hengelspullen.nl

Review Daiwa Viento

Op de grote internationale hengelsportbeurs "ICAST" in America werd de Daiwa Viento voor het eerst voorgesteld aan het publiek. De Viento valt direct in het oog door de innovatieve twitchin bar en de metalic blauwe kleur. Meteen was duidelijk dat het om een innovatief product ging. Door de twitchin-bar is het onder andere mogelijk slack uit je lijn te halen door middel van één druk op de knop. Hierdoor zou je in principe gevoeliger moeten kunnen vissen, je houdt meer controle over je aas.

Praktijktest
De Viento stond hoog op ons lijstje om eens onder handen te nemen. Wij hebben de reel opgespoeld met een 12mm gevlochten lijn. Naast het verticaal en diagonaal vissen met shads/ softbaits bleek de reel ook geschikt voor het slepend vissen en het vissen met jerkbaits tot 40 gram.

De Viento zit netjes ingepakt in een stevig doosje. De handleiding is in het engels en redelijk uitgebreid.

De Viento, voor het eerst uit de verpakking.

Wat is de Twitchin bar?
Het twitchin bar systeem is een extra knop op je reel, waarmee je de spoel een bepaalde hoeveelheid lijn kan laten opspoelen met de hand waarmee je je hengel en dus ook de reel vasthoudt. De hoeveelheid lijn die je op wilt spoelen is in de stellen met een knop op de zijkant van de reel. Dit variert van een kwart slingerslag (afstelling 10) tot een hele slingerslag (afstelling 0).

De twitchin bar in de praktijk
De twitchin bar is erg handig en komt bij diverse visserij vormen van pas. Door de twitchin bar heb je voledige controle over je lijn, hengel en kunstaas met één hand. Hierdoor kun je je andere hand gebruiken voor bijvoorbeeld het besturen van een buitenboord motor of het drinken van een kopje koffie. Erg handig dus bij het slepend vissen of het diagonalen, waarbij je veelal meerdere dingen tegelijk moet doen. Ook bij het verticalen is de reel heel erg goed te gebruiken bij loodkoppen vanaf 10 gram. Door de twitchin bar kun je namelijk snel even wat lijn innemen als de bodemstructuur veranderd. Lijn geven gaat natuurlijk ook een stuk makkelijker met een reel als met een molen. Naast het verticalen, diagonalen en slepen hebben wij de reel ook met jerkbaits tot 90 gram gevist. Doordat de reel erg soepel draait, ver werpt en lekker in de hand ligt, is de reel ook nog te gebruiken voor deze vorm van visserij. Ideaal is het echter niet. Voor 80+ jerkbaits kun je beter kiezen voor een wat zwaardere reel (bv. zie review Daiwa Bayard/ Spro Specialist).

De twitchin-bar in actie.

Titanium lijngeleider en de twitchin-bar van dichtbij.

Werpen met de Daiwa Viento
Wij hebben de reel met zowel 12.00 fireline als een dikke 25.00 Rapala titanium gevlochten lijn gevist. De soepelheid van de reel viel daarbij direct op. De reel zal je niet belemmeren in het maken van verre worpen. Ook gewichten van 10 tot 20 gram waren aan een lichte baitcaster (Henk Simonz Vertical Baitcaster) goed te werpen zonder pruiken te veroorzaken.

Het Magforce systeem kan de reel gevoelig worden afgesteld. Hierdoor kun je verder werpen zonder pruiken te gooien.

Kogellagers en schijfsysteem
Bij het werpen en binnenhalen merk je duidelijk dat de reel over 6 kogellagers beschikt. De reel loopt erg soepel. Ook het zogenaamde Magforce systeem doet wat het moet doen. Het magforce systeem moet je je voorstellen als 2 schijven die meer weerstand veroorzaken als ze minder hard ronddraaien (bijvoorbeeld bij een worp) en minder tot geen weerstand veroorzaken als ze hard ronddraaien. Door dit systeem kun je je reel gevoelig afstellen. Hierdoor kun je in principe verder werpen, zonder pruiken te gooien.

De reel aan de binnenkant. Alles ziet er duurzaam uit.

De slip
De slip van de reel kan gevoelig worden ingesteld en werkt, zoals wij van Daiwa verwachten, zonder horten of stoten. De slipinstelling verloopt trapsgewijs en maakt daarbij een geluid. Dit is handig want het voorkomt dat je tijdens een dril - per ongeluk - de slip net iets te vast of te los draait. Ook voorkomt dit dat je de slip bij een ongecontroleerde slingerslag per ongeluk vast of los gooit, waardoor je vis zou kunnen verspelen.

Opspoelen van lijn
De Daiwa Viento spoelt lijn netjes op. De reel heeft geen terugslag. Ook dit is fijn, het geeft de reel een solide gevoel als je aan het vissen bent.

De slip kan trapsgewijs worden ingesteld.

Klaar om gevist te worden.

Conclusie en... meer informatie

Wij zijn erg te spreken over de Daiwa Viento. Doordat je meer controle hebt over je lijn en daardoor je aas, kun je geconcentreerder en ontspannender vissen. Het opspoelen van "slack" in je lijn met één simpele -druk op de knop- vinden wij een groot voordeel van de reel. Met name als je ook graag alleen slepend vist in een boot met wat kleiner kunstaas zul je de twitchin-bar (gaan) waarderen. De Daiwa is dan uitstekend te gebruiken als handhengel. Als dode hengel is de reel minder geschikt. De Daiwa Viento is namelijk niet uitgevoerd met een ratel. Ook is de Viento erg lekker te vissen met de lichtere jerkbaits (bv. de Druppel) en shads tot een gram of 40. Wij vissen de C.J.W. Jerkbait Light (40 Gram) met een Daiwa Viento. Een voor ons perfecte combinatie. Door het Magforce systeem, kun je de reel heel gevoelig instellen op het gewicht van je kunstaas en daardoor verder werpen. Ideaal functioneert de Daiwa voor ons bij het diagonalen en verticalen met kleine en middelgrote shads. Door de twitchin bar heb je met 1 hand volledige controle over je aas.

Meer infomatie over de Daiwa Viento:
Daiwa Viento website (duits)

Lees ook deze reviews:

Abu Garcia REVO MGX

(23-7-2011)

review angling

Pruik ongedaan maken zonder lijnverlies

(8-5-2011)

review angling

Review PENN 525 MAG, DREAM MACHINE

(14-7-2008)

review angling

Review Daiwa Megaforce 150i

(24-8-2007)

review angling

Review Daiwa Bayard 150 jerkbait reel

(25-6-2007)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy