hengelspullen.nl

De Stotta van Preston door Bouke

Goed gereedschap is het halve werk. Dit gezegde, is waar ik in eerste instantie aan moest denken bij het zien van de Stotta. Een loodknijper, gemaakt naar het grondbeginsel van de alom bekende nagelknipper. Middels het bekende hefboomprincipe, kan je met deze knijper naast nauwkeurig lood op uw nylon bevestigen ook lood verwijderen zonder uw nylon hierbij te beschadigen.

Preston, bekend om zijn kwalitatief hoogstaande producten, slaat met deze Stotta (vervaardigd uit een soort ijzerlegering) opnieuw de spijker op zijn kop. Niet zo’n fragiel kunststof knijpertje waar al direct speling op zit, nee een deugdelijk stuk gereedschap voor het secuur uitloden van al uw vistuigen.

Geschiedenis

Naast de bekende loodhagel, zie je tegenwoordig steeds vaker het stijl- en druppellood (de zgn. olivette). De olivette (een bulklood dat wordt vastgezet tussen een paar loodhagels) klem je niet, deze wordt meestal geregen. De overige twee soorten worden daarentegen geklemd. Zo lang ik mij kan heugen (en dat zijn inmiddels héél wat jaartjes), is er loodhagel te koop. Vroeger in van die kleine ronde kunststof doorzichtige doosjes met daarin alle maten door elkaar. Ook werd er toen niet zo nauwkeurig gekeken wanneer het ging om de diepte en de positie van de inkeping. Dat deze inkeping van belang is voor het verkrijgen van een optimale beetregistratie blijkt uit het lood van tegenwoordig. Goed lood heeft dan ook een inkeping tot aan de kern (na dat dit lood is bevestigd, loopt het nylon precies door het midden).
Stijllood is in deze te vergelijken met loodhagel, alleen zijn de loodkogeltjes dan langwerpig in de plaats van rond. Dit cilindrisch lood (ronde loodstaafjes met in het midden een gleuf), ondervindt in het water minder weerstand dan de ronde hageltjes met een identiek gewicht. Niet alleen bij wedstrijdtuigjes, maar ook bij zeer nauwkeurig uitgeloode tuigjes gebruikt men tegenwoordig steeds vaker stijllood. Voor een correcte bevestiging van al dit lood, introduceert Preston de Stotta.

Ontwikkeling

De vistuigen van tegenwoordig kennen naast verschillende soorten lood ook verschillende soorten van loodzetting. Het lood wordt afhankelijk van het soort water, aaspresentatie of de wijze waarop wordt gevist, gegroepeerd of juist wat verder uit elkaar geschoven. Ook de afstand van het laatste loodje ten opzichte van de beaasde haak kan hierdoor verschillen. Je ziet vissers dan ook steeds vaker bij het uitblijven van aanbeten wisselen (het verschuiven) van loodzetting. Wil je lood zonder je nylon erbij te beschadigen goed kunnen verschuiven, dan dien je niet alleen kwalitatief goed lood te hebben (c.i. de “Super Soft Shot”van Preston in grijze dispenser), ook dien je bij de montage hier al rekening mee te houden. Werden vroeger in de regel de loodhageltjes veelal met de tanden aan een lijn geklemd (menig tand is hierdoor gesneuveld), tegenwoordig zie je steeds vaker loodtangetjes. Met behulp van deze tangetjes kan je niet alleen het lood beter positioneren, ook de kracht waarmee het lood op de lijn wordt geklemd is hierdoor te doseren. Zacht lood blijft hierdoor verschuifbaar, zonder hierbij het nylon te benadelen!

Prijs

Opvallend is dat de prijs van de Stotta (ca. € 7,50) vrijwel identiek is aan die van kunststof loodbevestigers/verwijderaar Het materiaal waaruit de Stotta is vervaardigd, maakt zijn aanschaf tot een eenmalige (bij correct gebruik is deze knijper onverwoestbaar). Bij een identiek prijsniveau, is in deze mijn keuze dan ook snel gemaakt!

Opmerkingen

- De stotta is gemaakt uit een soort ijzerlegering (onverwoestbaar)
- Werkt net als nagelknipper vlgs het hefboomprincipe (hierdoor kracht goed doseerbaar)
- Goede prijs- / kwaliteitverhouding

Wil je met het lood zoals bevestigd goed uit de voeten kunnen, dien je juist lood te gebruiken. Om de hengelaar hierin tegemoet te komen, brengt Preston maar liefst 4 verschillende soorten “loodhagels” op de markt.

Te weten:

De Stotz Rode dispenser Stijllood
De Non Toxic Shot Groene dispenser Hagellood gifvrij
De Slip Shot Blauwe dispenser Hagellood met PFTE-coating (voorkomt beschadiging)
De Super Soft Shot Grijze dispenser Extra zacht hagellood (voor het verschuiven langs de lijn)

Na bevestiging van dit lood aan het nylon, loopt de visdraad correct door het midden.

Praktijk

Gelukkig had mijn zoon voor mij nog wat te klussen. Van de tuigjes zoals door mij specifiek gemaakt voor de havenvisserij, had hij er inmiddels een drietal vakkundig in de war weten te gooien. Toen hij in de gaten kreeg dat ik wat extra praktijk ervaring met de Stotta op ging doen, werden deze dan ook vakkundig onder mijn neus geschoven. Na een tweetal tuigen opnieuw te hebben uitgelood (met behulp van de Stotta), heb ik hem de derde zelf laten maken. Op deze wijze kon ook hij zijn oordeel geven over deze loodknijper. Het feit dat ik de Stotta op een onbewaakt ogenblik uit zijn kist terug moest pakken zegt genoeg. Ook hij was er zeer over te spreken.

Niet alleen het bevestigen van lood gaat vrijwel van zelf, ook het oude lood (van de bestaande tuigjes) openen om deze opnieuw te hergebruiken ging mij goed af. We leven weliswaar in een wegwerpmaatschappij, maar wanneer ik op eenvoudige wijze opnieuw plezier kan hebben van eerder gebruikt lood, dan ga ik daar voor! Dit is immers te allen tijde beter dan wanneer al dit lood als afval op een of andere manier in onze natuur terecht komt.

Conclusie en... meer informatie

Vroeger had ik een kunststof loodknijpertje, echt goed heb ik er nooit mee uit de voeten gekund. De Stotta daarentegen, gaat van zelf. Je voelt dat je wat in je handen hebt. Je kan er flink kracht mee uitoefenen en dit alles natuurlijk ook gedoseerd. Kortom ik kan er mee lezen en schrijven. Het is een stuk gereedschap dat naar mijn mening in geen enkele viskist mag ontbreken.

Uw Productreviewer Witvis
Bouke Sinnige

Lees ook deze reviews:

Nordik Tackle Octbox 2011 nu bij RIX Hengelsport

(30-6-2011)

review angling

(persbericht) Nieuwe shelters van Fox

(7-4-2009)

review angling

(persbericht) Nieuw in 2009 van Matchcraft Fishingtackle

(5-4-2009)

review angling

De Ultimate Saltwater koeltas door Bouke

(11-4-2009)

review angling

Korum draagtas en foedraal door Frans

(26-11-2008)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy