hengelspullen.nl

Review Timm's dobbers door Bouke

Wanneer ik in een hengelsportzaak ben, kan ik altijd lang en gebiologeerd voor een carrousel met dobbertjes staan. Of dit te wijten is aan al die felle kleurtjes, of het feit dat ik weg kan dromen bij de gedachte met een dergelijk pennetje aan de waterkant te zitten, ik weet het niet. Ik was blij verrast te horen dat Frank Timmermans (directeur/eigenaar Fishingshop.nl zie http://www.fishingshop.nl) de zelfde passie heeft. Ook hij heeft moeite bij het zien van al dit moois, om daar zo aan voorbij te gaan. Dat uit een dergelijke fobie iets moois kan ontstaan, blijkt uit de Timm’s-dobbers (afkorting voor Timmermans), zoals door Frank op de markt gebracht.

Als fervent wedstrijdvisser, is Frank constant op zoek naar mogelijke verbeterpunten. Het belang van een goede beetregistratie, heeft er toe geleid dat hij onder zijn eigen naam, met een compleet eigen serie dobbers op de markt is gekomen. Deze Timm’s, bedoeld voor zowel de recreatieve- als ook de wedstrijdvisser, zijn niet alleen verkrijgbaar in een 40-tal uitvoeringen, ook kent ieder type dobber zo zijn eigen gewichtsklassen. Door de lijnen richting de fabrikant kort te houden en allerlei overige geld kostende factoren zo veel mogelijk uit te sluiten, kennen deze dobbers een bijzonder gunstige prijs-/kwaliteitsverhouding.

Balsahout, het hout dat voornamelijk wordt gebruikt bij de productie van dobbers, kent verschillende kwaliteitsklassen. De kern van een stonk balsahout is naast harder, ook consistenter van structuur (het soortelijk gewicht wijkt hierdoor weinig af). Het is deze a-klasse balsa, waaruit alle drijflichaampjes van de Timm’s worden vervaardigd. Niet alleen het gebruikte materiaal, maar ook het hele productieproces maken deze dobbers uniek. Het extra naslijpen van alle gedraaide drijflichaampjes (een soort polijsten), maakt ze naast nauwkeurig (in hun gewichtsklasse) ook enorm glad. Na maar liefst 6 lagen “grondverf”, krijgen deze dobbers hun uiteindelijke kleur. Het totaal van al deze verflagen (minimaal een 7 á 8-tal) in combinatie met de gebruikte a-kwaliteit balsa, geeft de oppervlakte van het drijflichaam een bepaalde mate van “flexibiteit”. Het insnijden en inslijten van de nylondraad wordt hierdoor vrijwel voorkomen. Door deze uitgebreide behandeling tonen de Timm’s drijflichamen, als zouden ze uit fijn kunststof zijn vervaardigd.

Het oogje wordt in het drijflichaam secuur verlijmd, lekkage wordt hierdoor voorkomen. Nieuw is de spiraal aan de bovenantenne welke het oogje in het drijflichaam vervangt. Hierdoor blijft het goed geconserveerde drijflichaam zelfs onbeschadigd! Een andere bijkomstigheid is, dat de Timm’s naast carbon een tweetal verschillende type stalen onderantennes kent. In eerste instantie de dunne (normale) diameter en ten tweede een met een iets dikkere diameter (deze is qua uitvoering iets korter). Na met de meeste dobbers te hebben gevist, ben ik van mening dat de dobbers met de iets dikkere stalen onderantenne nog stabieler in het water staan dan die met een “normale” stalen onderantenne. Het zijn vooral dit type dobber dat zich uitstekend leent voor de snelle visserij. Na meerdere dobbers met mijn Stonfo dobberuitlooder te hebben uitgelood en betreffend lood na te hebben gewogen kan geconcludeerd worden dat er nagenoeg (dan praat ik over enkele honderdsten van een gram) geen afwijking is ten opzichte van het aangegeven gewicht.

Met pijn in mijn hart heb ik voor deze review een van de dobbers in tweeën gesneden. Ik wilde mij overtuigen van de kwaliteit balsa evenals het verfwerk. De verflagen waren zo stevig, dat ik flink druk op mijn stanleymes moest uitoefenen om een eerste begin te krijgen (de huid leek inderdaad flexibel!). Eenmaal in tweeën viel mij naast de stevige (vlezige) structuur van het hout, ook de dikte van de verflaag op. Zowel de boven- als ook de onderantenne was verlijmd. Ik heb als laatste proef een aantal van deze dobbers voor de tijdsduur van 24-uur met een flink stuk lood onderwater gezet. Na 24 uur (waarbij doorgaans de meeste dobbers zo vol met water zijn gezogen dat het letterlijk onderzeeërs zijn geworden) hadden deze dobbers voor zover ik het kon waarnemen niets van hun drijfvermogen verloren.

doorsnee

selectie

Adviesprijs

De adviesprijs varieert van € 1.50 tot € 2.00 per dobber

Verkoop

Naast verkoop via Frank zijn eigen webwinkel (www.fishingshop.nl), zijn de Timm’s inmiddels ook via een tiental hengelsportspeciaalzaken te koop. Gezien het feit dat het aantal hengelsportzaken dat deze dobbers in hun assortiment opnemen groeit, wordt de kans dat u binnenkort Timm’s bij uw hengelzaak tegen komt alsmaar groter.

Winkeliers waar de Timm’s op dit moment verkrijgbaar zijn:

Hengelsport Koenings in Bakel
Hengelsport Heijnen in Brunssum
Hengelsport De Stek in Eindhoven
Hengelsport D’n Opper in Maastricht
Hengelsport Flamingo in Maastricht
Hengelsport De Visstek in Nederweert
Hengelsport De Snoek in Ophoven(Belgie)
Hengelsport Mikron in Sittard
Hengelsport De Snoek in Weert

Indien hengelspeciaalzaken geïnteresseerd zijn in catalogus/prijslijst, dan kunnen ze die aanvragen via email Frank@Fishingshop.nl  of  tel. 06-22771787.

Ontwikkeling

Op een niet al te lange termijn worden een aantal nieuwe series verwacht, alsmede waglers, stroomdobbers en zelfs een noviteit op dobber gebied! Hierover kan en mag ik mij nu nog niet uitlaten, maar dat dit mogelijk een nieuwe trend op dobbergebied wordt, acht ik niet uitgesloten. Zodra dit vrijgegeven wordt, zullen wij van Hengelspullen.nl u natuurlijk hier direct over informeren.

Praktijk

Waar hebben dobbers het meest te lijden, wat is de ultieme test…… Juist ja, ik heb de Vossekuil in Son en Breugel bezocht en ben daar met deze dobbertjes karper wezen vissen. Met een tweetal tuigen beide gemaakt uit een 16/00 lijn, een dobber met oogje en een met een spiraalverbinding en 12/00 onderlijnen ben ik aan de slag gegaan. Het was die ochtend vroeg mijn bed uit. Om 7.00 uur wilde ik immers visklaar aan het water zitten. Na enkele keren om de twee á drie minuten voorzichtig wat trouvit rond mijn dobber te hebben geschoten was het al gauw raak. Met kleine rukjes aan mij dobber verraadde de eerste karper zich. Langzaam verdween de antenne onder water en kon de haak door mij worden gezet. Klasse die power, snelheid en explosie. Na een enerverende dril kom ik mijn eerste karper landen. Ze zaten in het riet, ik kon het zien bewegen. Om maar zo veel mogelijk te kunnen vangen gooide ik mijn dobber steeds dichter bij het riet, tot dat…. ja u raad het al, een karper schoot met dobber en al het riet in. Ongekend, wat een kracht moest ik zetten om mijn tuigje uit het riet terug getrokken te krijgen. Vanwege mijn elastiek werd het dobbertje in sommige gevallen als een kogel gelanceerd. Dit dagje vissen heeft mij tal van onderlijnen gekost, maar de vangsten waren navenant (ruim 20 stuks). De dobbertjes waar die dag heel wat kracht op uit is geoefend, hebben dit geweld goed doorstaan. Zonder enige gebruiksspoor kon ik ze aan het eind van de dag weer in mijn dobberdoos opbergen. Ook tijdens de voorzichtige visserij op een grote stilstaande put hebben de Timm’s zich bewezen. Vanwege de nog lage watertemperatuur werd het een voorzichtige visserij. Het werd type Wout (heeft een extra lange bovenantenne) met een gewichtsklasse van 0,5 gram welke ik hier heb ingezet. Met een klein verklikker loodje voor eventuele opstekers heb ik zalig gevist. In eerste instantie melde zich een aantal kleine visjes. Na de haak opnieuw te hebben beaasd, kreeg ik een pracht van een opsteker. Een brasem van ruim 64 cm gleed na een enerverende dril mijn pannetje in. Ik heb ontzettend fijn met deze pennen gevist en wat mij opviel nagenoeg geen aanbeet gemist.

assortiment

Timm's assortiment

De Vosseluil

Goede vangsten in de Vossekuil.

dobbers

dobbers

dobbers

dobbers

dobbers

dobbers

dobbers

mooi

mooi lak- en slijpwerk

forellendobbers

Tim heeft ook een aantal mooie forellendobbers in zijn assortiment.

brasem

Een mooie brasem van 64 cm.

Conclusie en... meer informatie

Onbekend maakt onbemind. Dat dit ook opgaat voor de Timm’s, blijkt. Regelmatig ben ik deze dobbers op het internet tegen gekomen en nooit heb ik er over nagedacht tot aanschaf over te gaan. Het merk zei mij niets en gezien de lage prijs zou de kwaliteit waarschijnlijk ook wel te wensen overlaten. Dat dit een groot understatement is, bleek bij de ontvangst van de monsterzending. Nog nooit was mijn Wauw-effect zo groot! Wat was ik verrast bij het zien van deze dobbertjes. De diversiteit, de kwaliteit en afwerking….ronduit klasse. Dat goed en goedkoop (althans betaalbaar) samen kunnen gaan blijkt. In de guldens tijd werd wel eens gezegd dat op de markt je gulden een daalder waard zou zijn. Dat dit bijFishingshop.nl betreffende de Timm’s zeer zeker ook het geval is kan ik beamen. Klasse Frank, ga zo door.

Met dank aan Fishingshop.nl.

Uw Productreviewer Witvis
Bouke Sinnige

Lees ook deze reviews:

Berkley NanoFil Uni-filament vislijn

(19-4-2011)

review angling

Pallatrax, het nieuwe kaas?

(9-3-2011)

review angling

Ik zie, ik zie wat de vis niet ziet. En het is…..?

(5-10-2010)

review angling

ATT’s (Advanced Technology Tackle) beetmelders

(24-7-2010)

review angling

De MAGIC MATCH ready tied rigs door Bouke

(14-9-2009)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy