hengelspullen.nl

Review Hengelsport 2000 Wizard Spin door Willem Lampe

Ik hoefde niet te raden wat er in die kartonnen koker zat die de buurvrouw me aanreikte. De komst was aangekondigd. Door Ron van hengelspullen.nl. Het mailtje was kort, maar kernachtig: er komt een spinhengel je kant op, wil je ‘m testen en je bevindingen op papier zetten. Dat zag ik zeker niet als straf, zijnde een gepassioneerd roofvisser. Een kinderlijke opwinding maakte zich van me meester.

De hengel beschikt over een mooie actie.

Handig haakoogje.

Ik voelde me als een peuter op pakjesavond, razend benieuwd maar de inhoud, die ik wilde betasten en door mijn handen wilde laten glijden. Strelen misschien wel, want een roofvisser gaat zorgvuldig, nee liefdevol met zijn arsenaal om. Wat zat er in die koker? “Kom, laten we eerst eten”, zei mijn wederhelft, “dan kun je daarna op pad.” Na zoveel jaar huwelijk is het voor haar niet moeilijk raden waar mijn kop naar staat, vissen! Ook de hond, mijn vaste hengelmaatje komt een kijkje nemen en besnuffeld de koker aandachtig. Zelfs drie borden pasta kunnen mijn honger niet stillen. Eindelijk kan ik afruimen en daarna het pakketje openen. Het zwarte foedraal verraadt de inhoud ‘Ron Thompson Wizard spin 270’. Eindelijk is het moment daar. Eerst het onderstuk, daarna het bovenstuk van dit spinhengeltje, snel in elkaar schuiven en even zwiepen. “Zo jochie, weer wat nieuws, je had ook haast geen hengels meer om mee te vissen hè?”, plaagt vrouwlief, in een variant op al dat maffe vrouwvolk, dat met kasten vol kleren ijskoud beweert niets fatsoenlijks meer te hebben om aan te trekken. Ik druk de hengeltop in de bank en test voorzichtig de buigzaamheid, hmmm, mooie parabolische actie, met het hoofd schuin lees ik 7-25 gram, aha, even de Wet van Bertus Rozemeijer’ hier op los laten: 7+25 = 32 gram gedeeld door 2 = 16 gram. Snel een reservemolentje, een Shimano Nexave monteren, met op de spoel een dyneema draadje, eveneens van Ron Thompson, met een trekkracht van 10 kilo. Opgetuigd ziet het hengeltje er gelikt uit, met zijn glimmend zwarte blank van carbon, waarin een antraciet motiefje zit en zeven perfect afgewerkte geleideogen. De Wizard spin is een ‘custom’-hengel, een product van Bob Pijnaker, maar gemaakt bij de firma Ron Thompson. Met zijn 270 cm flink aan de lengte, met onderop een dun handvat, van Portugees kurk, ik kan het niet nalaten er even aan te ruiken. Zo, hiervoor hoeft niemand zich te schamen aan de waterkant. Maar is het niet net als met een vrouw, hoe mooi ook, als ze voor de vijfde dag achter elkaar de aardappels laat aanbranden is de schik er snel af. Het gaat natuurlijk in de eerste plaats om de functionaliteit. Dus op naar het water!

De molen ligt netjes in de houder.

Mooi afgewerkte sluiting.

Het watertje waar ik ‘Ronnie Thompson’ wil gaan testen is een afwateringskanaal met een stuwtje van een meter of twaalf breed, uitmondend in de Overijsselse Vecht en een aardig snoekbestand. De plugjes die mee gaan zijn de Whitefishjointed van Salmo, de Follow Me en de Mann’s 1-Minus en de J11 en J13 van Rapala, voor sommigen misschien oubollige aasjes, voor mij klassiekers, altijd-en-overal-vangers en iedere roofvisser die zichzelf serieus neemt kent ze en weet waar je het over hebt. Zo heeft deze tester een blauwe J13 van Rapala die in de loop der jaren geweldig op zijn falie heeft gehad, zinvol geweld zeg maar en nu met de VUT is. Het troetelaasje is liefkozend omgedoopt tot ‘blauwe engel’, maar goed het gaat in deze om de spinhengel en niet om de aasjes. Ook wat shads (onder andere de imitatie Sandra’s van Spro), een paar spinners en de bulletstreamer van Spro gaan mee naar het kanaal. Aangekomen bij het kanaal is de eerste tegenvaller daar. De stuw staat praktisch dicht en bovendien is het zonnig en windstil weer, ai, ai, ai, moeilijke omstandigheden om de esox lucius te verleiden tot een aanbeet. Goed, eerst maar es de J13 maar aan de draad. Het mooie van tweedelige pluggen is dat je de trilling zo heerlijk kunt voelen in de hengel. Dat is ook met de Wizard spin van Ron Thompson het geval. Door zijn niet geringe lengte van 2.70 meter gooit hij als een speer en ligt heerlijk in de hand. Daarnaast kun je het aas mooi sturen en loopt het aas vanwege een te korte lengte niet te snel richting oever. Al vrij snel besluit ik ook de andere fopvisjes zwemles te geven. Mwoah, valt niet tegen, sterker nog, dis vist geweldig! Na een aantal worpen plaats ik de aasjes exact waar ik ‘m hebben wil. Het summum is op het eind, wanneer ik op het lumineuze idee kom de Wizard spin te combineren met de bulletstreamer van Spro, het blijkt een voor snoek fatale combinatie. Met lange halen vis ik deze imitatierat boven de opkomende pompebladen en in korte tijd krijg ik een welhaast terroristische aanslag te verwerken. Deze snack is onweerstaanbaar en de aanvaller knalt met de nepmuis door het wateroppervlak. Ik verzilver de aanbeet. De snoek is niet groot, 72 centimeter, maar levert goed tegenspel aan de Wizard spin. Toch ben ik met behulp van mijn ‘verlengstuk van de arm’ baas en de gevlekte rover moet zich na een paar pogingen tot een verdwijntruc in het struikgewas onder de waterspiegel gewonnen geven. Een heerlijk verend stengeltje, zeker geen zwabberstok of bezemsteel, maar een hengel die de runs van de snoek keurig pareert en onschadelijk maakt, een mooie combi van kracht en souplesse.

De SIC ogen zijn netjes op de blank gezet.

De hengel is vrij dun en ligt daardoor erg lekker in de hand.

De lengte handgreep van de handgreep is precies goed.

Vissen maar!

Mooie snoek op de Wizard.

Een dappere rover.

Conclusie en... meer informatie

Stel je hebt een maat, geen visser, maar omdat je goed met ‘m door de bocht kunt besluit ie een keer met je mee te gaan naar het water en raakt begeesterd door onze prachtige sport. Het is een jongen met een leuke baan die best wat te besteden heeft en zegt: ‘kunnen we samen niet es op pad voor een leuk setje, ik wil geen troep en wil ongeveer 250 á 300 euro besteden. Het beoogde jachtterrein is wat polderwater en enkele vaarten in de nabije omgeving. Zonder enige vorm van bezwaar zou ik m’n makker de Wizard spin in handen drukken, een molentje van Spro er op, dit zijn werkelijk heerlijk lopende machientjes, de Red Arc is in 2004 verkozen tot molen van het jaar en dat is niet zo maar, naast de RedArc, is er nog de BlueArc en de laatste kleur perfect bij het holografische zwart/antraciet van de Wizard spin. Staat echt helemaal af. Een gevlochten lijntje met een trekkracht van om en nabij de 10 kilo er op, een mooi setje tangen, wat onderlijntjes en de finishing touch in de vorm van wat spinners en plugjes, met in achtneming van de belasting die de hengel. De Wizard spin komt uit in drie lengtes (210 cm en 5-16 gram, 240 cm en 7-22 en 10-35 gram en 270 cm en 7-25 en 20-40 gram). Voor deze Ron Thompson en zeker ook voor de beginner zou ik me wenden tot de beproefde Rapala’s J11 en J13, wat Salmootjes en Mann’s en verder zeker een bulletstreamer van Spro. Met dit gerei kun je verantwoord struinen langs de waterkant. Het gedoe met rubber komt later wel, als vervolgstap. Overigens wil ik met bovenstaande zeker niet suggereren dat de Wizard spin een starterhengel is. Met zijn lengte van 270 cm biedt de hengel uitkomst bij een stevige rietkraag, of een flink begroeide oeverzone met fonteinkruid, waterpest of waterlelies. Wie bovendien met niet al te zware shads aan het werk wil, moet in bezit van een lange hengel en daar is de Wizard spin prima geschikt voor. Kunstaas en vis laten zich prima dirigeren en ‘de dirigent’ blijft ten allen tijde aan zet. De Wizard spin van Ron Thompson is een keurige middenklasser die zijn weg ongetwijfeld gaat vinden naar de klant die serieuze eisen stelt aan zijn materiaal. De hengel is in vergelijking met ‘stokken’ van dezelfde kwaliteit uiterst aantrekkelijk geprijsd. En laat dit als waarschuwing gelden voor hen die geen plannen hebben tot aanschaf van een nieuwe hengel: neem de Wizard spin niet in de vingers, want je gaat absoluut om. De Wizard spin is een sexy hengeltje, lucratief qua prijsstelling en heerlijk om een dagje onbezorgd te polderen. Maar genoeg gepraat: overtuig uzelf!

Uw productreviewer: Willem Lampe

Meer informatie over Hengelsport 2000: Winkelprofiel van Hengelsport 2000
De Hengelsport 2000 website: Website Hengelsport 2000

Lees ook deze reviews:

D.A.M. Sumo Competition Barbel Duo-tip 3,30m

(19-6-2012)

review angling

Ultralight drop shot vissen met de Daiwa One&Half

(21-3-2011)

review angling

REVIEW Shimano Beastmaster BX barbel

(24-1-2010)

review angling

Karperhengel: 30plus 2,75 lbs Radar door Pieter

(10-10-2009)

review angling

Karperhengel: 30plus 2,5 lbs radar door Pieter

(5-10-2009)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy