hengelspullen.nl

(persbericht) Sportvissers eisen einde aan nettenvisserij

De Stichting SCHUB was van 25 t/m 28 maart aanwezig op de Visma in Rotterdam om haar strijd voor een goede visstand en tegen de nettenvisserij kracht bij te zetten. Stichting SCHUB maakt zich sterk voor een bloeiend en nettenvrij sportvisland met een rijk en gevarieerd bestand aan prachtige vissoorten, beschermd door een effectieve wetgeving en controle. SCHUB kiest daarmee voor een duurzame economische groei voor en door de hengelsport.

Door de sterk teruglopende palingvangsten en de gaten in de huidige wetgeving wijken beroepsvissers op dit moment massaal uit naar schubvissen zoals voorn en brasem. Deze schubvis wordt massaal en voor een habbekrats geëxporteerd naar Rusland, Israel of (als zogenaamde pootvis) naar visputten in België. Een fatale ontwikkeling voor de Nederlandse visstand en een aderlating voor de sportvisserijsector. In combinatie met het steeds schoner wordende water is er al minder vis beschikbaar.

De sportvisserij op het zoete water telt meer dan een miljoen leden en is daarmee ruim 5.000 keer zo omvangrijk als het slinkende groepje beroepsvissers. Het economisch belang van de sportvisserijsector ligt een factor 100 (!) hoger.

In de woorden van voorzitter Jan Oor:
“Wij zijn niet tegen de beroepsvisserij, wij zijn vóór een goede visstand. Hoe vreemd het ook mag klinken; de beroepsvisserij bewerkstelligt sinds jaar en dag het tegendeel.”

Hoewel ‘iedereen’ snapt dat de beroepsvisserij hiermee haar eigen graf graaft, lukt het de sector niet om het directe eigenbelang van de individuele beroepsvisser te over­stijgen. Het ‘wat ik niet vang dat vangt een ander’ is sterker dan het sectorbelang – zelfregulering is er niet bij. Deze onduurzame ‘overbegrazing’ stopt niet vanzelf en dient daarom door anderen te worden opgelegd. Gebeurt dat niet, dan kunnen 1 miljoen Nederlanders op zoek naar een nieuwe hobby.

Conclusie en... meer informatie

Jarenlang zijn de mazen van de wet opgezocht, met een gedecimeerde palingstand en een leeg IJsselmeer als stille getuigen. Binnen de sportvisserij is er hierdoor geen enkel vertrouwen dat de beroepsvisserij schoon schip kan en wil maken. Genoeg is genoeg: Stichting SCHUB gaat voor Nederland Nettenvrij. SCHUB is aanwezig op de Visma van 25 tot en met 28 maart en gaat hiervoor actie voeren, te beginnen met een petitie aan politiek Nederland. Meer info op www.nederlandnettenvrij.nl

Lees ook deze reviews:

Snoekerijen nummer 119, veel SNB nieuws en mooie artikelen

(14-9-2014)

review angling

(persbericht) Kunstaas gegevens in Vangsten App

(17-11-2011)

review angling

WIN een Daiwa Bayard 150L reel!

(6-11-2011)

review angling

Lureparts pakt uit tijdens de Hengelsport- en Visbotenbeurs

(25-10-2011)

review angling

Nieuw groot meervalassortiment bij Rix Hengelsport Lutten.

(14-10-2011)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy