hengelspullen.nl

Review serie G1 Competition haken van Gamakatsu

Door Bouke - In eerdere reviews heb ik wel eens iets geschreven over het belang van een goede nylon lijn en een goede haak. Dit zijn immers de materialen waarmee uiteindelijk een vis tot een aanbeet wordt verleidt. Een soepele vrijwel onzichtbare lijn met daaraan een op de vis en aas afgestemde haak. Vanwege het belang van deze twee componenten, wordt hier constant door ontwikkeld en naar mogelijke verbeterpunten gezocht. Dat Spro in nauwe samenwerking met Gamakatsu hier opnieuw in is geslaagd, blijkt uit de nieuwe serie Gamakatsu (wedstrijd)haken, die onder de naam G1 Competition, door Spro op de markt worden gebracht.

G1 Competition

Deze serie haken, speciaal ontwikkeld voor de wedstrijdvisserij, zijn in nauw overleg met wereldkampioen Walter Tamas, het Spro Zoetwaterteam en Gamakatsu tot stand gekomen. De complete serie bestaat uit een 4-tal verschillende haakmodellen. Deze haken, waarvan de haakpunten stuk voor stuk worden geslepen volgens het modernste procedé, zijn naast ongelofelijk scherp, vervaardigd uit het kwalitatief beste carbonstaal dat er is. Het oliebad, waarin deze haken nadat ze zijn verhit worden afgekoeld, maken ze stuk voor stuk sterk en vormvast. Geen fragiel dun haakje, wat vlot verbuigt, maar een stevige haak die zich makkelijk laat beazen.

De naam Walter Tamas, associeer ik altijd met een pracht artikel wat ik ooit in een of ander visblad heb gelezen. Vissend met een vaste hengel uitgerust met een ontzettend zware vlagdobber (ik dacht iets van 15 gram), in de volle stroom op de Waal. Walter haalde toen vis na vis naar boven. Je materiaal moet meer dan in orde zijn, wil je onder zulke omstandigheden grote vis de baas blijven. Bij het zien van deze haken moest ik direct aan dit artikel denken. De G1 Competition haken zijn stevig genoeg om grote vissen op een flink stromende rivier de baas te blijven. Daarnaast zijn de kleinere maten (met name model 102 en 104) subtiel genoeg om ook bij een voorzichtige visserij hun mannetje te staan. Deze haken zijn haken waar u als visser op kan vertrouwen. Voor meer gegevens verwijs ik u naar de volgende link: http://www.spro.nl/catalogus2008/nl/pdf/128.pdf.

Gegevens

G101 Serie G1 – 101
- Een nikkelen haak met weerhaak
- Gezet met bledje
- Verkrijgbaar in de maten 10 t/m 18
G102 Serie G1 – 102
- Een bronzen haak met weerhaak
- Met bledje
- Verkrijgbaar in de maten 10 t/m 18
G101 Serie G1 – 103
- Een bronzen haak met weerhaak
- Gezet met bledje
- Verkrijgbaar in de maten 8 t/m 20
G101 Serie G1 – 104
- Een nikkelen haak met weerhaak
- Met bledje
- Verkrijgbaar in de maten 12 t/m 20

Adviesprijs

De adviesprijs van deze haken varieert van € 2,85 tot € 3,20 per pakje (inhoud 15 stuks).

Praktijk

Na een aantal onderlijnen te hebben geknoopt, ben ik met deze haken gaan vissen. Zo vlak voor de paai met als locatie “De Steile Dijk” in Kedichem, dat beloofd vuurwerk! Betreffende zaterdag lekker vroeg uit de veren en bij het krieken van de dag aan het water. Als een spiegel lag de Linge erbij het leek wel of je de vis kon ruiken. Omdat het water hier direct vrij diep is, besloot ik lekker eenvoudig met mijn 5 meter hengeltje te gaan vissen. Met een sleepje over de grond af en toe blokkend, dat moet vis opleveren. Gauw mijn hengel opgetuigd en betreffend tuigje van een nieuwe G1 Competition haak voorzien. Na enkele voerballetjes te hebben gegooid, melde zich vlot de eerste visjes. Ik was er van overtuigd, dat er ook grote vis moest zitten en ja hoor, langzaam werd mijn pen schuin weggetrokken. Na het zetten van de haak leek er onder het water iets te exploderen. Met in mijn hengel een versnedentop en een onderlijn van slechts 6/00 mm werd van mij en mijn materiaal het uiterste gevergd. Wauw wat een bak! Na een kortstondige strijd gleed de eerste brasem als een waar slagschip mijn pannetje in. Na die ochtend een leuke partij vis te hebben gevangen realiseerde ik mij, dat ik nog steeds met mijn eerste haak aan het vissen was. De haak oogde nog als nieuw en na met de punt van deze haak voorzichtig over mijn nagel te hebben gekrast moest ik constateren dat ook de punt weinig tot niets geleden had. Het zijn haken met een bescheiden weerhaak. Groot genoeg om geen enkele vis te verspelen en fijn genoeg om zich vlot en gemakkelijk te laten onthaken.

Conclusie en... meer informatie

De G1 Competition, is met zijn vier verschillende soorten haken allround en breed inzetbaar. Het feit dat ik weinig vissen heb gemist en de haak zich gemakkelijk uit de bek van de gevangen vis laat verwijderen, maakt hem voor mij een regelrechte aanrader. Spro brengt deze haken op de markt zijnde wedstrijdhaken. Voor mij zijn het haken voor winnaars, want of er nou een wedstrijd wordt gevist of niet, ik ben van menig dat je als visser altijd op je materiaal moet kunnen vertrouwen. Ondanks het feit dat deze haak met zijn gemiddelde prijs van ongeveer € 0,20 per haak in het hogere prijssegment thuis hoort, blijft het voor mij een aanrader. Het feit dat ik iedere keer dat ik met de G1 haken ben wezen vissen met één haak uitkwam ( waar normaal twee, drie of soms zelfs een vier andere haken door mij worden gebruikt) maken hem goedkoop in het gebruik. Chapeau Spro een echte haak voor winnaars.

Met dank aan Spro.

Gamakatsu

Uw Productreviewer Witvis
Bouke Sinnige

Lees ook deze reviews:

Berkley NanoFil Uni-filament vislijn

(19-4-2011)

review angling

Pallatrax, het nieuwe kaas?

(9-3-2011)

review angling

Ik zie, ik zie wat de vis niet ziet. En het is…..?

(5-10-2010)

review angling

ATT’s (Advanced Technology Tackle) beetmelders

(24-7-2010)

review angling

De MAGIC MATCH ready tied rigs door Bouke

(14-9-2009)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy