hengelspullen.nl

Shimano Speedmaster AX 13 mtr pack - door Bouke Sinnige

Voor een langere periode is door mij het hengel-pack Speedmaster AX van Shimano getest. Dit pack, waarmee door mij op diverse soorten water is gevist, bleek niet alleen allround inzetbaar, maar ook een fijne hengel om mee te vissen. Van stilstaand water en kanalen, welke bekend staan om hun secure wijze van vissen, tot aan flink stomend water waar ik lollypop’s moest gebruiken voor een juiste aaspresentatie.

Als je reclames en advertenties mag geloven, dan worden er tegenwoordig geen slechte hengels meer gemaakt. Doordat de Speedmaster AX tal van extra’s biedt welke ik bij andere hengels uit een zelfde prijsklasse nog niet tegen ben gekomen, maakt juist dit hem in dit prijssegment interessant.

Vanwege het gebruik van Biofibre, een soort synthetisch rubber dat tot vier maal sterker is als carbon, is de Speedmaster in eerste instantie op de markt gebracht als powerhengel. Het succes van deze hengel, alsmede de vraag vanuit de markt, heeft er toe geleid dat Shimano aan de hand van deze hengel een allroundhengel heeft ontwikkeld met identieke eigenschappen (de Speedmaster AX). Het gebruik van Biofibre, dat ongeveer de helft lichter is dan het lichtste carbon, maakt de hengel niet alleen sterker maar ook minder gevoelig voor slijtage. Het Reinforced Joint System waarmee de bussen van deze hengel zijn uitgevoerd, een groot aantal kleine ronde schijfjes aan de binnenzijde van de bussen (zie foto’s), zorgt er voor dat hengeldelen onder alle omstandigheden gemakkelijk in en uit elkaar blijven gaan. Ook speling (tengevolge van slijtage) wordt tot een minimum beperkt. Het Tip Saving System, zorgt er voor dat het einddeel van de top een dusdanige diameter heeft, dat deze bij een eventuele elastiekmontage niet hoef te worden ingekort. De hengel behoud de lengte waarop u hem koopt! Het Ultra Sound Sanding System, waarmee de complete buitenzijde van deze hengel is behandeld (incl. alle topdelen), zorgt dat deze onder alle omstandigheden (zowel bij warm, koud, droog en nat weer) bij het afsteken soepel door de handen blijven glijden. Ook de kans op eventuele schade van het carbon, wordt door deze coating sterk verminderd. Het Shimano Alignement System waarmee deze hengel is voorzien, zorgt dat de hengel altijd op een identieke wijze in elkaar wordt gezet (met de SAS tekens tegenover elkaar). Wanneer de hengel goed in elkaar wordt gezet en met de SAS-tekens naar boven wordt bevist, is de actie optimaal. Zoals waarschijnlijk bekend, heeft ieder hengeldeel een zgn. rug. Met de rugzijde van een hengel naar boven vissend, is niet alleen de actie optimaal maar kan de hengel ook optimaal worden belast.

Specifieke gegevens:

- Hengelpack 13 mtr bestaat uit:
- 13 mtr hengel (9 delen) (gewicht 768 gram) (lengte 13.00 mtr)
- twee keer topset (5 delen) (gewicht 175 gram) (lengte 6.21 mtr)
- een cupset (2 delen) (gewicht 54 gram) (lengte 2.87 mtr)
- een powertop (2 delen) (gewicht 54 gram) (lengte 2.87 mtr)
- een foedraal (stof, zwart met witte opdruk)
- het geheel in tubes.

Al deze componenten zijn ook los verkrijgbaar, evenals een vierdelige topset (4 delen, gewicht 91 gram, lengte 4.74 mtr), alsmede een driedelige topset (3 delen, gewicht 43 gram, lengte 3.31 mtr)..
- Richtprijzen:
- pack ca. € 1.350,=
- 13 mtr hengel los ca. € 900,=
- vijfdelige topset ca. € 290,=
- vierdelige topset ca. € 160,=
- driedelige topset ca. € 90,=

- Wanneer een dergelijke hengel tijdens kortingdagen wordt gekocht, of men neemt de moeite internet af te zoeken naar leuke aanbiedingen, dan liggen de prijzen in sommige gevallen wel tot ca 20 % lager.
- Cuppen
- Het gedrag van deze hengel bij het cuppen is ronduit voorbarig! De hengel blijft dusdanig strak en goed handelbaar, dat ik tijdens het cuppen veelal twee flinke knijpers voer tegelijk naar de voerplek breng.
- Belasting hengel
- De constructie van de hengel laat elastiekmontages met elastiek tot en met maat 12 (1,6 mm) toe.
- Wind
- Deze hengel blijft zowel bij windstil weer, als ook bij wind tot ca. windkracht 6 goed handelbaar. Gaan andere hengels ten gevolge van de wind in een kromming, de Speedmaster AX blijft redelijk recht. Wanneer de eerste twee delen in het water worden gehouden, blijft deze hengel ook bij dit soort weer goed handelbaar.

- Het pack wat door mij gebruikt is t.b.v. deze review, heb ik t.b.v. deze test ca. 6 maanden intensief mee gevist. De foto’s en de foedraal tonen derhalve dan ook gebruikssporen.

Conclusie en... meer informatie

Bij het horen van de merknaam Shimano, wordt veelal direct een link gelegd met hengels met klinkende namen als Aspire en Antares. Met de Speedmaster AX heeft Shimano echter een hengel geïntroduceerd welke absoluut een plaats naast de Aspire en de Antares verdiend. Met het puntje op de i van Shimano als het gaat om detail en afwerking, dit alles met vrijwel identiek viseigenschappen, maakt hem dus tot een echte aanrader.

Uw productreviewer

Bouke Sinnige

Lees ook deze reviews:

D.A.M. Sumo Competition Barbel Duo-tip 3,30m

(19-6-2012)

review angling

Ultralight drop shot vissen met de Daiwa One&Half

(21-3-2011)

review angling

REVIEW Shimano Beastmaster BX barbel

(24-1-2010)

review angling

Karperhengel: 30plus 2,75 lbs Radar door Pieter

(10-10-2009)

review angling

Karperhengel: 30plus 2,5 lbs radar door Pieter

(5-10-2009)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy