. Pal tegen de rietkraag aan de overkant, een flinke uitbreiding van mijn bereik. In hoog tempo draaide ik het aasje naar me toe. Licht kantelend zag ik hem op me af komen. Heerlijk aasje. Niet dat ik wat ving overigens, maar dat lag meer aan de omstandigheden. Geen stroming, geen wind, was zoals veel vaker geen vis. Erg lang heeft het trouwens niet geduurd eer de ongeschonden status van de Fat Pencil Prey werd ‘ontheiligd’. Niet alleen ik, maar ook mijn vaste vismaat is er helemaal weg van, vooral omdat je hem verder, echt véél verder weg kunt zetten dan andere aasjes, een Scudraket is er niets bij.

Conclusie en... meer informatie

Ik kan kort zijn in mijn conclusie: doen! Snel naar de dichtstbijzijnde hengelsportzaak of surf naar rixhengelsport.nl en schaf hem aan. De prijs is sympathiek en ik ken geen beter alternatief als de vis wat verder weg zit. Eerder dan met welk aasje dan ook komen die binnen bereik. Misschien ben ik een beetje maf: een review schrijven over een aasje die je zelf hebt aangeschaft, maar dat is geen probleem als je ergens enthousiast over bent. Roofbleien hebben er een serieus probleem bij!

Lees ook deze reviews:

Update - Advertenties verschijnen nu ook op Facebook

(25-1-2015)

review angling

Nieuwe viskajaks exclusief bij Poask Hengelsport

(4-1-2015)

review angling

Winkelbezoek H2O Sports Strand Horst

(4-10-2014)

review angling

Hengel Expo 2011 België

(22-11-2011)

review angling

Foto's beurs Utrecht 2011 ONLINE

(11-11-2011)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy