hengelspullen.nl

Review 4Play Hering Liplure door Willem Lampe

Wat ik dacht? Dit ding hoort thuis in een rariteitenkabinet! Rick, eigenaar van Rix hengelsport en internetshop rixhengelsport.nl, plukte een gele 4Play Hering Liplure uit het rek en zei: “nieuwe kleur Willem, wil je ’s kijken wat je er van vindt?” Een vierdelige plug in een hoogst merkwaardige uitmonstering, althans de opdruk, want dat betekent ‘pas op, radioactieve straling’. Ik ken de ontwerper niet, maar had gelijk beelden hoe hij op ‘t idee was gekomen.

We kennen allemaal het begrip writersbloq, een minder bekende variant is designersbloq, de ontwerper zit met klam voorhoofd naar een leeg beeldscherm te turen, dat leuke, verfrissende patroontje wil maar niet vallen, geen inspiratie, de wanhoop en frustratie leidt tot ruzie met zijn lief, die naar haar vriendin vlucht om uit te huilen en de hond, waartegen ie net achter uit de keel is loos gegaan, kruipt diep weg in de mand, de oren plat op het hoofd. De schrijver grijpt naar de fles, gooit z’n poten op tafel, richt de afstandsbediening op de dwangbuis, zapt om af te reageren langs vele kanalen, maar blijft hangen bij een reportage over Tsjernobyl. Op 26 april 1986 sprong daar een kernreactor en de wijde omgeving moest worden geëvacueerd. Tsjernobyl, een plaats van 15.000 inwoners werd een door alles en iedereen verlaten spookstad. Tot op de dag van vandaag hangen her en der gele waarschuwingsborden met een zwarte…, ja wat is het, laten we zeggen proppeller. De ontwerper is op slag nuchter en krijgt de geest, ‘eureka, dat is ‘m, dit wordt mijn nieuwe motief, als een gek gaat ie aan de slag en even later is de variant Isotope geboren’, jammer dat niet iets meer fantasie is gebruikt bij de naamstelling, die is drie keer niets, maar goed, dat is bijzaak. Je hebt van die aasjes waar je direct vertrouwen in hebt. Mijn inschatting was: vier losse segmenten, alle donders, dit is qua actie vast een nog sensueler fantoompje dan de J13. Voor de tewaterlating gaf ik haar een kus en sprak ook plechtig: “ik doop u de Tsjernobyl, en wens u een prettige en voorspoedige ontmaagding!” Daarover straks meer, eerst de koele cijfers. Deze 19 cm lange vierdelige plug is 52 gram zwaar. De ‘gele onderzeeër’ is suspending, met andere woorden zweeft in het water, wanneer met inhalen wordt gestopt en de inpandige loodhageltjes hebben als diepere bedoeling dat zelfs de meest suffe snoek alert wordt van het getingeltangel.

Tewaterlating
Het zal mijn oude leerkrachten verbazen, maar ik denk dus na, als ik ga vissen. Welke hengel ik mee neem bijvoorbeeld en welke aasjes ik in combinatie gebruik, logisch toch? Ik besloot de Isotope, hè, wat een schijtnaam, ik hou het bij Tsjernobyl, te vissen aan een baitcaster (30-90 gram), een plat ABU reeltje en een 15 kilolijntje van Powerpro, dat ging perfect, bellissimo!, zowel vanaf de kant, als vanuit de boot. Als een gele slang glijdt deze voor radioactieve straling waarschuwende plug door het water. Dit aasje duikt achter de schuit tot ongeveer een meter diep, maar de charme ligt toch in het binnenhalen in korte rukjes. De Tsjernobyl krijgt dan een volstrekt onvoorspelbare actie, zweeft, schiet uit naar links, rechts, boven, beneden en nodigt daarmee uit tot een aanbeet, want dit ‘zieke’ visje is een buitenkansje dat geen weldenkende snoek voorbij laat schieten. De watergang van dit aasje is te zien via rixhengelsport.nl of de site van de producent www.prologicfishing.com. Het duurde niet erg lang voor de eerste krassen op het nepvisje zaten. Alle waarschuwingen ten spijt, ‘brother en sister pike’ gingen over tot de aanval, tot mijn grote verbazing zelfs in kraakhelder water, waar ik dit knalgele aasje toch minder geschikt voor achtte – zou de theorie dat meer de actie, dan de kleur invloed heeft op het bijtgedrag van de snoek meer waterdicht zijn dan ik vermoedde?

Conclusie en... meer informatie

Persoonlijk vind ik de Tsjernobyl één van de fijnste aasjes om mee te vissen. Dit product van Prologic hangt dan ook vaak in mijn speld, zowel tijdens het struinen door de polder, als snoeksafari’s vanuit de boot. Toch begon het me op te vallen dat ik geregeld een losser had op dit nepvisje. Ik geloof niet in toeval, dus verdiepte me in de oorzaak. Hoewel de dreggen groot genoeg zijn mijns inziens, kunnen ze wat smaller en scherper, dus heb ik Gamakatsu’s gemonteerd. Verder is op dit kunstwerk niets aan te merken, actie voortreffelijk, design extravagant, gewoon een donders sexy aasje en zonder dollen aantrekkelijk geprijsd. Voor nog geen veertien euro wordt je eigenaar van een altijd inzetbaar en vangend stuk nepaas, voor water tot ongeveer twee, drie meter diep. Naast de Isotope zijn nog twaalf ander kleurstellingen verkrijgbaar (zie www.rixhengelsport.nl). Zelf heb ik naast de ‘kinky’ Isotope, de meer natuurlijk ogende Blue Silver en Perch in de viskit. De actie van de Tsjernobyl roept naar mijn beleving bij onze groen gespikkelde vrienden de agressie op vergelijkbaar met een dolle, gedrogeerde voetbalhooligan, want de aanbeten zijn hard en heftig. Ik houd niet zo van cijfertjes, maar zou ‘m op z’n minst waarderen met een negen, maar goed, laat ik ’t maar houden bij één enkele, máár urgente aanbeveling: onmiddellijk halen, of bestellen dit ding!

Uw product reviewer
Willem Lampe.

De Prologic Hering is online te bestellen in verschillende kleuren bij fishing4u:
Prologic Hering bij rixhengelsport.nl

Lees ook deze reviews:

Intro en actiefilmpje Musky Mania Lamprey (soft Bunt)

(23-11-2011)

review angling

(UPDATED)Gezocht tester voor Swamp Donkee!

(16-11-2011)

review angling

Nieuw van Pike Master Lures: Buster Jerk Frog

(31-5-2011)

review angling

Poison Frog series van Strike Pro

(13-4-2011)

review angling

Vissen met de Prologic Savagear Rattleshad 18cm

(3-11-2010)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy